Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Bathtub day - η μέρα σε παρακινεί να απολαύσεις ένα αφρόλουτρο

Γιατί οι μικρές ιεροτελεστίες είναι που κάνουν τη διαφορά στο wellness σου, κάθε μέρα



Το να απολαύσεις ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο στο σπίτι δεν είναι οικολογική καταστροφή ούτε περιττή πολυτέλεια. Αντίθετα είναι μια προσιτή απόλαυση που μπορεί να σου προσφέρει πολλά ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό σου. Η 7η Οκτωβρίου θεωρείται National Bathtub Day αλλά αυτό είναι μια μικρή μόνο αφορμή ως υπενθύμιση ως προς το ότι είναι σημαντικό να κακομαθαίνεις ή να… καλομαθαίνεις τον εαυτό σου! Εδώ θα δεις πώς θα το απολαύσεις με τον πιο ευχάριστο και αναζωογονητικό τρόπο.

Μίλα μου για bubbles

Αφρόλουτρο σημαίνει φουσκάλες, φυσαλίδες με απλά λόγια bubbles – αφρόλουτρο χωρίς bubbles απλώς δεν υφίσταται – όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο. Αρκεί όταν προσθέτεις φυσαλίδες, βεβαιώσου ότι το κάνεις σωστά από την αρχή: όταν αρχίζεις να γεμίζεις την μπανιέρα σου, αυτό θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις τη σωστή ποσότητα φυσαλίδων. Αν βγει υπερβολική σαπουνάδα που ξεχειλίζει θα σου χαλάσει τη διάθεση – αν πάλι βγει πολύ λίγη, πάλι δεν θα μείνεις ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα

Αρωματοθεραπεία

Ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο πρέπει να αναδίδει και την απαραίτητα ζεν ευωδιά – αυτή που θα ενεργοποιήσει τις αισθήσεις σου και θα σε βοηθήσει να διώξεις την ένταση, να αφεθείς και να νιώσεις τα αρώματα να σε ταξιδεύουν. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, διάλεξε ένα αρωματικό λάδι μπάνιου που να ξέρεις ότι η μυρωδιά του σε ηρεμεί για να το προσθέσεις στην μπανιέρα σου. Τα αρώματα λουλουδιών όπως η λεβάντα, το γιασεμί και το τριαντάφυλλο συνδέονται όλα με τη χαλάρωση. Ρίξε λίγες σταγόνες από το λάδι σου στην μπανιέρα όταν είναι περίπου γεμάτη στα μισά, αυτό θα το βοηθήσει να διασκορπιστεί ομοιόμορφα σε όλο το νερό.

https://www.instagram.com/p/BopQFN_n9HM/

Υπό το φως των κεριών

Τα κεριά εκπέμπουν ένα υπέροχο ζεστό φως που σε βοηθά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις ήσυχο χρόνο στη μπανιέρα. Το φως που έχουμε στο μπάνιο συνήθως είναι αρκετά δυνατό και δεν ευνοεί μια ρομαντική ή χαλαρωτική διάθεση. Βεβαιώσου ότι δεν θα στάζουν όσο καίγονται κι ότι εκεί που θα τα έχεις αναμμένα δεν θα κινδυνεύεις με πυρκαγιά… για να μπορείς να απολαύσεις χωρίς άγχος το μπάνιο σου. Λίγα ρεσό προσφέρουν το φως που χρειάζεσαι χωρίς να απαιτούν πολλή προσοχή ή φροντίδα…

Το σωστό soundtrack

Η χαλαρωτική μουσική είναι ένας ακόμα απλός τρόπος που θα ενισχύσει την ευεργετική δράση του αφρόλουτρό σου. Ένα ωραίο soundtrack χαλάρωσης ή ήχοι της φύσης θα σε βοηθήσουν να αποβάλεις πιο γρήγορα το στρες και θα νιώσεις το σώμα σου να χαλαρώνει και να αφήνεται στο ζεστό νερό.

Ζήτημα θερμοκρασίας

Η σωστή θερμοκρασία είναι απαραίτητη για το τέλειο μπάνιο. Ένα ζεστό μπάνιο θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, αλλά ένα καυτό μπάνιο θα σε κάνει να νιώσεις σαν να βράζεις σε καζάνι… ενώ ένα κρύο μπάνιο θα σε κάνει να βγεις πιο γρήγορα.... Η ιδανική θερμοκρασία νερού για ένα ζεστό μπάνιο λέγεται ότι είναι 43-45 βαθμοί Κελσίου.

Αποδεδειγμένα επιστημονικά οφέλη του ζεστού αφρόλουτρου στον οργανισμό σου

Το τακτικό ζεστό μπάνιο μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα σωματικά και ψυχικά. Εκτός από την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, το καθημερινό ζεστό μπάνιο μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε φόρμα με πολλούς τρόπους:

Μειώνει την ένταση των μυών: Ένα απλό ζεστό λουτρό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης σε υπερβολικά σφιγμένους μυς. Μπορεί να ενθαρρύνει την επούλωση των πονεμένων μυών χαλαρώνοντας τους και βελτιώνοντας την ευελιξία των μυών, ειδικά όταν κάνεις μπάνιο μετά την άσκηση.

https://www.instagram.com/p/B3VIRV2A0sd/

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος: Η «βουτιά» σε μια μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα και βοηθά στη θρέψη των κατεστραμμένων κυττάρων στα άκρα. Αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση που συμβαίνει λόγω της ακανόνιστης κυκλοφορίας του αίματος.

Μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου: Σύμφωνα με μια μελέτη, το λουτρό με ζεστό νερό είναι ευεργετικό για άτομα με διαβήτη. Διαπιστώθηκε ότι οι διαβητικοί που έκαναν μπάνιο με ζεστό νερό σε μπανιέρα για περίπου 20-30 λεπτά για 3 εβδομάδες παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 13%. Αυτό είναι γνωστό ως θεραπεία με υδρομασάζ.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Το ζεστό μπάνιο σε μπανιέρα μπορεί να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια στο σώμα και να βελτιώσει την ανοσία. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης.

Βοηθά στη μείωση του στρες: Μπορείς πραγματικά να απαλλαγείτε από όλο το άγχος και την ένταση κάνοντας μπάνιο με ζεστό νερό. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, που είναι η χημική ουσία που παράγεται από τον εγκέφαλο που σχετίζεται με την ευτυχία και την ευημερία.

https://www.instagram.com/p/CDfGNUVnLph/

Κάνει καλό για το δέρμα: Ένα λουτρό με ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους του δέρματος και σε κάνει να ιδρώνεις, που είναι ο φυσικός τρόπος καθαρισμού του ίδιου του σώματος. Ενυδατώνει επίσης το δέρμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το αποτρέπει να στεγνώσει. Το λουτρό με ζεστό νερό μειώνει επίσης τις μικρές ρωγμές που εμφανίζονται συχνά όταν το δέρμα είναι στεγνό.


Σε βοηθά να κοιμηθείς πιο γρήγορα: Ένα λουτρό με ζεστό νερό βοηθά στη χαλάρωση του σώματός σου και σε κάνει να κοιμάσαι πιο γρήγορα (και σαν μωράκι). Αυτό συμβαίνει επειδή το ζεστό νερό αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και χαλαρώνει τους μυς. Ένα απλό λουτρό 20 λεπτών με ζεστό νερό σε μια μπανιέρα είναι αρκετό για να σε καταπραΰνει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Μειώνει τους πονοκεφάλους: Ένα λουτρό με ζεστό νερό μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι τύποι πονοκεφάλων προκαλούνται από τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι, το θετικό αποτέλεσμα ενός ζεστού λουτρού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης αυτών των αιμοφόρων αγγείων και στη θεραπεία του πονοκέφαλου.

Καίει θερμίδες: Μελέτη διαπίστωσε ότι το ζεστό αφρόλουτρο διάρκειας μιας ώρας σε βοηθά να κάψει 130 θερμίδες - το ίδιο δηλαδή με 30 λεπτά βαδίσματος με τα πόδια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν η άνοδος της θερμοκρασίας στον πυρήνα είναι που προκαλεί την καύση των θερμίδων.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο θηλασμός να σας προστατεύσει από μελλοντική καρδιακή προσβολή;

Ο θηλασμός είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία σας όσο και για το νεογέννητό σας. Αυτή η εκπληκτική αλήθεια συχνά μένει ανείπωτη.

ΥΓΕΙΑ

Γιατί η νηστεία είναι το καλύτερο εργαλείο αποτοξίνωσης για την υγεία σου

Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό μέσο φροντίδας για την υγεία σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»