Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

SAD syndrome: 'Oταν αλλάζει η διάθεσή σου τον χειμώνα

 Πως αντιμετωπίσεις με επιτυχία τα winter blues


Ζωή Γκόρου

Η μέρα μικραίνει και ο ήλιος κρύβεται πίσω από τα σύννεφα. Είναι λοιπόν αρκετά λογικό να βιώσεις μια έντονη πτώση του mood του από την ανάλαφρη καλοκαιρινή διάθεση σε μια πεσμένη πιο μελαγχολική χειμερινή διάθεση. Γι'αυτό και το λεγόμενο SAD Syndrome χτυπά την πόρτα του μαζί με την έναρξη του Δεκεμβρίου, ίσως μάλιστα πιο έντονα σε κάποιες.

Pixel
Pixel

 Παρόλο που οι αιτίες του  SAD syndrome δεν είναι ξεκάθαρες γνωρίζουμε πως  η απουσία επαφής με το φως του ήλιου μειώνει τη διάθεση, την όρεξη, τη λίμπιντο ακόμα και τη θερμοκρασία του σώματος.

Πώς να το αντιμετωπίσεις:

Γυμνάσου!

Περισσότερο από το καλοκαίρι! Η φυσική δραστηριότητα είναι φάρμακο ενάντια στη μελαγχολία που μπορεί να σε πιάνει τον χειμώνα. Κάθε φορά που η μέρα είναι ηλιόλουστη (και στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε αρκετές) βάλε αθλητικά και πήγαινε ένα μεγάλο περίπατο στη φύση.

 

 

Γίνε πιο κοινωνική

Ο κρύος καιρός ζεσταίνεται με κουβέντα, φλέρτ και συζητήσεις. Οι επαφές και το house warming, ειδικά τις γιορτές, διώχνει το SAD syndrome μακριά.

 

 

Απόφυγε το στρες

Θα μου πεις πώς να το κάνεις αυτό; Στο χέρι σου είναι; Ως ένα σημείο ναι, είναι. Πάρε  την απόφαση να μην φορτώνεις μαζοχιστικά πολύ το πρόγραμμά σου και πες αντίο σε οτιδήποτε τοξικό και στρεσογόνο υπάρχει στην καθημερινότητά σου.

 

 

Πρόσεχε τη διατροφή σου!

Το χειμώνα έχουμε την τάση να καταναλώνουμε περισσότερο καφέ και τις γιορτές αλκοόλ. Σε αυτό θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική αφού ούτε ο καφές ούτε το αλκοόλ, βοηθούν στην καταπολέμηση της μελαγχολίας. Αντίθετα την πυροδοτούν. Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι τροφές που περιέχουν ωμέγα 3, (όπως τα ψάρια) είναι ιδανικά για να έχουμε ενέργεια.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 ενδείξεις έλλειψης βιταμίνης D και όλα όσα μπορείς να κάνεις για την αντιμετώπισή της

Πώς να καταλάβεις ότι αντιμετωπίζεις έλλειψη μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης και όλες οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσεις στη συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Πόση ώρα μετά τον πρωινό σου καφέ πρέπει να βουρτσίσεις τα δόντια σου

Η απάντηση των ειδικών μπορεί να σε εκπλήξει

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

Προτεινόμενα

VIRAL

Eurovision: 20 εξοργιστικά υπέροχες και WTF ερμηνείες (videos)

Με την Μαρίνα Σάττι έτοιμη να ρίξει «ζαριά» για την κορυφή, θυμόμαστε 20 απίθανες και κραυγαλέες εμφανίσεις μέσα από την ιστορία της Eurovision. Γράφει ο Μάνος Νομικός

PETS

6 ενδιαφέροντα γεγονότα για τον εγκέφαλο της γάτας σας

Μερικές πληροφορίες για τον εγκέφαλο των αγαπημένων μας αιλουροειδών

FOOD

5 τροφές που είναι γεμάτες με ηλεκτρολύτες, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι ηλεκτρολύτες δεν βρίσκονται μόνο στα αθλητικά ποτά. Μπορείτε να τους πάρετε και από πολλές θρεπτικές τροφές.