Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τοξόπλασμα και εγκυμοσύνη: όλη η αλήθεια και πώς θα προστατευτείς

Όχι, δεν θα κολλήσεις τοξόπλασμα συμβιώνοντας με τη γάτα σου. Αλλά πρέπει να προσέξεις αυτά...


Γεωργία Κοντού

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που μόλις πάρουν στα χέρια τους ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης πανικοβάλλονται και αναζητούν καινούργια οικογένεια για τη γάτα τους ή, στις χειρότερες περιπτώσεις, την παρατούν στο δρόμο.

Είναι γεγονός ότι η γάτα μπορεί να γίνει ξενιστής ενός μικροβίου, του Toxoplasma gondii, που αν μεταδοθεί σε έμβρυα ή βρέφη τούς προκαλεί σοβαρές βλάβες (π.χ. νοητική υστέρηση, κώφωση, προβλήματα όρασης). Ωστόσο για να συμβεί αυτό προϋποθέτει διάφορες συγκυρίες: η γάτα πρέπει να καταναλώσει ωμό κρέας ή κάποιο θήραμα που κουβαλάει το τοξόπλασμα και στη συνέχεια η έγκυος να έρθει με κάποιον τρόπο σε επαφή με τα μολυσμένα κόπρανα της γάτας. Αλλά ακόμη κι αν αυτή μολυνθεί, οι πιθανότητες να μεταδώσει την τοξοπλάσμωση στο έμβρυο είναι γύρω στο 15% στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί περίπου στο 60%, ωστόσο όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη, τόσο λιγότερο κινδυνεύει το έμβρυο να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Πώς θα προστατευτείς;

Τι να κάνεις λοιπόν αν έχεις μία γατούλα (ή περισσότερες) στο σπίτι; Έξι μήνες προτού αρχίσεις τις προσπάθειες για να συλλάβεις, ζήτησε από κάποιον άλλο να καθαρίζει το δοχείο της άμμου της ή, αν πρέπει να το κάνεις εσύ, φόρα πάντα γάντια και μετά πλύνε καλά τα χέρια σου με ζεστό νερό και σαπούνι. Αν έχεις μολυνθεί με τοξόπλασμα πάνω από έξι μήνες πριν από την εγκυμοσύνη, ο ιός είναι πλέον ανενεργός κι εσύ έχεις αναπτύξει αντισώματα που σε προστατεύουν από μελλοντικές μολύνσεις. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο γυναικολόγος θα σου ζητήσει στο πλαίσιο των στάνταρ αιματολογικών εξετάσεων να ελέγξεις αν έχεις μολυνθεί πρόσφατα από τον ιό ή αν έχεις αναπτύξει αντισώματα. Σε περίπτωση που ο ιός είναι ενεργός, θα σου χορηγήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή, που θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδωσης της τοξοπλάσμωσης στο έμβρυο.

Πιθανότερο είναι ωστόσο να κολλήσεις το τοξόπλασμα από ωμά λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί σχολαστικά (τα οποία μπορεί να φέρουν ίχνη χώματος που περιέχουν το Toxoplasma gondii) και από κρέας που δεν έχει ψηθεί καλά (το οποίο θα μπορούσε επίσης να είναι ξενιστής). Απόφυγε επίσης την κηπουρική με γυμνά τα χέρια, ώστε να μην έρθεις σε επαφή με χώμα που ίσως είναι φορέας του μικροοργανισμού.

Το συμπέρασμα; Δεν θα κολλήσεις τοξόπλασμα συμβιώνοντας με τη γατούλα σου. Αν πάρεις τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, σε εννέα μήνες θα έχεις ένα υγιές μωράκι χωρίς να χρειαστεί να απαρνηθείς το... γατοπαιδί σου.

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.