4 πράγματα που δεν πρέπει να πεις σε ένα νέο μπαμπά

Απόφυγε τις παγίδες. 

Μαρία Μυλωνά

Ο ρόλος του πατέρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από το ρόλο της μητέρας κι αυτό γιατί οι περισσότερες γυναίκες έχουν έμφυτη την επιθυμία να αποκτήσουν και να μεγαλώσουν ένα μωρό.

Για το λόγο αυτό, οι μανούλες και ο κοινωνικός περίγυρος θα πρέπει να είναι πιο συγκαταβατικοί απέναντι στον πατέρα, χωρίς όμως να προσπαθούν να τον μειώσουν ή να τον κάνουν να νιώσει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νέου ρόλου του.

Διαβάστε ποιες φράσεις πρέπει να αποφεύγετε στη συναναστροφή σας με τους νέους μπαμπάδες προκειμένου να μην τους αποθαρρύνετε:

1. «Είσαι ένας τέλειος πατέρας»: Πολλοί μπαμπάδες όταν ακούνε αυτό το κοπλιμέντο, στην πραγματικότητα δεν έχουν κάνει κάτι τόσο εντυπωσιακό. Μερικές φορές, μάλιστα, δεν τα καταφέρνουν καν μόνοι τους αλλά με τη βοήθεια της συζύγου τους. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ κανείς δεν θα έκανε ένα τέτοιο κοπλιμέντο σε μια μητέρα. Καθώς ένας πατέρας επιδιώκει να είσαι ισότιμος με τη μητέρα ως προς την ανατροφή των παιδιών, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχει ειδική μεταχείριση.

2. «Κοίτα πώς έντυσε ο μπαμπάς το μωρό»: Οι περισσότεροι μπαμπάδες δεν έχουν αυτό που οι γυναίκες αποκαλούν «αίσθηση της μόδας». Έτσι, όταν έρχεται η σειρά τους να ντύσουν το μωρό, το κάνουν με βάση τον καιρό και όχι την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης! Δεν έχει τόση σημασία το παντελόνι να ταιριάζει με τις κάλτσες, αφού το μωρό θα τις βγάλει έτσι κι αλλιώς. Είναι το μωρό ντυμένο αρκετά ζεστά ώστε να βγει στο κρύο και αρκετά ελαφρά για τον καύσωνα; Αισθάνεται άνετα; Αποστολή εξετελέσθη!

3. «Μην ανησυχείς, η μαμά θα γυρίσει γρήγορα»: Συμβαίνει πολύ συχνά οι μπαμπάδες να βγάζουν τα παιδιά βόλτα κι εκείνα να αρχίζουν να τσακώνονται και να κλαίνε. Τότε, πολλοί περαστικοί έρχονται με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο και λένε στα παιδιά: «Μην ανησυχείτε, η μαμά θα γυρίσει γρήγορα». Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει, αφού τα παιδιά έχουν ξεσπάσματα ανεξάρτητα από το ποιος από τους δύο γονείς είναι εκεί. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει καν η παρουσία της μητέρα στην οικογένεια και το παιδί να αισθανθεί άβολα.

4. «Το κάνεις λάθος. Δες πως το κάνω εγώ»: Αυτό πραγματικά πονάει γιατί τις περισσότερες φορές οι άντρες το ακούνε από τις συζύγους τους. Ασφαλώς, υπάρχουν πράγματα που κάθε νέος μπαμπάς μπορεί να κάνει λάθος, όπως για παράδειγμα η αλλαγή της πάνας. Όμως, όσον αφορά τον τρόπο που κρατάνε το μωρό ή που επιλέγουν να το ηρεμήσουν, η φράση αυτή πιθανόν σημαίνει ότι δεν το κάνουν με τον δικό σας τρόπο. Η σωστή ανατροφή των παιδιών μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά μέσω της εμπειρίας. Μόνο αν δώσετε την ευκαιρία στους μπαμπάδες να προσπαθήσουν, θα καταλάβουν τα λάθη τους και θα γίνουν καλύτεροι.

Πηγή: http://www.infokids.gr/About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares