Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

4 απορίες για τις ελιές

Για άλλους αποτελούν σήμα κατατεθέν (βλ. Μέρλιν Μονρόε) ενώ για άλλους ενοχλητικά σημάδια που καταστρέφουν την εικόνα τους. Τι γνωρίζεις γι΄αυτές;


Μαρία Μυλωνά

Έχω πολλές ελιές. Ποιος θεωρείται φυσιολογικός αριθμός; 

Οι σπίλοι, ή πιο γνωστά ελιές του δέρματος είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει από έναν έως και πάνω από 100 σπίλους στο δέρμα. Αν έχεις περισσότερους, καλό είναι να υποβάλλεσαι τακτικά σε δερματολογικό έλεγχο (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο), ώστε να είσαι απόλυτα ενήμερη για την ασφάλειά τους.  

Να βγάλω τις ελιές ή να μην τις πειράξω;

Εξαρτάται από την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: οι σπίλοι που υπάρχει ιατρικός λόγος (ένδειξη) για να βγουν και αυτοί που θέλουμε να βγάλουμε για αισθητικούς λόγους. Στην 1η κατηγορία ανήκουν οι σπίλοι οι οποίοι έχουν κλινικά σημεία όπως ασυμμετρία ως προς το σχήμα, ασαφή όρια, δυσχρωμίες ή αλλαγές στο χρώμα, μεγάλη διάμετρο ή αύξηση μεγέθους, κνησμό κ.α. Επίσης υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου όπως οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ανοιχτόχρωμο δέρμα, μάτια και μαλλιά, εμφάνιση εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία κ.α. Αν συντρέχουν κάποια από τα παραπάνω καλό είναι να επισκεφτείς έναν δερματολόγο ή έναν πλαστικό χειρουργό για να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει ανάλογα τον σπίλο. Στην 2η κατηγορία ανήκουν οι σπίλοι οι οποίοι αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους. Σ’ αυτή την περίπτωση το να θα επιλέξεις να τους βγάλεις είναι καθαρά προσωπικό θέμα. 

Θα μου μείνει ουλή; 

Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές αντιμετώπισης των σπίλων. Σε γενικές γραμμές η τεχνική αφαίρεσης των ύποπτων για μελάνωμα σπίλων αφήνει μια μικρή ουλή ενώ η τεχνική για τους αθώους σπίλους -οι οποίοι αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους- τις περισσότερες φορές δεν αφήνει σημάδι.

Μπορώ να τις βγάλω το καλοκαίρι; 

Ναι. Η αφαίρεσή των σπίλων είναι ασφαλής όλο τον χρόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρχει πολύ καλή αντηλιακή προστασία ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν δυσχρωμίες στο δέρμα. 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό

BEAUTY TIPS

7 μυστικά ομορφιάς στα οποία ορκίζεται η Kate Hudson

Happy birthday πανέμορφη Kate Hudson!

CELEBS

Μαίρη Μηνά: Όσα δεν ξέρουμε για την ηθοποιό που εντυπωσίασε ως Πρωθιέρεια

Το θέατρο, ο έρωτας με τον Μιχάλη Σαράντη και η μητρότητα