Skip to main content

WELLNESS

Afterburn effect: Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για γυμναστική, για να καις λίπος ακόμη και 48 ώρες μετά

Διαλειμματική προπόνηση, καταμερισμένη και κυκλική θα σε σώσουν


Κατερίνα Ανδρομιδά

Στηριζόμαστε σε εκείνη περισσότερο κι από την ισορροπημένη διατροφή που έχουμε επιλέξει να ακολουθούμε με στόχο την απώλεια λίπους. Έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερους από οκτώ τύπους αερόβιας γυμναστικής που εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό μας, όμως κανείς δεν μας μίλησε ποτέ για τις κατάλληλες ώρες που ευνοούν περισσότερο σ' αυτό. Το λεγόμενο Afterburn effect ίσως να είναι το κοινό μυστικό, που μόνο γνωστό δεν μας είναι. 

Το Afteburn σύμφωνα με τους μύστες της γυμναστικής επιτυγχάνεται καλύτερα κατά τις πρωινές ώρες άσκησης, όταν το στομάχι μας είναι ακόμα σχετικά άδειο. Το μαγικό που συμβαίνει εάν επιλέξεις να λιώσεις στο στρωματάκι σου οκτώ με δέκα το πρωί είναι ότι εκτός από το ότι θα κάψεις λίπος, θα συνεχίσεις να καις ακόμη και 48 ώρες μετά το πέρας του βασανιστηρίου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η άσκηση αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού ακόμη και ώρες μετά τη προπόνηση. Αντίθετα, εάν κάνεις την ίδια ακριβώς γυμναστική- όσο έντονη κι αν είναι- δεν θα κάψεις το ίδιο λίπος. Και αυτό γιατί ο ρυθμός του μεταβολισμού το βράδυ είναι χαμηλότερος. 

Το θέμα που λογικά σε απασχολεί τώρα αφού έμαθες για το χρυσό κανόνα του Afterburn είναι ποιά γυμναστική να ακολουθήσεις για να το επιτύχεις, κι εμείς σου έχουμε τρεις από τις καλύτερες εναλλακτικές:

1. Διαλειμματική προπόνηση:

Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Προτείνεται εναλλάξ 3' γρήγορο περπάτημα με εναλλαγή 3' τρέξιμο για περίπου μία ώρα. Ακολουθώντας αυτή τη μορφή άσκησης καταφέρνεις να απελευθερώσεις πολλές καλές ορμόνες, μεταξύ αυτών της ενδορφίνης και της ανδρεναλίνης (εδώ έχει καλό χαρακτήρα) η οποία συμμετέχει ή μάλλον βοηθάει στη καύση του λίπους.

 

2. Καταμερισμένη προπόνηση

Εδώ έχουμε μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία άσκησης από αυτή που είχαμε συνηθίσει, η οποία σου λέει να μοιράσεις μία 3ωρη προπόνηση, για παράδειγμα, σε τρία μέρη. Ξεκίνα το πρωί, συνέχισε το μεσημέρι, ολοκλήρωσε το βράδυ. Χωρίζοντας τις προπονήσεις, δεν σημαίνει ότι μειώνεις τη δυσκολία της προπόνησης κι άρα τα θετικά αποτελέσματα που περιμένεις από αυτή. Αντίθετα, διπλάσιες και τριπλάσιες προπονήσεις μέσα στη μέρα (έστω και διακεκομμένες) ενισχύουν περισσότερο τον μεταβολισμό σου.

 

 

3. Κυκλική προπόνηση

Δε θα μπορούσε να λείπει ούτε από αυτή τη λίστα. Ιδανικό θα ήταν να είχες κάποιον διάδρομο σπίτι σου ή έστω βάρη. Η εναλλαγή άσκησης 10-12 επαναλήψεων με διαλείμματα των 20 δευτερολέπτων για μία περίπου ώρα είναι αυτό που χρειάζεται εδώ. Η κυκλική προπόνηση λέγεται ότι αυξάνει το γαλακτικό οξύ συο αίμα το οποίο με τη σειρά του ξυπνάει τον μεταβολισμό. Καταλαβαίνεις, ότι γίνεται σημαντική δουλίτσα με το λίπος και μ' αυτόν τον τύπο άσκησης!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

WELLNESS

Η ζωή έχει χιλιάδες τρόπους για να περάσεις το χρόνο σου από όσους τα social media

Στην εποχή του FOMO, εσύ διάλεξε το άγχος του να προλάβεις να ζήσεις πολλές εμπειρίες ζωής

WELLNESS

Νέα έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D είναι ο από μηχανής θεός μας ενάντια στον Covid-19

Τροφές και συνήθειες που πρέπει να εντάξεις στη ζωή σου για να βγεις σώα

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της