Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Γιατροσόφια για την καταρροή της μύτης και τον πονόλαιμο

4 σπιτικές συνταγές για μπουκωμένη μύτη, πυρετό, κλειστό λαιμό και βήχα.


Μαρία Μυλωνά

• Μπουκωμένη μύτη: Ζέστανε σε κατσαρόλα ένα λίτρο νερό με λίγα φύλλα ευκαλύπτου ή μία κουταλιά βιξ. Όταν αρχίσει να βράζει, σκέπασε το κεφάλι με μια πετσέτα, σκύψε πάνω από την κατσαρόλα σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών και πάρε βαθιές ανάσες. Επανέλαβε με διακοπές δευτερολέπτων για δέκα λεπτά. Κάνε εισπνοές κυρίως το βράδυ, πριν από τον ύπνο.

• «Κλειστός» λαιμός και βήχας: Δοκίμασε γαργάρες αλατόνερου. Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό διάλυσε τρία κουταλάκια αλάτι και κάνε δέκα γαργάρες, τρεις φορές την ημέρα. Καλό είναι επίσης να πίνεις επίσης τσάι με λεμόνι και μέλι, γιατί τα φλαβονοειδή του τσαγιού θεωρείται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, ενώ τα ζεστά αφεψήματα –όπως το τσάι και το χαμομήλι- φαίνεται να έχουν αντιιική δράση. Το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ το μέλι μαλακώνει το λαιμό.

• Πυρετός (κάτω από 39): Ένα χλιαρό μπάνιο και δροσερές κομπρέσες στο μέτωπο και κάτω από τις μασχάλες μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Πολλοί... ορκίζονται ότι ένα μείγμα λιωμένου σκόρδου με χυμό λεμονιού και μέλι καθώς και ο χυμός ενός κρεμμυδιού με μέλι είναι ισχυρά όπλα κατά του κρυολογήματος. 

• Καταρροή και πονόλαιμος: Φρόντισε να καταναλώνεις κόκκινη πιπεριά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Γενικά, κάθε τροφή που «καίει» προκαλεί εκκρίσεις στη μύτη και το λαιμό, με αποτέλεσμα την ταχύτερη αποβολή ιών και μικροβίων.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός