Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Κλείνουν θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια, παιδότοποι

117 τα κρούσματα στην Ελλάδα, διερευνώνται άλλα 15


Ρόμυ Μελάνι

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας και τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα, τα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα μας έφτασαν τα 117 ενώ άλλα 15 είναι προς διερεύνηση. Τρεις ασθενείς, ένας επιπλέον από χτες νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. 

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, όπως τόνισε το μεσημέρι, στην επίσημη ενημέρωσή του προς τους ιατρικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στα νεότερα κρούσματα είπε ότι αυτά ανέρχονται σε 18 και συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 117, συμπεριλαμβανομένου και του 66χρονου που απεβίωσε στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Από τα κρούσματα  αυτά 82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους και 10 χαρακτηρίζονται «ορφανά», που σημαίνει ότι εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο στην κοινότητα χωρίς να μας είναι γνωστή η πηγή μετάδοσης.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι 15 πιθανά κρούσματα διερευνώνται, ανέφερε ότι 3 ασθενείς, ένας επιπλέον από χθες, νοσηλεύονται πλέον σε ΜΕΘ, και 2 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα μέτρα εντείνονται και εξήγησε ότι κλειδί στον έλεγχο διασποράς του ιού, αποτελούν οι συναθροίσεις. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη». Ο κ. Τσιόδρας, είπε ότι σε σχέση με άλλες χώρες, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και ως ένα βαθμό τα έχουμε καταφέρει χωρίς βέβαια να λέμε ότι ο ιός δεν έχει διασπαρθεί στην κοινότητα.

«Έχουμε κύκλους μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι μένουμε σπίτι μας με ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και διευκρίνισε ότι οι μη ευπαθείς ομάδες που περνούν σχετικά ήπια την ίωση που προκαλεί ο κορονοϊός δεν θα έχει πλέον νόημα να εξετάζονται για αυτόν.

«Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το αποτέλεσμα αν είστε υγιείς και έχετε ήπια συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκαταστολή, είναι σημαντικό όταν εμφανίζουν πυρετό και βήχα να επικοινωνούν με τα νοσοκομεία τα οποία θα διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται για τον κορονοϊό αλλά και αν απαιτείται η μεταφορά τους σε αυτά.

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τσιόδρας, κλείνουν για 15 ημέρες παιδότοποι, θέατρα χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα αποφασίσει αρμοδίως το υπουργείο Πολιτισμού.

Να σημειώσουμε πως, έκκληση στο υγειονομικό προσωπικό - γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό - να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να προσληφθούν άμεσα, με διετείς συμβάσεις, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και να παραμείνουν σε αυτό, έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Το viral «mocktail της κορτιζόλης» που μειώνει το στρες (και είναι νόστιμο)

Το ρόφημα που μειώνει το άγχος, αν και από μόνο του δεν αρκεί.

ΥΓΕΙΑ

Μια νέα μελέτη εστιάζει στην υγιή γήρανση και με κάνει να δω αλλιώς την υγεία μου

Μια νέα έρευνα δείχνει πώς η βιολογική γήρανση επηρεάζει την υγεία σου και τον κίνδυνο ασθενειών, ειδικά στις νεότερες γενιές.

ΥΓΕΙΑ

Θες να ζήσεις περισσότερο; Κάνε οδοντικό νήμα

Πώς συνδέεται η στοματική υγεία με τη μακροζωία;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 19 έως 26/7/26

Η επικοινωνία σας θα αρχίσει να καλυτερεύει και η ψυχολογία σας θα ανεβαίνει σταδιακά.

CELEBS

Το ιδιαίτερο fashion style της Kristen Bell που έχει γενέθλια

Πώς να υιοθετήσετε το στυλ Kristen Bell με αυτές τις συμβουλές

ΤΑΞΙΔΙ

Σικελία: Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για ένα υπέροχο τριήμερο

Στη Σικελία με αγάπη: Τρεις μέρες και τρεις επιλογές για να πάτε... και να ξαναπάτε  

Best of Network