Η βιταμίνη C προλαμβάνει το κρυολόγημα;

Νέα μελέτη που συγκέντρωσε στοιχεία από 30 έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη C δεν μειώνει απαραίτητα τη συχνότητα του κρυολογήματος, αλλά...

Φύλλις Νικολάου

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι αν λαμβάνεις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, θα καταφέρεις να εμποδίσεις τα «αψού» και τη μύτη που τρέχει πιο γρήγορα κι από τον Usain Bolt. Αυτό που ισχύει, ωστόσο, είναι ότι μόνο ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Νέα μελέτη που συγκέντρωσε στοιχεία από 30 έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη C δεν μειώνει απαραίτητα τη συχνότητα ή το βαθμό ενός κρυολογήματος. Ωστόσο, χορηγούμενη σε άτομα που είχαν ήδη χαμηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης παρατηρήθηκε 30% μείωση στις πιθανότητες εμφάνισης του κρυολογήματος, ενώ τα άτομα που ζουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να αμβλύνουν, μέσω της αυξημένης λήψης της, έως και 50% την ένταση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Παρόλα αυτά, για τα άτομα που ζουν σε φυσιολογικές καιρικές συνθήκες και ακολουθούν μα ισορροπημένη διατροφή, οι επιπλέον ποσότητες βιταμίνης C δε φαίνεται να βάζουν στοπ στα κρυολογήματα.

Πάντως, αν θέλεις να ενισχύσεις συνολικά το ανοσοποιητικό σου και, κατ’επέκταση, να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να κρυολογήσεις, αρκεί να προσπαθήσεις να λαμβάνεις 75-90 mg βιταμίνης C.
 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares