Skip to main content

SELF-LOVE

Πώς να αξιοποιήσεις τον θυμό προς όφελός σου

Ο θυμός μπορεί να είναι καλός εάν αγωνίζεστε προς έναν στόχο, προτείνει νέα έρευνα



Τι πραγματικά χρειάζεται για να επιτευχθεί ένας στόχος; Είναι ευγνωμοσύνη, ενθουσιασμός ή κάτι άλλο; Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, όταν πρόκειται για την επίτευξη ενός στόχου, μπορεί απλώς να θέλετε να θυμώσετε γι 'αυτό. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Μελέτη των επιπτώσεων του θυμού στους στόχους

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο του θυμού στην επίτευξη των στόχων. Για να το κάνουν αυτό, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες, καθώς και ανέλυσαν ξεχωριστά δεδομένα από περισσότερους από 1.400 άλλους ερωτηθέντες.

Τα πειράματα περιελάμβαναν τη δημιουργία διαφορετικών συναισθημάτων στους συμμετέχοντες, που κυμαίνονται από διασκέδαση, λύπη, θυμό, ουδετερότητα, δείχνοντάς τους διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα αντιμετώπιζαν διάφορες προκλήσεις, όπως παζλ με λέξεις, βιντεοπαιχνίδια κ.λπ.

Όσον αφορά τα δεδομένα που αναλύθηκαν, οι ερευνητές εξέτασαν έρευνες από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σχετικά με την ψηφοφορία και τον θυμό που ένιωσαν οι συμμετέχοντες γύρω από τις εκλογές.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο θυμός αποδείχθηκε ότι έκανε τη διαφορά στις συμπεριφορές των ανθρώπων – και στο πόσο καλά πέτυχαν τους στόχους τους. Συγκεκριμένα, ο θυμός βελτίωσε την ικανότητα των ανθρώπων να επιτύχουν τους στόχους τους στα πειράματα παιχνιδιού και μερικές φορές συνδέθηκε ακόμη και με μικρότερους χρόνους απόκρισης. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα του θυμού ήταν πιο σημαντικά όταν οι στόχοι ήταν πιο απαιτητικοί.

Και στην προεκλογική έρευνα, οι συμμετέχοντες που είπαν ότι θα ήταν θυμωμένοι αν ο υποψήφιος τους δεν κέρδιζε, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο θυμός αυξάνει την προσπάθεια για την επίτευξη ενός επιθυμητού στόχου, με αποτέλεσμα συχνά μεγαλύτερη επιτυχία», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Heather Lench, Ph.D. σε ένα δελτίο τύπου.

Τι να κάνετε για αυτό

Ο θυμός συνήθως θεωρείται ως ένα αρνητικό συναίσθημα που πρέπει να ελέγξουμε ή να καταστείλουμε, αλλά τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια κινητήρια δύναμη όταν προσπαθούμε να επιτύχουμε έναν στόχο.

Όπως σημειώνει ο Lench, είναι καλό να ζεις για τη χαρά, αλλά ένας συνδυασμός συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρνητικών συναισθημάτων όπως ο θυμός, έχει ως αποτέλεσμα τα καλύτερα αποτελέσματα και μπορεί να είναι χρήσιμο.

«Οι άνθρωποι προτιμούν συχνά να χρησιμοποιούν τα θετικά συναισθήματα ως εργαλεία περισσότερο από τα αρνητικά και τείνουν να βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα ως ανεπιθύμητα και δυσπροσαρμοστικά», λέει, προσθέτοντας, «Η έρευνά μας προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία ότι ένας συνδυασμός θετικών και αρνητικών συναισθημάτων προάγει την ευημερία και ότι η χρήση αρνητικών συναισθημάτων ως εργαλείων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ορισμένες καταστάσεις».

Το κλειδί, φυσικά, είναι να χρησιμοποιήσετε τον θυμό σας ως καύσιμο για εμπνευσμένη δράση, σε αντίθεση με το να τον αφήσετε να κυριαρχεί μέσα σας. Ο θυμός μας μπορεί να μας υποδείξει τι εκτιμούμε, πού βρίσκονται τα όριά μας και τα πράγματα στα οποία πιστεύουμε – και έτσι, όταν νιώθουμε θυμωμένοι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον θυμό για να κάνουμε τη διαφορά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας