Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πίπη η Φακιδομύτη

Eνα δυνατό vintage wellbeing πρότυπο


Τζίνα Σπάρτακου

Δεν την θυμηθήκαμε τυχαία. Μιλούσαμε με την Ιλένα για την τόσο μοναδική δημιουργό της, την Σουηδέζα συγγραφέα Άστριντ Λίντγκρεν, που είχε γεννηθεί στις 14 Νοεμβρίου του 1907 και για το ατίθασο τοξοτάκι Πίπη Φακιδομύτη που ήταν το λογοτεχνικό δημιούργημά της. Όσο λοιπόν αναλύαμε τον χαρακτήρα που εκείνα τα χρόνια έπλασε η Λίντγκρεν εμπνεόμενη όπως λένε οι βιογράφοι της από την ασθένεια της κόρης της, τόσο ανακαλύπταμε ότι η ηρωίδα Πίπη Φακιδομύτη ήταν το πρώτο be your self πρότυπο για τα κορίτσια. Αυτό δηλαδή που δεκαετίες μετά άρχισαν να προωθούν ως γυναικείο πρότυπο  ψυχολόγοι, marketers και wellbeing περιοδικά, προσπαθώντας να ωθήσουν τις γυναίκες να αγαπήσουν τον εαυτό τους, να δουν και μόνες τους πόση δύναμη κρύβουν μέσα τους και να νιώσουν ευτυχισμένες με ότι χάρισμα διαθέτουν, ή δεν διαθέτουν….

Ήταν διαφορετική: η Πίπη είχε ένα ολόδικό της τύπο που ήταν πολύ μακριά από το κοριτσάκι - κουκλάκι που αποτελούσε το πρότυπο της εποχής. Κατακόκκινες κοτσίδες που πετούσαν μόνες τους στον αέρα, άπειρες φακίδες, αταίριαστες μεταξύ τους μακριές κάλτσες, υπερφυσικές δυνάμεις που την βοηθούσαν να σηκώνει μέχρι και άλογα …

Απαξίωνε τις καθωσπρέπει συμπεριφορές: το ατίθασό της πνεύμα την έμπλεκε σε ατελείωτες περιπέτειες, εκείνη όμως τα έβγαζε πάντα πέρα μόνη της, χωρίς να χάνει το κέφι της.

Είχε το θάρρος να τα βάζει με τους κακούς της κάθε ιστορίας: υπερασπιζόταν τα αδύναμα παιδιά, τα έβαζε με τους αστυνομικούς, είχε πάντα μια αποστομοτική απάντηση στις παρατηρήσεις των μεγάλων.

Μετέτρεπε την κάθε βαρετή δουλειά σε παιχνίδι: αντί να γκρινιάζει, σήκωνε τα μανίκια και ολοκλήρωνε με κέφι και τραγούδι, κάθε τι που ερχόταν στο δρόμο της.

Super girls don’t cry : Ήταν συνέχεια χαρούμενη και γελαστή. Κι ενώ θα μπορούσε να κλαίει την μοίρα της  καθώς μεγάλωνε χωρίς τους γονείς της, φρόντιζε μόνη της τον εαυτό της και διέθετε την αυτοπεποίθηση ενός ενήλικα. Πόσο μπροστά ήταν από την εποχή του, το super girl Πίπη. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν στην δεκαετία του ‘80 έγινε τηλεοπτική σειρά, κορίτσια και αγόρια σε όλο τον κόσμο ήθελαν να της μοιάσουν κι εμείς βέβαια εδώ στην Ελλάδα, δεν χάναμε επεισόδιο…

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

Προτεινόμενα

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου: Οι πρώτες διακοπές μετά τον χωρισμό της

Οι φωτογραφίες με μαγιό που πόσταρε η ηθοποιός

CELEBS

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό «αντίο» του Θανάση Ευθυμιάδη

Ο «Αντώνης Καλούδης» αποχαιρετά τη Χριστίνα του