Γιατί να κάνω Tai Chi

Η Tai Chi instractor Δήμητρα Ξιφαρά, έχει την απάντηση

Τζίνα Σπάρτακου

"Το Tai Chi είναι μια αρχαία Ασιατική πολεμική τέχνη, που η προέλευσή της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Θα μπορούσε κανείς να πει οτι είναι μια προσευχή σε κίνηση.

Στόχος του Tai Chi είναι ο πολεμιστής της ζωής!
Δηλαδή αυτό που κάνω ως γυμναστική, το μεταφέρω στην προσωπική ή την επαγγελματική μου ζωή, το εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου.
  Στις πολεμικές τέχνες όταν μας γίνεται μια επίθεση, αυτόματα κάνουμε μια ενστικτώδη κίνηση για να αναχαιτήσουμε ή να αποφύγουμε τον εχθρό, που σημαίνει  ´´προστατεύομαι για να μην βλαφτώ, να μην πληγωθώ´´.
Έτσι ακριβώς και στο Tai Chi , μαθαίνουμε μια σειρά κινήσεων, που σε συνδυασμό με την εισπνοή και την εκπνοή μας βοηθούν να συνδυαλεγόμαστε με τους συνανθρώπους μας χωρίς να τοξινώνεται η ζωή μας!

taichin.jpg


Συνήθως στο Tai Chi, έρχονται άνθρωποι που αναζητούν την ειρήνη. Μπορεί να βιώνουν κάποιες δύσκολες, αγχωτικές καταστάσεις στην επαγγελματική ή προσωπική τους ζωή,  που χρειάζονται βοήθεια για να τις διαχειριστούν με ειρηνικό τρόπο, χωρίς να χάνουν τη βάση τους, να συγχύζονται, ή να θυμώνουν.

Τα ωφέλη είναι πολλαπλά σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Το μυικό σύστημα και οι αρθρώσεις αποκτούν πολύ γρήγορα την ελαστικότητα της γάτας. Η κίνηση είναι πολύ αργή και μπορεί να την κάνει ο καθένας. Το Tai Chi  δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς. Όσο για τη συχνότητα, 45 λεπτά, επί δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα αν κάποιος υποφέρει  από πόνους μέσης, πλάτης, αυχένα, αρθριτικών. Είναι ιδανικό ακόμη και για τους τραυματισμένους.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η εσωτερική γαλήνη…
Πριν τρεις μέρες αναγκάστηκα να κοιμήσω το σκυλάκι μου που ήταν υπέργηρο και πραγματικά υπέφερε. Η κατάσταση μου ήταν απερίγραπτη. Ο πόνος μου ατελείωτος…
Την επόμενη ημέρα μπήκα μέσα στο δάσος που από μόνο του σε βοηθά και σε ενεργοποιεί και έκανα μια ώρα Tai Chi. Το βράδυ είναι αλήθεια οτι κοιμήθηκα τρομερά λυπημένη.
Την επόμενη ημέρα που πήγα στη δουλειά, ήταν σαν κάποιος να με είχε ξεκλειδώσει ολόκληρη. Με την άσκηση που έκανα, πολέμησα το κομμάτι μου που επέμενε να μου επιτίθεται με τύψεις σχετικά με τον σκυλάκο μου. Μήπως δεν τον φρόντισα αρκετά, μήπως δεν ήμουν καλή μαζί του, μήπως, μήπως..
Αυτή η επίθεση στον εαυτό μας που είναι απολύτως τοξική, είναι που το Tai Chi σε βοηθά να αναχαιτήσεις.
Διότι  όπως όλοι πολύ καλά ξέρουμε, δεν μας επιτίθενται μόνο οι άλλοι, αλλά κυρίως ο εαυτός μας, ο εσωτερικός αυτός υπονομευτής. 
Πώς πολεμάς τον εαυτό σου που σου επιτίθεται;
Λυγίζεις τα γόνατα, χαμηλώνεις και αρχίζεις να κάνεις κινήσεις με τα χέρια που φέρνουν υγιείς σκέψεις και καθαρίζουν τις νοσηρές σκέψεις της επίθεσης. 
Αμέσως το μυαλό αδειάζει, όλοι αισθάνονται πολύ πιο ανάλαφροι και νιώθουν μια απέραντη εσωτερική γαλήνη. Μια κίνηση διαρκεί όσο διαρκεί η εισπνοή μου.
Στην εκπνοή η κίνηση αλλάζει και όλο αυτό είναι σαν ένα κύμα …
Τέλος στο επίπεδο του σώματος, έρχεται καθαρή ενέργεια για να ξεμπλοκάρει τους κόμπους από τις σωματοποιημένες νοσηρές σκέψεις. 
Με κάθε εισπνοή γεμίζω γαλήνη και με κάθε εκπνοή καθαρίζω από ότι με φόρτισε και με θύμωσε. Αυτό είναι το Tai Chi. Μια προσευχή εν κινήσει! 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares