Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Έρχεται δεύτερο lockdown; Έσω έτοιμη!

Πώς να προετοιμαστείς -κυρίως ψυχολογικά- για αυτό το ενδεχόμενο



 

 

Δεν θέλω ούτε να σε στεναχωρήσω ούτε να σε αγχώσω. Τα νούμερα των κρουσμάτων έχουν αναλάβει αυτόν τον ρόλο και τον κάνουν πολύ καλύτερα από μένα. Ήδη διάφορες πόλεις του κόσμου βιώνουν μικρό-lockdown – όπως και δικές μας περιοχές όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Άλλωστε πλέον έχεις το know-how της καραντίνας και δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι ούτε να στρεσάρεσαι – το έχεις ξανακάνει. Κι επειδή η επανάληψη σε κάνει καλύτερη εδώ μερικές συμβουλές για να βιώσεις μια ενδεχόμενη δεύτερη απομόνωση στο σπίτι όχι μόνο όσο πιο ανώδυνα γίνεται αλλά και να την απολαύσεις όσο μπορείς!

 

 

Out of stock

Μην τρελαίνεσαι με το στοκάρισμα και τις αγορές. Αν κάτι σου έμαθε η καραντίνα που προηγήθηκε αυτό ήταν ότι τα σούπερ μάρκετ δεν κλείνουν «ποτέ» κι επίσης δεν ξεμένουν από χαρτί τουαλέτας… Επίσης έχεις γίνει ήδη εξπέρ στις ηλεκτρονικές αγορές και πλέον ξέρεις ότι δεν πρόκειται να σου λείψει τίποτα. Αν θες να προετοιμαστείς σε σχέση με ψώνια, δώσε έμφαση σε αυτά που αγαπάς περισσότερο ή έχεις αδυναμία – και αυτά αφορούν τον προσωπικό σου χρόνο ή την προσωπική σου φροντίδα.

 

 

Winter blues

Αυτό για το οποίο ίσως να ανησυχούν λίγο οι ψυχολόγοι με το επόμενο πιθανό lockdown είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση το σύνδρομο Εποχικής  Συναισθηματικής Διαταραχής. Με απλά λόγια αν ο ερχομός του χειμώνα, η αλλαγή της ώρας ή το ότι βραδιάζει νωρίς αποτελούν αιτίες για να μελαγχολήσεις, ίσως να σε δυσκολέψει κάπως περισσότερο ψυχικά η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι. Τι μπορείς να κάνεις; Να τονώσεις όσα σε κάνουν να νιώθεις καλά… Αν μόνο το καλοκαίρι σου φτιάχνει τη διάθεση, φτιάξε θερινή διακόσμηση στο σπίτι. Ανοιχτά χρώματα, αντικείμενα που παραπέμπουν στο καλοκαίρι, θα βάλουν το μυαλό (και το οπτικό σου πεδίο) σε summer mood.

 

 

Φέρε τη φύση στο σπίτι

Ένας σημαντικός παράγοντας που ωφελεί ιδιαίτερα την ψυχική σου υγεία είναι η επαφή σου με τη φύση. Το φθινόπωρο είναι ο ιδανικός καιρός για να φτιάξεις τη βεράντα, το μπαλκόνι, το κήπο σου ή να αποκτήσεις φυτά εσωτερικού χώρου. Η κηπουρική, η επαφή με το χώμα, τα λουλούδια όχι απλώς σε κρατούν δημιουργικά απασχολημένη αλλά σε κάνουν και χαρούμενη και πιο ισορροπημένη. Αν λοιπόν στην προηγούμενη καραντίνα το έριξες στη μαγειρική ή έγινες άλλη μια καλή φουρνάρισσα, τώρα είναι η ευκαιρία να μεταμορφωθείς σε επίμονος κηπουρός! Καις θερμίδες αντί να παίρνεις, κάνεις καλό στο περιβάλλον και ομορφαίνεις τον χώρο σου.

 

 

Peace of mind

Όταν τα πάντα γύρω στον κόσμο εκπέμπουν ανασφάλεια, είναι δύσκολο και να παραμείνεις ήρεμη και να νιώσεις καλά. Το μυαλό πάει πακετάκι με το σώμα. Το σώμα είναι λίγο πιο εύκολο να ελέγξεις. Εγκλωβισμένη στο σπίτι μην το αφήσεις να πέσει σε ακινησία, ειδικά αν χαλάσει ο καιρός και δεν ευνοεί για βόλτες ή φυσική άσκηση έξω. Στο youtube θα βρεις άπειρα workouts για να γυμνάζεσαι με όποιον τρόπο σου αρέσει περισσότερο και αν ακόμα κι αυτό το βαριέσαι, βάλε δυνατά τη μουσική που αγαπάς και χόρεψε – θα δεις (και κυρίως θα νιώσεις) τις ενδορφίνες να κάνουν disco πάρτι στις φλέβες σου!

 

 

Sweet dreams

Αν θες να κάνεις όνειρα γλυκά κι όχι παρέα σε κουκουβάγιες, ειδικά αν στην προηγούμενη καραντίνα έχασες τον ύπνο σου ή αν έχεις γενικά ένα θεματάκι με τον Μορφέα, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις φίλη σου τη μελατονίνη, που θα σε βοηθήσει να σετάρεις καλύτερα το βιολογικό σου ρολόι. Επίσης αναζήτησε ροφήματα και τσαγάκια με φυσικά συστατικά όπως τη διάσημη βαλεριάνα που ηρεμούν το νευρικό σύστημα – και μια ερώτηση στη φαρμακοποιό για φυτικά συμπληρώματα δεν θα σε φέρει σε δύσκολη θέση αλλά μπορεί να σε κάνει να κοιμηθείς σαν πουλάκι.

 

 

Friends and family

Αν δεν έχεις ακόμα εγκαταστήσει, εξηγήσει και κάνει πρόβες με τους γονείς σου ή άλλα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς σου που θα σου λείψουν εφαρμογές επικοινωνίας με βίντεο ώστε να μπορείς να τους βλέπεις και να σε βλέπουν κάνε το τώρα, όσο προλαβαίνεις. Και lockdown να μη γίνει καλό είναι να είσαι προετοιμασμένη.

Φτιάξε μια bubble επικοινωνίας, διάλεξε τους ανθρώπους με τους οποίους θες να μείνεις σε επαφή. Βάλε ξανά το σταθερό στη ζωή σου και περιόρισε όσο γίνεται το σερφάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα. Αν είσαι εγκλωβισμένη στο σπίτι είναι εύκολο να παρασυρθείς και να χάσεις ώρες από τη ζωή σου που στην τελική θα προσθέσουν κι άλλη τοξικότητα σε μια ήδη επιβαρυμένη πραγματικότητα παρά θα σε ωφελήσουν.

 

 

Just sex ή πιο καλή μοναξιά

Μην τρέξεις να μπεις σε μια σχέση αν φοβάσαι ότι θα σε βρει μόνη (κι) η δεύτερη καραντίνα, κάποια πράγματα δεν θέλουν πίεση ούτε ζόρι και αν τα πιέσεις μπορείς να σου γυρίσουν μπούμερανγκ. Αν είναι να έρθει ο έρωτας, θα έρθει ακόμα και στην καραντίνα. Ως προς το σεξ που είναι σημαντικό ε νομίζω ότι και μόνη μια χαρά μπορείς να τα καταφέρεις… έστω για το περιορισμένο χρονικά διάστημα του lockdown.

Make it simple

Όσο πιο απλή είναι η ζωή σου τόσο πιο εύκολη θα τη βιώσεις. Πρόσφερε στον εαυτό σου όσα έχεις ανάγκη, αλλά δες τι πραγματικά έχεις ανάγκη – και ξεχώρισε τις πλασματικές και όσες απλώς έχεις συνηθίσει. Ως προς την καθημερινότητά σου φρόντισε να έχεις μικρές ιεροτελεστίες και όμορφες τακτικές τελετουργίες κι όχι απλώς συνήθειες. Χάριζε όμορφες στιγμές στον εαυτό σου και κυρίως χρόνο που να μπορείς συνειδητά να απολαμβάνεις. Από ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο, μια βόλτα στο δικό σου ρυθμό στη θάλασσα ή στο πάρκο μέχρι τις επαφές με τους σημαντικούς άλλους.

 

 

Η σύνδεση που κάνει τη διαφορά

Δεν χρειάζεται να περάσεις μόνη την επόμενη καραντίνα, είτε είσαι σε σχέση είτε όχι. Συνδέσου με τους ανθρώπους γύρω σου. Τους γείτονές σου για παράδειγμα. Επίσης, τόνωσε το ομαδικό και συλλογικό πνεύμα με τους δικούς σου ανθρώπους. Καθιέρωσε συγκεκριμένες ώρες για το πότε θα μιλάτε. Βρείτε κοινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τις φίλες σας, από το να παίζετε μαζί among us μέχρι να βλέπετε την ίδια ώρα το Emily in Paris. Και μιλήστε, μιλήστε πολύ -–ακόμα και το απλό φιλικό κουτσομπολιό κάνει καλό στην υγεία, αρκεί να μην είναι τοξικό!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department