Ουρολοίμωξη: αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Μην αφήσεις την ουρολοίμωξη να σου χαλάσει τις διακοπές. Υπάρχει τρόπος να νικήσεις ένα από τα πιο συχνά καλοκαιρινά παρατράγουδα.

Μαρία Μυλωνά

Κάτι ο ήλιος, κάτι η θάλασσα, κάτι η απόλυτη χαλάρωση, δικαιολογημένα ανυπομονείς για τις πολυπόθητες διακοπές.  Δυστυχώς όμως, οι ατέλειωτες βουτιές και τα παιχνίδια στην άμμο ουκ γαρ έρχονται μόνα. Αυτή την εποχή και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος έχουν την τιμητική τους καθώς η κολύμβηση σε βρώμικα νερά, η επαφή της ευαίσθητης περιοχής με τους κόκκους της άμμου ή το βρεγμένο μαγιό μπορούν να αποτελέσουν ιδανικούς χώρους για τη μεταφορά μικροβίων. Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο Νο1 εχθρός του κόλπου σου;  Φυσικά η ουρολοίμωξη, η οποία προκαλεί φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα), την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή το άνω ουροποιητικό σύστημα (πυελονεφρίτιδα), με πιο συνηθισμένη την πρώτη. 

Αναγνώρισέ την ουρολίμωξη

Η συχνοουρία, το τσούξιμο και η επώδυνη ούρηση είναι μερικά μόνο από τα –τουλάχιστον- ενοχλητικά συμπτώματά της, ενώ κάποιες φορές παρατηρούνται αίμα ή πόνοι στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης, ενδεχομένως ακόμη και πυρετός. 

Βάλε τέλος στην ουρολίμωξη

Αν ανήκεις στις γυναίκες που κάθε χρόνο ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο πρόβλημα, πιθανότατα γνωρίζεις πως για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να κάνεις καλλιέργεια ούρων και να λάβεις αντιβιοτική θεραπεία. Κι όμως, υπάρχει κι άλλος τρόπος να περιορίσεις τα καλοκαιρινά… σουβενίρ μόνο σε καρτ ποσταλ και αναμνηστικές φωτογραφίες. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να εξοπλίσεις το φαρμακείο των διακοπών σου με τα βότανα χρυσόχορτο (ceterach offivinatium), νερομολόχα (althaea officnalis) και μερικούς στήμονες καλαμποκιού (θα τα βρεις σε καταστήματα υγιεινών τροφίμων ή σε μεγάλα καταστήματα με βότανα). Με τις πρώτες ενδείξεις της ουρολοίμωξης, ανάμιξε 5 γραμμ. από το κάθε ένα και τοποθέτησέ το μίγμα σε ένα μικρό σουρωτήρι. Βράσε 750 γραμμ.  νερό  και ρίξ’ το πάνω από τα βότανα. Άφησέ τα να στραγγίξουν για 5-10 λεπτά, χώρισε το αφέψημα σε 4 δόσεις και πιες το κατά τη διάρκεια της ημέρας.  

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάς τον χρυσό κανόνα όσον αφορά στη χρήση των βοτάνων: παρόλο που σε γενικές γραμμές δεν θεωρούνται επικίνδυνα, φρόντισε να διασφαλίσεις τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου πριν τα χρησιμοποιήσεις!About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares