Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Γιατί να κάνω Tai Chi

Η Tai Chi instractor Δήμητρα Ξιφαρά, έχει την απάντηση


Τζίνα Σπάρτακου

"Το Tai Chi είναι μια αρχαία Ασιατική πολεμική τέχνη, που η προέλευσή της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Θα μπορούσε κανείς να πει οτι είναι μια προσευχή σε κίνηση.

Στόχος του Tai Chi είναι ο πολεμιστής της ζωής!
Δηλαδή αυτό που κάνω ως γυμναστική, το μεταφέρω στην προσωπική ή την επαγγελματική μου ζωή, το εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου.
  Στις πολεμικές τέχνες όταν μας γίνεται μια επίθεση, αυτόματα κάνουμε μια ενστικτώδη κίνηση για να αναχαιτήσουμε ή να αποφύγουμε τον εχθρό, που σημαίνει  ´´προστατεύομαι για να μην βλαφτώ, να μην πληγωθώ´´.
Έτσι ακριβώς και στο Tai Chi , μαθαίνουμε μια σειρά κινήσεων, που σε συνδυασμό με την εισπνοή και την εκπνοή μας βοηθούν να συνδυαλεγόμαστε με τους συνανθρώπους μας χωρίς να τοξινώνεται η ζωή μας!

taichin.jpg


Συνήθως στο Tai Chi, έρχονται άνθρωποι που αναζητούν την ειρήνη. Μπορεί να βιώνουν κάποιες δύσκολες, αγχωτικές καταστάσεις στην επαγγελματική ή προσωπική τους ζωή,  που χρειάζονται βοήθεια για να τις διαχειριστούν με ειρηνικό τρόπο, χωρίς να χάνουν τη βάση τους, να συγχύζονται, ή να θυμώνουν.

Τα ωφέλη είναι πολλαπλά σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Το μυικό σύστημα και οι αρθρώσεις αποκτούν πολύ γρήγορα την ελαστικότητα της γάτας. Η κίνηση είναι πολύ αργή και μπορεί να την κάνει ο καθένας. Το Tai Chi  δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς. Όσο για τη συχνότητα, 45 λεπτά, επί δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα αν κάποιος υποφέρει  από πόνους μέσης, πλάτης, αυχένα, αρθριτικών. Είναι ιδανικό ακόμη και για τους τραυματισμένους.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η εσωτερική γαλήνη…
Πριν τρεις μέρες αναγκάστηκα να κοιμήσω το σκυλάκι μου που ήταν υπέργηρο και πραγματικά υπέφερε. Η κατάσταση μου ήταν απερίγραπτη. Ο πόνος μου ατελείωτος…
Την επόμενη ημέρα μπήκα μέσα στο δάσος που από μόνο του σε βοηθά και σε ενεργοποιεί και έκανα μια ώρα Tai Chi. Το βράδυ είναι αλήθεια οτι κοιμήθηκα τρομερά λυπημένη.
Την επόμενη ημέρα που πήγα στη δουλειά, ήταν σαν κάποιος να με είχε ξεκλειδώσει ολόκληρη. Με την άσκηση που έκανα, πολέμησα το κομμάτι μου που επέμενε να μου επιτίθεται με τύψεις σχετικά με τον σκυλάκο μου. Μήπως δεν τον φρόντισα αρκετά, μήπως δεν ήμουν καλή μαζί του, μήπως, μήπως..
Αυτή η επίθεση στον εαυτό μας που είναι απολύτως τοξική, είναι που το Tai Chi σε βοηθά να αναχαιτήσεις.
Διότι  όπως όλοι πολύ καλά ξέρουμε, δεν μας επιτίθενται μόνο οι άλλοι, αλλά κυρίως ο εαυτός μας, ο εσωτερικός αυτός υπονομευτής. 
Πώς πολεμάς τον εαυτό σου που σου επιτίθεται;
Λυγίζεις τα γόνατα, χαμηλώνεις και αρχίζεις να κάνεις κινήσεις με τα χέρια που φέρνουν υγιείς σκέψεις και καθαρίζουν τις νοσηρές σκέψεις της επίθεσης. 
Αμέσως το μυαλό αδειάζει, όλοι αισθάνονται πολύ πιο ανάλαφροι και νιώθουν μια απέραντη εσωτερική γαλήνη. Μια κίνηση διαρκεί όσο διαρκεί η εισπνοή μου.
Στην εκπνοή η κίνηση αλλάζει και όλο αυτό είναι σαν ένα κύμα …
Τέλος στο επίπεδο του σώματος, έρχεται καθαρή ενέργεια για να ξεμπλοκάρει τους κόμπους από τις σωματοποιημένες νοσηρές σκέψεις. 
Με κάθε εισπνοή γεμίζω γαλήνη και με κάθε εκπνοή καθαρίζω από ότι με φόρτισε και με θύμωσε. Αυτό είναι το Tai Chi. Μια προσευχή εν κινήσει! 

SELECTIONS

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό