Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Τρεις υγιεινές συνήθειες που ανεβάζουν τη διάθεσή σου

Για έξτρα ενέργεια στην καθημερινότητά σου



Αναγνωρίζεις αυτήν την κακή διάθεση που εμφανίζεται όταν δεν έχεις ποιοτικό ύπνο για κάποιες μέρες (ή εβδομάδες); Ή όταν προσπαθείς να κάνεις γυμναστική αλλά δεν καταφέρνεις να ολοκληρώσεις το πρόγραμμα γιατί νιώθεις να σου τελειώνει η ενέργεια; Μπορεί να συμβεί σε όλους. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκάλυψε ότι μπορεί να έχει συνέπειες στην ψυχική σου υγεία. Τα καλά νέα; Υπάρχουν μερικές υγιείς συνήθειες που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες ότι ενισχύουν τη διάθεσή σου. Το λέει κι η επιστήμη.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology εξέτασε τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και των συνηθειών του τρόπου ζωής και ανακάλυψαν  κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα. Συμμετείχαν πάνω από 1.100 νεαροί  ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κι η έρευνα αφορούσε τις συνήθειές τους σχετικά με τον ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα και το τι έτρωγαν. Εξετάστηκαν επίσης παράγοντες όπως τα δημογραφικά στοιχεία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι συνθήκες υγείας και η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ που μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η ποιότητα του ύπνου ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της ψυχικής υγείας. Αυτό ακολουθήθηκε στενά από την ποσότητα του ύπνου, τη σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Βασικά, με λίγα λόγια, ο ύπνος, η άσκηση του σώματός σας και τα προϊόντα διατροφής συσχετίστηκαν με καλύτερη ψυχική υγεία και βελτιωμένη διάθεση. Μετά το έτος που όλοι είχαμε, αυτό μπορεί να μην είναι τα πιο ενθαρρυντικά νέα αν αγωνίζεστε να κοιμηθείτε, βρείτε χρόνο για να κινηθείτε και φροντίστε να τρώτε τα λαχανικά σας.

Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες:

Ύπνος

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με λιγότερο από οκτώ ώρες και περισσότερο από 12 ώρες ύπνου είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης συμπτωμάτων και χαμηλότερη αίσθηση ευεξίας. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι ο περισσότερος ύπνος δεν είναι απαραίτητα καλύτερος εάν δεν είναι ποιοτικός ύπνος. Πώς μπορείς λοιπόν να βελτιώσεις την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σου; Όλα ξεκινούν με τη δημιουργία μιας υγιούς νυκτερινής ρουτίνας. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές:

Να έχεις ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου πηγαίνοντας στο κρεβάτι συγκεκριμένη και σταθερή ώρα και να ξυπνάς επίσης σε προκαθορισμένη ώρα

Απενεργοποίησε τις οθόνες τουλάχιστον 30 λεπτά πριν να πας στο κρεβάτι σου

Να αποφεύγεις την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν την ώρα του ύπνου

Να έχεις μια υγιή ρουτίνα ύπνου

Άσκηση

Όταν ασκείσαι, απελευθερώνονται ενδορφίνες στο σώμα σου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αισθήματα ευεξίας. Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι αυτό θα συνέβαλε στην καλύτερη ψυχική υγεία και ευτυχία, αλλά πόσο χρειάστηκαν οι ερευνητές για να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία;

Για αυτήν τη μελέτη, ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσες ημέρες είναι σωματικά ενεργοί για 30 λεπτά ή περισσότερο. Η μέση απόκριση ήταν τρεις ημέρες την εβδομάδα. Αν και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας δεν είχε τόσο έντονα αποτελέσματα στα καταθλιπτικά συμπτώματα και την ευεξία, τα αυξημένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας βελτίωσαν σημαντικά τη διάθεση και τη συνολική ευεξία. Εάν ψάχνετε έναν τρόπο να ενισχύσετε τη διάθεσή σας, μετακινήστε το σώμα σας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ξεκινήσετε:

Επίλεξε μια δραστηριότητα που πραγματικά σου αρέσει. Εάν δεν σου αρέσει το τρέξιμο, διάλεξε κάτι άλλο.

Κάνε το με παρέα. Πάρε τους φίλους σου και πηγαίνετε για μια βόλτα, πεζοπορία ή ποδήλατο μαζί.

Δοκίμασε μια εφαρμογή παρακολούθησης φυσικής κατάστασης ή ένα μάθημα εικονικής προπόνησης

Σκέψου έξω από το κουτί. Οι δουλειές του κήπου, ο καθαρισμός του σπιτιού και το ενεργητικό παιχνίδι με παιδιά υπολογίζονται ως κίνηση.

Πρόσληψη φρούτων και λαχανικών

Παρόμοια με τη σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ήταν δευτερεύων παράγοντας για την ψυχική υγεία σε σύγκριση με τον ύπνο. Ωστόσο, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είχε σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική ευημερία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι που αυτό που τρως μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα στρες, το άγχος, την κατάθλιψη και πολλά άλλα. Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να αυξήσεις την πρόσληψη:

Πρόσθεσε λαχανικά σε τρόφιμα που ήδη καταναλώνεις, όπως ζυμαρικά, ομελέτες ή κοκκινιστά.

Σνακ για φρούτα. Συνδύασέ τα με γιαούρτι, φιστικοβούτυρο ή ξηρούς καρπούς για ώθηση πρωτεΐνης για να σε κρατήσει για περισσότερο.

Πες ναι στα κατεψυγμένα λαχανικά. Είναι πιο οικονομικά, διαρκούν αρκετά στον καταψύκτη και μαγειρεύονται γρήγορα. Επιπλέον, τα περισσότερα δεν χρειάζονται χρόνο προετοιμασίας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

Βάλε τα φρούτα και τα λαχανικά σε smoothies.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…