Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Το χαμηλό IQ οφείλεται σε... ιό;

Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει νέα μελέτη. 


Μαρία Μυλωνά

Τυπικά συμπτώματα μιας λοίμωξης από ιό είναι ο πόνος, ο πυρετός και ο βήχας. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν όμως έναν ιό που εκδηλώνεται με την… πτώση του δείκτη IQ!

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences κατέδειξε μάλιστα ότι αρκετοί Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από τον ιό, χωρίς να το γνωρίζουν.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί από το χλωροϊό ATCV-1 πέτυχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ ευφυΐας, ασχέτως του μορφωτικού επιπέδου ή της ηλικίας τους.

Μέχρι σήμερα, ο ιός είχε εντοπιστεί μόνο σε πράσινα φύκια των λιμών και παραμένει άγνωστο πώς έσπασε το φράγμα των ειδών και πέρασε στον άνθρωπο.

Η λοίμωξη από το χλωροϊό δεν περιορίζεται μόνο σε κολυμβητές ή λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, οπότε οι ερευνητές έχουν αποκλείσει την συσχέτιση με τα ίδια τα φύκια. Μια θεωρία είναι ότι ο ιός είχε μολύνει το ανθρώπινο είδος χωρίς να το έχουν αντιληφθεί οι ειδικοί.

Τα ευρήματα των ερευνητών υποδεικνύουν ότι ο ATCV-1 προκαλεί μεταλλάξεις στα γονίδια που υπάρχουν στον εγκέφαλο.

Όταν οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσοι είχαν μολυνθεί από το χλωροϊό δεν απέδωσαν ικανοποιητικά στα τεστ, χορήγησαν τον ATCV-1 σε ποντίκια προκειμένου να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα. Για μία ακόμη φορά, εντόπισαν αρνητικές επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Οι επακόλουθες εξετάσεις στα πειραματόζωα έδειξαν ότι ο ιός είχε περάσει το φράγμα αίματος-ιστού στον εγκέφαλο, επεμβαίνοντας στη λειτουργία των γονιδίων στον εγκέφαλο των ποντικιών.

Μεταξύ των γονιδίων που επηρεάστηκαν ήταν και αυτό που παράγει τη ντοπαμίνη, μια ζωτικής σημασίας ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη, την αντίληψη του χώρου, την επεξεργασία των συναισθημάτων και την απόλαυση.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός