Τι συμβαίνει στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη;

Γίνεται μεγαλύτερη η λεκάνη; Χαλαρώνει ο κόλπος; Αυτές και άλλες σχετικές απορίες, ήρθε η ώρα να σου λυθούν!


Μπορεί τα κουμπιά στο παλιό σας τζιν να μην κουμπώνουν τόσο εύκολα και να νιώθετε ότι το στήθος σας έχει αλλάξει, όμως μία εγκυμοσύνη έχει πολλαπλά οφέλη για το σώμα σας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης μίας σειράς καρκίνων, αλλά και θωρακίζουν την υγεία με ποικίλους τρόπους.


Του δρ. Νίκου Ναούμ, Χειρουργόυ Γυναικολόγου, Ειδικευμένος στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, www.ananeosi.gr


Η μητρότητα έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, όσο πιο πολλές εγκυμοσύνες, τόσο πιο πολλές φορές επωφελείται η γυναίκα από τα οιστρογόνα που εκκρίνονται κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης και λειτουργούν ευεργετικά για τον μαστό.


Αποδεδειγμένα, επιπλέον, η εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, αλλά και καρκίνου του ενδομητρίου. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις, δρα θεραπευτικά σε προϋπάρχοντα γυναικολογικά προβλήματα.


Χαλαρώνει το γεννητικό σύστημα με πιθανή την εμφάνιση ακράτειας. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους πριν και μετά τον τοκετό θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα συμπτώματα και θα επαναφέρουν γρηγορότερα τους μυς σας.


Αν και το σώμα επανέρχεται στην πρότερη μορφή του αν φροντίσετε λίγο τη διατροφή σας, είναι πιθανό η λεκάνη σας να σας φαίνεται λίγο πιο ανοιχτή και το στήθος, όπως επίσης και η κοιλιά να εμφανίσουν χαλάρωση. Το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστική θα σας βοηθήσει να επανέλθετε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Μέχρι να επουλωθεί η περινεοτομή -η τομή που γίνεται μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού για να διευκολυνθεί ο τοκετός-, η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι επώδυνη. Θα πρέπει να περιμένετε περίπου 4 εβδομάδες για την επούλωση. Σε περίπτωση κακής επούλωσης συνιστάται η αιδοιοπλαστική.


Ενδέχεται να εμφανίσετε επιλόχειο κατάθλιψη, εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών αλλά και της κούρασης της μητέρας και των τεράστιων αλλαγών στη ζωή του ζευγαριού. Τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς την ανάγκη κάποιας θεραπείας, συνήθως εντός 6 μηνών.


Μην ξεχνάτε, ότι υπάρχουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε χαλάρωση κόλπου μετά τον τοκετό, καθώς ο κόλπος επανέρχεται σίγουρα, αλλά ποτέ στο αρχικό του εύρος.
Σε περιπτώσεις που η χαλάρωση κόλπου είναι ενοχλητική και δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα, όπως έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης από τον σύντροφο, συχνές κολπικές λοιμώξεις και ακράτεια ούρων, τότε η επέμβαση της κολποπλαστικής (σε πιο δύσκολες περιπτώσεις) και το Vagitense (σε πιο ελαφριά περιστατικά) μπορούν να δώσουν τη λύση.

Πηγή: Familylife.gr 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares