Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΥΓΕΙΑ

Ουρολοίμωξη: αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Μην αφήσεις την ουρολοίμωξη να σου χαλάσει τις διακοπές. Υπάρχει τρόπος να νικήσεις ένα από τα πιο συχνά καλοκαιρινά παρατράγουδα.


Μαρία Μυλωνά

Κάτι ο ήλιος, κάτι η θάλασσα, κάτι η απόλυτη χαλάρωση, δικαιολογημένα ανυπομονείς για τις πολυπόθητες διακοπές.  Δυστυχώς όμως, οι ατέλειωτες βουτιές και τα παιχνίδια στην άμμο ουκ γαρ έρχονται μόνα. Αυτή την εποχή και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος έχουν την τιμητική τους καθώς η κολύμβηση σε βρώμικα νερά, η επαφή της ευαίσθητης περιοχής με τους κόκκους της άμμου ή το βρεγμένο μαγιό μπορούν να αποτελέσουν ιδανικούς χώρους για τη μεταφορά μικροβίων. Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο Νο1 εχθρός του κόλπου σου;  Φυσικά η ουρολοίμωξη, η οποία προκαλεί φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα), την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή το άνω ουροποιητικό σύστημα (πυελονεφρίτιδα), με πιο συνηθισμένη την πρώτη. 

Αναγνώρισέ την ουρολίμωξη

Η συχνοουρία, το τσούξιμο και η επώδυνη ούρηση είναι μερικά μόνο από τα –τουλάχιστον- ενοχλητικά συμπτώματά της, ενώ κάποιες φορές παρατηρούνται αίμα ή πόνοι στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης, ενδεχομένως ακόμη και πυρετός. 

Βάλε τέλος στην ουρολίμωξη

Αν ανήκεις στις γυναίκες που κάθε χρόνο ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο πρόβλημα, πιθανότατα γνωρίζεις πως για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να κάνεις καλλιέργεια ούρων και να λάβεις αντιβιοτική θεραπεία. Κι όμως, υπάρχει κι άλλος τρόπος να περιορίσεις τα καλοκαιρινά… σουβενίρ μόνο σε καρτ ποσταλ και αναμνηστικές φωτογραφίες. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να εξοπλίσεις το φαρμακείο των διακοπών σου με τα βότανα χρυσόχορτο (ceterach offivinatium), νερομολόχα (althaea officnalis) και μερικούς στήμονες καλαμποκιού (θα τα βρεις σε καταστήματα υγιεινών τροφίμων ή σε μεγάλα καταστήματα με βότανα). Με τις πρώτες ενδείξεις της ουρολοίμωξης, ανάμιξε 5 γραμμ. από το κάθε ένα και τοποθέτησέ το μίγμα σε ένα μικρό σουρωτήρι. Βράσε 750 γραμμ.  νερό  και ρίξ’ το πάνω από τα βότανα. Άφησέ τα να στραγγίξουν για 5-10 λεπτά, χώρισε το αφέψημα σε 4 δόσεις και πιες το κατά τη διάρκεια της ημέρας.  

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάς τον χρυσό κανόνα όσον αφορά στη χρήση των βοτάνων: παρόλο που σε γενικές γραμμές δεν θεωρούνται επικίνδυνα, φρόντισε να διασφαλίσεις τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου πριν τα χρησιμοποιήσεις!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ