Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

«Οι άνθρωποι που ζουν με HIV, ζουν όπως κάθε άνθρωπος»

Φοβούνται, πεθαίνουν από αγωνία, χάνουν τον ύπνο τους όπως εσύ.



Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η μέρα για την ενημέρωση για το AIDS. Με αφορμή αυτή τη μέρα, το Κέντρο Ζωής δημιούργησε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης ενάντια στο κοινωνικό στίγμα.

Αν δεν ξέρεις τι είναι το Κέντρο Ζωής, μάθε ότι: Ιδρύθηκε το 1991 και είναι το πρώτο αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο στην Ελλάδα που προσφέρει δωρεάν, μοναδικές υπηρεσίες και προγράμματα (ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, Κέντρο Ημέρας κλπ.), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους.

Πρωταγωνιστές της νέας καμπάνιας, η Κατερίνα, ο Δημήτρης, ο Νικόλας, άνθρωποι καθημερινοί όπως εμείς, που ζουν με τον HIV και έχουν προβλήματα, δυσκολίες, ανησυχίες όχι όμως και τόσο διαφορετικά από τα δικά μου και τα δικά σου.  

Μου άρεσε πολύ που έβαλαν με κεφαλαία γράμματα φράσεις που υποδηλώνουν το στίγμα και την προκατάληψη ενώ στη συνέχεια οι φράσεις ολοκληρώνονται με πεζά, προκαλώντας σου έκπληξη. 

«Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΟΝ HIV ΚΑΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ότι δε θα περάσει όλα τα μαθήματα στην σχολή»

«Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ HIV ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ από αγωνία, γιατί αύριο είναι η πρώτη μέρα της κόρης του στο σχολείο»

«Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ HIV ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ, γιατί του λείπει η κοπέλα του που έφυγε στο εξωτερικό»

Katerina_aids.jpg

Μπορεί και συ να έχεις παρανοήσει το πώς είναι η καθημερινότητα ενός ανθρώπου που ζει με τη λοίμωξη HIV. Και ο μόνος τρόπος για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και για να καταπολεμηθεί το κοινωνικό στίγμα είναι η άμεση, συστηματική και ολοκληρωμένη ενημέρωση.

Χάρη στη ραγδαία πρόοδο της ιατρικής, μέσα σε λίγα χρόνια, μία από τις πλέον τρομακτικές και θανατηφόρες ασθένειες μετατράπηκε σε ένα χρόνιο αλλά αντιμετωπίσιμο νόσημα.

Πρόσφατες έρευνες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι με την ορθή και συστηματική λήψη της κατάλληλης αντιρετροϊκής αγωγής, σε συνδυασμό με τη γενικότερη φροντίδα της υγείας τους, οι άνθρωποι που είναι θετικοί στον HIV μπορούν να προσεγγίσουν το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού.

Πέρα από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αξιοσημείωτη είναι και η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν με HIV. Ερωτεύονται, γίνονται γονείς, σπουδάζουν, ταξιδεύουν, ονειρεύονται, εργάζονται, αλλά ταυτόχρονα έχουν προβληματισμούς και αγωνίες, όπως ακριβώς κάθε άνθρωπος.

Ας φροντίσουμε οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV να έχουν την καθημερινότητα που τους αξίζει, απαλλαγμένη από το στίγμα και τις διακρίσεις. Όπως ακριβώς θα το θέλαμε και εμείς. #stopstigma

Περισσότερες πληροφορίες: 

Κέντρο Ζωής: 

Αθήνα: Ιερά Οδός 42, 104 35 | Τ: 2107257617 | Μ: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Θεσσαλονίκη: Εγνατία 112, 54622,  | Τ: 2310 237040| Μ: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

www.kentrozois.gr
 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα