ΥΓΕΙΑ
3 αποτελεσματικοί τρόποι για να μην... σε παίρνουν μυρωδιά
ΕΤΣΙ θα νικήσεις την κακοσμία.
Μουλιάζεις καθημερινά στην μπανιέρα, αλλάζεις ρούχα συχνότερα και από τα μοντέλα στις επιδείξεις μόδας, το κόστος σου σε προμήθεια αρώματος τείνει να ισοψηφήσει με τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά η κακοσμία επιμένει; Να πώς θα απαλλαγείς.
Κάνε (το σωστό) μπάνιο: Είναι γεγονός ότι θα σε βοηθήσει ώστε να διατηρήσεις σε φυσιολογικά επίπεδα τον αριθμό των βακτηρίων στο δέρμα σου. Για να μετατρέψεις όμως το μπάνιο σε πραγματικό αποσμητικό σύμμαχό σου, θα πρέπει να πας ένα βήμα παρακάτω. Δοκίμασε να γεμίσεις την μπανιέρα με χλιαρό νερό και ρίξε μέσα φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 10 στημένα λεμόνια) και αρκετές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού. Το συγκεκριμένο εσπεριδοειδές είναι αντιμικροβιακό και αντισηπτικό και θα σε βοηθήσει να αποβάλεις την οσμή. Δεν χρειάζεται να μουλιάσεις. Αρκεί να βυθιστείς στο αποσμητικό μείγμα για 10 λεπτά και έπειτα να σκουπιστείς καλά (για να αποτρέψεις τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών).
Ντύσου έξυπνα: Κι όταν λέμε έξυπνα, εννοούμε να επιλέγεις τα κατάλληλα αποσμητικά υφάσματα. Εντάξει, μπορεί σαν όρος να μην είναι και απόλυτα σωστός αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα «αέρινα» υφάσματα επιτρέπουν στο σώμα να αναπνεύσει, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης κακοσμίας. Απόφυγε τα συνθετικά και προτίμησε το βαμβάκι ή το μετάξι. Όσο για τα παπούτσια και τις κάλτσες, διάλεξε επίσης εκείνα από φυσικά υλικά. Τα δερμάτινα υποδήματα αφήνουν τα πόδια να αναπνεύσουν, ενώ οι βαμβακερές και οι μάλλινες κάλτσες δεν απορροφούν υγρασία και επομένως διατηρούν τα πόδια στεγνά. Φυσικά, μην φοράς κάθε μέρα τα ίδια παπούτσια και προσπάθησε να περπατάς ξυπόλυτη σε κάθε ευκαιρία.
Αρωματίσου φυσικά: Η τακτική που ακολουθούν οι Γάλλοι (βλ. οι τόνοι αρώματος), μάλλον δεν είναι και ότι καλύτερο μπορείς να δοκιμάσεις για να απαλλαγείς από το πρόβλημα. Μάλιστα, μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και περιορίσου στο κλασικό μεν αποτελεσματικό δε μέτρο του… αποσμητικού. Επίλεξε ένα προϊόν κατά προτίμηση χωρίς άρωμα και φρόντισε να το χρησιμοποιείς κάθε φορά μετά το μπάνιο. Αν τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι αποτελεσματικά για τη δική σου περίπτωση, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου. Ρίξε μερικές σταγόνες μηλόξιδου σε ένα κομμάτι βαμβάκι και πέρασε ταμποναριστά τις μασχάλες σου. Το μηλόξυδο μειώνει το pH του δέρματος, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται βακτήρια. Την ίδια δράση έχει και το λευκό ξύδι. Εναλλακτικά, ρίξε σε στεγνή μασχάλη μαγειρική σόδα. Θα σκοτώσει τα βακτήρια, έναν από τους βασικούς ενόχους για την πρόκληση κακοσμίας.