Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Αυτή η έρευνα θα σε ψήσει να..πλένεις το κινητό σου!

Θα καταλάβεις τι εννοώ...



Αν σου χτυπά ακόμη στο νευρικό σου σύστημα εκείνη η αγαπημένη φράση της μαμάς σου ‘’Πλύνε τα χέρια σου!’’, έφτασε ο καιρός να αναθεωρήσεις…

Ο COVID-19 συνεχίζει τη σαρωτική του επιτυχία και εκτός από αιτία πανικού έχει γίνει αφορμή για πιο βαθιά έρευνα…

Στην έρευνα επανεξέτασης μελέτης του 2020 που πραγματοποίησαν Γερμανοί ερευνητές ανίχνευσαν πως ο κορωνοϊός επιβιώνει πάνω σε ‘'άψυχες’' επιφάνειες έως και εννέα ώρες!

Και τι είναι μια ψυχρή επιφάνεια;

Μια επιφάνεια από: Μέταλλο, γυαλί και πλαστικό.

Πάει κάπου το μυαλό σου;

 

 

Ναι, το τηλέφωνό σου!
Don’t panic, όμως...

Αυτή η έρευνα σου δίνει τα φώτα της…

Στην έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hospital Infection αξιολογήθηκαν στοιχεία από 22 μελέτες (!) για τους ανθρώπινους κορωνοϊούς: όπως ο κορωνοϊός σοβαρής οξείας αναπνευστικής λειτουργίας (SARS), ο κορωνοϊός της Μέσης Ανατολής και ο ενδημικοί ανθρώπινοι κορωνοϊοί (HCoV).

Τι έδειξαν όμως;

Αυτό που βρήκαν είναι πως : «αν και το ιικό φορτίο των κορωνοϊών σε άψυχες επιφάνειες δεν είναι γνωστό κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης επιδημίας, φαίνεται εύλογο να μειωθεί το ιικό φορτίο στις επιφάνειες με απολύμανση, ιδιαίτερα των συχνά αγγιζόμενων επιφανειών στον άμεσο ασθενή».

 

Ή για να το πούμε στη μητρική μας γλώσσα…

Την επόμενη φορά που θα περάσεις από εξονυχιστικό έλεγχο τα χέρια σου κάνε το ίδιο και στα ακουστικά, τα κλειδιά, το κινητό σου….

Το επιβεβαιώνει και ο καθηγητής μικροβιολογίας Charles Gerba λέγοντας πως: "Δεν χρειάζεται να φτερνίζεστε σε ένα κινητό τηλέφωνο για να μεταδώσετε οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες".

Λέει ακόμη: "Αυτό που βρήκαμε στη μελέτη της κίνησης του ιού στις επιφάνειες των κτιρίων γραφείων είναι ότι αγγίζετε μια επιφάνεια με έναν ιό σε αυτό και στη συνέχεια το τοποθετείτε στο κινητό σας τηλέφωνο". (Μια λαβή πόρτας, για παράδειγμα.).

 

"Στη συνέχεια πηγαίνετε στο σπίτι ή σε άλλη τοποθεσία και αγγίζετε ξανά το τηλέφωνό σας και λέτε ότι αγγίζετε ένα τραπέζι που τον μετακινεί σε μια άλλη θέση - ένας πολύ καλός τρόπος για να διαδώσετε τους ιούς γύρω από ένα γραφείο".

Και συνεχίζει…

Ο Gerba συνιστά ένα "σκούπισμα με οινόπνευμα ή ένα πανί μικροϊνών".

«Θα το έκανα κάθε φορά που έχω βγει έξω στο κοινό», λέει.

Κι εμείς δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις συμβουλές του!

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα