Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να περάσει ο πονοκέφαλος

Όταν η παρακεταμόλη ωχριά μπροστά στη λεβάντα, το λεμόνι, τη μέντα και άλλα θαυματουργά ''παιδιά'' της φύσης


Κατερίνα Ανδρομιδά

Είναι εκείνες οι μέρες που νιώθεις ότι συμβαίνει κάποιο σόλο λάιβ ντραμς μέσα στο κεφάλι σου και δεν σε αφήνει όχι απλώς να προετοιμαστείς για την εξεταστική ή τη δουλειά αλλά ούτε καν να σηκωθείς από το κρεβάτι σου. Κι αν το καταφέρεις, τότε οι συνεπιβάτες σου στο μετρό αντικρίζουν στα μάτια σου κάτι μεταξύ πρωταγωνιστή ταινίας επιβίωσης ή στα πολύ χειρότερά σου θρίλερ. Ναι, ο πονοκέφαλος και το ξαδερφάκι του, η ημικρανία, είναι οι δυο πιο γνωστοί λόγοι για τους οποίους υποφέρουμε άλλοι συχνά κι άλλοι πυκνά και αιτίες που έχουν καταστρέψει ολόκληρες μέρες διαβάσματος, δουλειάς και στη χειρότερη εκδρομές και διακοπές. Εμφανίζονται εντελώς απροσδόκητα σε ώρες που ''δεν συμφέρουν'' όπως όταν έχεις μία σύσκεψη, ένα zoom meeting (καλή ώρα) ή μία συνάντηση με φίλους που είχες να δεις καιρό και μάλλον βλέποντάς σε σ' αυτή τη κατάσταση δεν  νιώθουν να σου έλειψαν και πολύ ή το ανάποδο.

Ο πονοκέφαλος έχει πρόσωπο και είναι συνυφασμένο με αυτό των ενοχλητικών συγγενών, με το είδος μουσικής που απεχθάνεσαι αλλά αναγκάζεσαι να ακους κάποιες φορές και με το αίσθημα ότι πρέπει να ξυπνήσεις πολύ πρωί γιατί ξημερώνει Δευτέρα. Αυτά τα παραδείγματα γεννούν τα ίδια συναισθήματα με αυτά όταν βιώνουμε ένα δυνατό επεισόδιο πονοκέφαλου ή μάλλον αποτελούν και αιτίες όλα τα παραπάνω για να καταγράψουμε άλλον έναν πονοκέφαλο στο βιογραφικό της ζωής μας. Από τις πιο δραστικές λύσεις κάθε φορά που μας επισκέπτεται θεωρούμε οποιοδήτπο αναλγητικό, όμως όπως έχουμε τονίσει πολλές πια φορές, οι απαντήσεις τις περισσότερες φορές βρίσκονται πολύ πιο κοντά και μέσα στο σπίτι μας αρκετές φορές. Και η φύση έρχεται για άλλη μια φορά να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Ακολουθούν κάποια εντελώς φυσικά στοιχεία που μπορούν να σου σταθούν καλύτερα και από τη παρακεταμόλη στον επόμενο πονοκέφαλο:

1. H λεβάντα

Αφού δεν μπορούμε να επισκεφτούμε τόσο συχνά όσο παλιά τον ανθισμένο από λεβάντες κήπο στο ΚΠΙΣΝ, ας τις φέρουμε σπίτι μας. Η λεβάντα ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, του άγχους και γενικά για την λειτουργία- ρολόι του νευρικού συστήματος. Αρκεί ένα βρεγμένο από σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάτας πανί πάνω στο μέτωπό σου για να σε ανακουφίσει μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά...

2. Μέντα

Σου δίνει μία αίσθηση δροσιάς λες και έχεις συναισθησία και μόνο που ακούς τη λέξη ''μέντα''. Βγαίνει και σε έλαιο και είναι ένα κι ένα για τον πονοκέφαλο. Η δροσερή αίσθηση που θα σου αφήσει μετά από μασάζ στο μέτωπο ή και σε όλη τη περιοχή του προσώπου και του λαιμού σου είναι ο λόγος που ο πονοκέφαλος θα σε εγκαταλείψει μετά τη πρώτη εφαρμογή της. 

3. Λεμόνι

Έχουμε ακούσει διάφορους μύθους που μας συμφέρουν γύρω από το λεμόνι. Πόσες φορές δεν ήπιες ποτήρια ολόκληρα επεξεργασμένες λεμονάδες και οι πιο μαχητικές στυμμένα λεμόνια για να τρενάρεις τη περίοδό σου λίγες μέρες πριν τις διακοπές; Σε κάποιες πιάνει πράγματι. Το λεμόνι όμως φροντίζει και για κάτι άλλο. Σωστά μάντεψες, ένα ποτήρι νερό μίξη με χυμό λεμονιού είναι άλλο ένα μυστικό για να αποχαιρετίσεις τον ξαφνικό πονοκέφαλο.

4. Κανέλα

Βοηθάει στις κράμπες περιόδου, στην ακμή. Γιατί όχι και στον πονοκέφαλο; Τρίψε λίγα ξύλα μέχρι να πάρουν μορφή σκόνης. Στη συνέχεια ανακάτεψέ τη με νερό μέχρι να πήξει και κάνε μία ωραία μάσκα στο μέτωπο και στους κροτάφους αποκλειστικά. Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους. 

5.  Ευκάλυπτος

Ίσως έχεις δέντρα ευκαλύπτου στη γειτονιά σου, διαφορετικά μπορείς εύκολα να βρεις. Το έλαιο του ή έστω αν βράσεις λίγα φύλλα και κάνεις εισπνοές πάνω από μία κατσαρόλα που απελευθερώνει υδρατμούς, θα σε βοηθήσουν αμέσως να νιώσεις ανακούφιση από την ημικρανία. Παλιό κόλπο που ίσως σου θυμίζει τα γιατροσόφια της μαμάς σου όταν περνούσες ίωση μικρός/μικρή. 

6. Μασάζ - μπάνιο

Το μπάνιο είναι η πρώτη καλή στιγμή μετά από μία σκληρή μέρα. Καλό είναι όσο μας το επιτρέπει ο χρόνος να μη γίνεται και αυτό διαδικαστικά αλλά να του δίνουμε το χαρακτήρα μίας τελευτουργίας. Το μασάζ στο κεφάλι κατά τη διάρκειά του είναι σημαντικό μέρος για να βγεις έχοντας ξεχάσει ακόμη και το ότι ταλαιπωριόσουν απο πονοκέφαλο όλη τη μέρα!

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department