Αγχώδης μαμά, γκρινιάρικο μωρό!

Να ένας (ακόμα) λόγος για να αποβάλεις το άγχος στην εγκυμοσύνη!  

Μαρία Μυλωνά

Οι αγχώδεις γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν μωρά που κλαίνε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που βιώνουν άγχος, ανησυχία ή κρίσεις πανικού πριν από την εγκυμοσύνη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο μωρά που γκρινιάζουν σε υπερβολικό βαθμό.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives Of Disease In Childhood, εξέτασε σχεδόν 300 γυναίκες που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, από τις οποίες ζητήθηκε να αναφέρουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της κύησης και μέχρις ότου το παιδί φτάσει στην ηλικία των 16 μηνών. Το 10% από αυτές ισχυρίστηκαν ότι τα παιδιά τους έκλαιγαν σε μεγάλο βαθμό κατά το διάστημα μετά τον τοκετό.

Δεν είναι γνωστό από που προέρχεται αυτή η διαπίστωση, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μητέρες που υποφέρουν από άγχος ίσως χρησιμοποιούν μια μέθοδο ανατροφής που θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά των βρεφών. Μια άλλη εκδοχή που σχετίζεται με το υπερβολικό κλάμα του μωρού είναι ότι μπορεί να οφείλεται στην παραγωγή ορμονών του στρες κατά τη διάρκεια της κύησης, οι οποίες είναι πιθανό να διαπεράσουν τον πλακούντα και να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Η ειδικός στην ανατροφή παιδιών Dr. Clare Bailey, αναφέρει: «Οι μητέρες μπορούν εύκολα να παρασυρθούν όταν ανησυχούν για το νεογέννητο παιδί τους. Όσο περισσότερο αγχώνονται, τόσο λιγότερο κοιμούνται και ηρεμούν, και πάλι τόσο περισσότερο ανησυχούν. Μια ήρεμη μητέρα με αυτοπεποίθηση είναι πιο πιθανό να καταφέρει να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει, ενώ μια ανήσυχη μητέρα θα μεταφέρει το άγχος της στο παιδί. Τα μωρά μπορούν να αντιληφθούν τις συναισθηματικές ενδείξεις από πολύ νωρίς».

Πηγή: http://www.infokids.gr/About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares