Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Βελονισμός και πόνοι περιόδου

Πως ο βελονισμός μπορεί να πολεμήσει τους πόνους περιόδου



Παρά την κοινή αντίληψη, οι πόνοι περιόδου δεν είναι φυσιολογικό σύμπτωμα της έμμηνου ρύσης. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική υποστηρίζει ότι μπορεί με το βελονισμό να εξαλείψει πλήρως τα συμπτώματα αυτά.

Τι είναι οι πόνοι περιόδου;

Ως πόνοι περιόδου ορίζονται οι πόνοι εκείνοι που εντοπίζονται χαμηλά στην κοιλιά και στη βουβωνική χώρα, ξεκινούν κάποιες μέρες πριν την περίοδο και κορυφώνται μία μέρα πριν. Στις νεαρές κοπέλες, οι πόνοι περιόδου είναι πιο έντονοι και τις εμποδίζουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι πόνοι περιόδου ορίζονται ως δυνατοί πόνοι που έρχονται και φεύγουν και μπορεί να αντανακλούν χαμηλά στη μέση ή στα πόδια.

Οι πόνοι περιόδου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Πρωτεύουσα δυσμηνόρροια και δευτερεύουσα δυσμηνόρροια. Στην πρωτεύουσα δυσμηνόρροια οι πόνοι περιόδου εντοπίζονται κατά τη στιγμή που οι υγιείς γυναίκες προετοιμάζονται να αδιαθετίσουν. Σε διαφορετική περίπτωση οι πόνοι περιόδου υποδηλώνουν ένα πρόβλημα υγείας στη μήτρα ή στα όργανα της κοιλιάς. Η αυξημένη έκκριση των προσταγλανδινών που παράγονται στη μήτρα φαίνεται να ενοχοποιούνται για τις ενοχλήσεις αυτές.

Στη δευτερεύουσα δυσμηνόρροια οι πόνοι περιόδου που εμφανίζονται σε χρονική στιγμή άσχετη της έμμηνου ρύσης σχετίζονται με προβλήματα στη μήτρα ή στην πύελο όπως:

- Ενδομητρίωση
- Ινομυώματα
- Σπιράλ
- Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Στρες

Οι γυναίκες που παραπονιούνται για πόνους περιόδου είναι πολλές, ενώ αρκετές ορίζουν τον πόνο ως κράμπες, και μάλιστα αρκετές δυνατές.

Βέβαια αρκετοί ψυχολογικοί παράγοντες ενοχοποιούνται για τους πόνους περιόδου και κυρίως το στρες. Άλλοι παράγοντες είναι: ηλικία κάτω των 20 χρόνων, μηνορραγία, η γυναίκα να μην έχει γεννήσει, πρώτη περίοδος στην ηλικία των 11 ή και λιγότερο

Πόνοι περιόδου και συμπτώματα

- Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
- Αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά
- Πόνος στους γοφούς, χαμηλά στη μέση και στο εσωτερικό των μηρών
- Ναυτία, ακόμα και τάση για εμετό
- Υδαρή κόπρανα

Για να έχει η γυναίκα περίοδο χωρίς να πονά, το αίμα θα πρέπει να είναι επαρκές και να ρέει ελεύθερα. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική οι πόνοι περιόδου οφείλονται στο ότι το Τσι μένει στάσιμο, άρα και το αίμα. Το συκώτι, στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, θεωρείται το όργανο της γυναίκας. Το συκώτι είναι εκείνο που προωθεί την ομαλή ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Όταν το συκώτι δεν δουλεύει φυσιολογικά, ή παρουσιάζει στασιμότητα, τότε η ζωτική ενέργεια Τσι και το αίμα δεν ρέουν ομαλά και έχουν ως αποτέλεσμα τον πόνο. Τα άλλα όργανα που εμπλέκονται στους πόνους περιόδου είναι το στομάχι, ο σπλήνας και τα νεφρά.

Δυτική ιατρική και πόνοι περιόδου

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη ή αντισυλληπτικά για να ανακουφιστείτε από τους πόνους, ωστόσο τα φάρμακα αυτά έχουν σίγουρα παρενέργειες όπως:  ναυτία, ενοχλήσεις στο στομάχι, δυσπεψία, έλκος και διάρροια.

Βελονισμός και πόνοι περιόδου

Ο βελονιστής σας θα σας ανακουφίσει από το σύμπτωμα του πόνου βοηθώντας τη ζωτική ενέργεια Τσι και το αίμα να κινηθούν και θα χρησιμοποιήσει βότανα και για τη θεραπεία της αιτίας. Κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουν πόνους περιόδου, ωστόσο η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική το θεωρεί μη φυσικό κι ότι συμβαίνει κάποια ανισορροπία στο σώμα που πρέπει να αποκατασταθεί.

Είναι γνωστό ότι ο βελονισμός χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει το σώμα από τους πόνους. Ο βελονισμός ανακουφίζει καθώς αυξάνει την έκκριση ενδορφίνης στο αίμα μας. Επιπλέον, ο βελονισμός και η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μπορούν να βοηθήσουν να ανακαλύψουν τις αιτίες που το σώμα μας πονά. Πρέπει να εξασφαλιστεί το ότι το ενδοκρινικό μας σύστημα λειτουργεί επαρκώς και παράγονται ικανοποιητικές ποσότητες από οιστρογόνα και προγεστερόνες. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν και τα βότανα.

Έχω πόνους περιόδου:  Μπορώ να κάνω βελονισμό;

Αν προτιμάτε πιο φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης, ναι. Οι νεαρές γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν χάπια κατά τα δύο πρώτα χρόνια της περιόδου και θα πρέπει να αφήσουν το αναπαραγωγικό τους σύστημα να προσαρμοστεί από μόνο του.  Γενικώς θα πρέπει να προτιμούνται φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον πόνο.

Πόσες συνεδρίες βελονισμού χρειάζονται για τους πόνους περιόδου;

Οι πόνοι περιόδου αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με τον βελονισμό και την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Οι πόνοι περιόδου φαίνονται να υποχωρούν από τον πρώτο κιόλας μήνα θεραπείας και η βελτίωση που παρατηρείται αυξάνεται διαρκώς. Συνήθως προτείνουμε να έρχεστε μια φορά τη βδομάδα, και αργότερα ο ασθενής μπορεί να έρχεται όσο πιστεύει ο ίδιος ότι χρειάζεται. Εξάλλου θα συζητήσετε και μαζί μας τι θεραπεία θα ακολουθήσουμε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μειώνει αισθητά τους πόνους περιόδου και μπορεί και να τους εξαλείψει και εντελώς, ιδίως όταν συνδυάζεται με τη χορήγηση βοτάνων. Από την άλλη, οι ίδιες έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τους πόνους περιόδου με χάπια, βιώνουν απλά μια μείωση του πόνου, και επιβαρύνοντας όμως τον οργανισμό τους από τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Πηγή: Ηealthpath

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον βελονισμό

Ο βελονισμός είναι ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης το οποίο ανακαλύφθηκε στην Κίνα και έχει ιστορία τουλάχιστον 2.500 έτη.

Η γενική θεωρία του βελονισμού βασίζεται στην ύπαρξη καναλιών (μεσημβρινών) μέσα στα οποία ρέει η ενέργεια (Τσι). Οι μεσημβρινοί βρίσκονται παντού μέσα από το σώμα και είναι απαραίτητοι για την εξισορρόπηση και άριστη λειτουργία όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού (μυικό σύστημα, ερειστικό, ανοσοποιητικό κλπ).

Κατά την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (βελονισμό), διαταραχή στους μεσημβρινούς, άρα και στην ομαλή ροή της ενέργειας, μπορεί να δημιουργηθεί από μεμονωμένες λανθασμένες επιλογές μας όπως ενδεικτικά η διατροφή μας, ή η άσκοπη λήψη φαρμάκων και ισχυρών αντιβιωτικών, αλλά και από άλλους παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να αλλάξουμε, όπως καταστάσεις ισχυρού σοκ, χρόνιας σωματικής κόπωσης, τραυματισμοί κ.α.

Οι διαταραχές αυτής της ροής, δημιουργούνται εσωτερικά είτε με τη μορφή στάσης της ενέργειας, είτε με τη μορφή ανεπάρκειας της ενέργειας, αλλά και ανεπάρκειας ή στάσης αίματος, ενώ εξωτερικά εκδηλώνονται με τη μορφή ασθένειας (π.χ. ένα απλό κρυολόγημα) είτε με τη μορφή συμπτωμάτων όπως ξηροδερμία, πτώση μαλλιών, θολή όραση, πόνος κλπ.

Όσο πιο πολύ καιρό παραμείνει αυτή η ενεργειακή δυσλειτουργία, τόσο πιο ποιο πολύ επιδεινώνεται, καθώς προχωράει σε βαθύτερα επίπεδα και μαζί της αυξάνονται και τα συμπτώματα της νόσου.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, έχει μία πληθώρα τεχνικών που μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένα σημεία πάνω στο σώμα, με σκοπό τη διέγερση και εξισορρόπηση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, δηλ του μεσημβρινού.

pki.jpg

Μερικές από τις τεχνικές είναι οι παρακάτω:

- Βελονισμός
- Ηλεκτροβελονισμό
- Τουινα
- Βεντούζες

Συνδιαστικά με τις παραπάνω τεχνικές, χρησιμοποιούνται και βότανα στα πλαίσια μίας ολιστικής θεραπείας σε μορφή χαπιού, τσάι αλλά και κατανάλωση τροφών όπου βοηθούν στην αντιμετώπιση της οποιαδήποτε δυσλειτουργίας.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση

Όλα όσα πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου για τις διακοπές στο χωριό ή στο νησί αυτό το Πάσχα

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου