Skip to main content

FOOD

7 τροφές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αντιμετώπιση του άγχους

Η αντιμετώπιση του άγχους περνά παραδόξως και μέσα από το στομάχι μας!



Αν και δεν υπάρχει μεμονωμένη τροφή που μπορεί να κάνει θαύματα, ανακουφίζοντάς μας πλήρως από το άγχος, υπάρχουν ορισμένες τροφές που ενδέχεται να μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση μερικών συμπτωμάτων του ή στην προώθηση της αίσθησης ηρεμίας και ευεξίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δίαιτα από μόνη της δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επαγγελματική θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές, όμως η ενσωμάτωση αυτών των τροφών σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένα άτομα. Ακολουθούν είναι επτά τροφές που μπορεί να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα άγχους. Τα ωμέγα-3 έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εγκεφάλου.

Μούρα

Τα μούρα όπως τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, που μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και η ρόκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. καστανό ρύζι, κινόα, βρόμη) μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τις εναλλαγές της διάθεσης και να προωθήσει μια σταθερή παροχή ενέργειας, η οποία μπορεί να βοηθήσει με το άγχος.

Γιαούρτι και τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στην ψυχική υγεία. Τα προβιοτικά που εντοπίζονται στο γιαούρτι, το κεφίρ και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, επηρεάζοντας δυνητικά τη διάθεση και το άγχος.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και σπόροι όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Αυτά τα μέταλλα σχετίζονται με μειωμένα συμπτώματα άγχους.

Ρόφημα χαμομηλιού

Το χαμομήλι είναι ένα φυτικό «φάρμακο» γνωστό για τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα μετά την κατανάλωσή του. Μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους.

Εκτός από αυτά τα τρόφιμα, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για τη συνολική ψυχική και σωματική μας ευεξία.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της