Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πάντα είναι σωστή ώρα για να κάνεις διαλογισμό

Γίνε ο Δαλάι Λάμα του εαυτού σου κι έχεις πολλά οφέλη να κερδίσεις


Κατερίνα Ανδρομιδά

Τη πρώτη φορά ενδεχομένως να απογοητευτείς και να το παρατήσεις αφού από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα (ποιά λεπτά;) που θα κλείσεις τα μάτια σου, αντί να χαλαρώνεις οι σκέψεις θα κατακλύζουν το μυαλό σου η μία μετά την άλλη.

 Μια τόσο σπουδαία τακτική, όμως,  όπως ο διαλογισμός αλίμονο αν δεν είχε πολλαπλούς τρόπους για να την εξασκήσεις και να τα καταφέρεις. Μπορείς να διαλογιστείς και χωρίς αρωματικά κεριά, μαξιλάρες και μεγάλο σαλόνι. Μία πανεύκολη δοκιμασμένη συνταγή είναι (αφού κλείσεις τα μάτια σου βεβαίως) να επικεντρωθείς στους ήχους που ακούς γύρω σου. Εξίσου αποτελεσματικός τρόπος είναι να δώσεις έμφαση στην διαδικασία της αναπνοής-εκπνοής. Φαντάσου πως ''ακολουθείς'' το ρυθμό της ανάσας σου. 

Αν τώρα, είσαι από τους δύσπιστους ανθρώπους που αναρωτιούνται τί έχει να τους χαρίσει ο διαλογισμός τα οφέλη είναι πραγματικά πολλά και ούτε που τα φανταζόσουν. Το κυριότερο είναι ότι καταφέρνεις να επικεντρωθείς για μία φορά κι εσύ (το αξίζεις) στο παρόν (στο εδώ και το τώρα) χωρίς να τρέχει ο νους σου στα χθεσινά και σε αυτά που σε περιμένουν. Σε μια καθημερινότητα που το τώρα χάνει όλο και πιο πολύ την υπόστασή του στη ζωή μας, ο διαλογισμός ίσως είναι το πιο εύκολο (αφού μπορείς να τον κάνεις από το γραφείο μέχρι το δρόμο ή το λεωφορείο)  και οφέλιμο φάρμακο κατά του άγχους. 

Extra bonus:

1. Ύπνος σαν πουλάκι

Λογικά θα έχει τύχει και σε εσένα να στριφογυρίζεις άνευ λόγου και αιτίας (φαινομενικά) στο κρεβάτι σου μη μπορώντας να αφεθείς στον ύπνο. Μπορεί εσύ να νύσταζες δύο ώρες πριν και να ανυπομονούσες να πάρεις αγκαλιά το μαξιλάρι σου, όμως, το υποσυνείδητό σου είχε άλλα σχέδια. Ε, λοιπόν με το διαλογισμό (μαγικά) όλα θα μπουν στη θέση τους. Μπορεί να μη το καταλαβαίνεις αλλά κάνοντας διαλογισμό αποκτάς τα λεγόμενα ''κουτάκια'' και τα προβλήματα στοιχειοθετούνται καλύτερα μέσα σου!

2. Ευτυχία (όχι τη Παπαγιαννοπούλου)

Μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν πως το μέρος του εγκεφάλου που αναγνωρίζει την απειλή και το άγχος συρρικνώνεται στους δύο μήνες διαλογισμού. Αντίθετα, το μέρος που συνδέεται με το κοινωνικό acting ''ανοίγει''. Άρα καλύτερη διαχείριση καταστάσεων και ανθρώπων!

3. Τέλος εποχής για το άγχος

Κι όπως είναι φυσικό, ο διαλογισμός δεν θα μπορούσε να μη ρίχνει το άγχος από το βάθρο που βρισκόταν μέσα σου. Κρίσεις άγχους, πανικός, αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη κ.ά. είναι σημάδια (και) άγχους. Η  σωστή αναπνοή, η συγκέντρωση και η χαλαρότητα που βιώνεις κατά τη διαδικασία του διαλογισμού είναι σπουδαίοι αντίπαλοι των προαναφερθέντων...

4. Ανοσοποιητικό στα καλύτερά του

Έρευνα έδειξε ότι ο διαλογισμός ''ξυπνάει'' και τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος. Άρα, αντίο βακτήρια.  (Πες αντίο και στο κίνδυνο κορωνοϊού, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια).

5. Σεροτονίνη (τη θέλουμε, τη χρειαζόμαστε)

Ναι, ο διαλογισμός αυξάνει τη παραγωγή της. Αϋπνία, πονοκέφαλοι, κακή διάθεση και άλλα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψή της έρχεται να την αντισταθμίσει το 5λεπτο διαλογισμού!

Θες κι άλλα;;

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.