Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς διαμορφώνονται οι πιθανότητες σύλληψης σύμφωνα με την ηλικία σου

Η επιστήμη εξηγεί, αναλύοντας τα ποσοστά… επιτυχίαςΔεν υπάρχει κάποια μυστική φόρμουλα για να μείνεις έγκυος και ενώ μερικές γυναίκες είναι πολύ τυχερές και συλλαμβάνουν με την πρώτη φορά που προσπαθούν, για άλλες μπορεί να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο.
Με τις αναζητήσεις στo Internet, για το «ποιος είναι ο μέσος χρόνος για να μείνεις έγκυος» κατά τη διάρκεια του lockdown να έχουν εκτοξευτεί, αναζητήσαμε τη συμβουλή της επιστήμης και των ειδικών για να παρουσιάσουμε έναν απλό οδηγό για το πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί προκειμένου να μείνεις έγκυος σύμφωνα με την ηλικία σου. Να θυμάσαι ότι αυτός δεν είναι ένας απόλυτος οδηγός και κάθε περίπτωση είναι τόσο διαφορετική που θα πρέπει πάντα να ζητάς ιατρική συμβουλή εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος.
Ποιος είναι ο μέσος χρόνος για να μείνετε έγκυος

Στην Ευρώπη, τα περισσότερα ζευγάρια θα επιτύχουν τις προσπάθειές τους για εγκυμοσύνη εντός ενός έτους εάν κάνουν τακτική κολπική επαφή και δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη.

Μερικά βασικές πληροφορίες και ποσοστά σχετικά με τη σύλληψη

Εάν είστε κάτω των 40 ετών και έχετε κολπική επαφή 2-3 φορές την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου σας:

1 στα 3 ζευγάρια, δηλαδή το 33%, θα επιτύχουν τη σύλληψη τον πρώτο μήνα της προσπάθειας

8 στα 10 ζευγάρια, δηλαδή το 80%, θα επιτύχουν τη σύλληψη μέσα στον πρώτο χρόνο της προσπάθειας

Από τα ζευγάρια που δεν συλλάβουν τον πρώτο χρόνο, περίπου τα μισά, θα καταφέρουν να συλλάβουν κατά το δεύτερο έτος της προσπάθειάς τους, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά> 90% των ζευγαριών θα κατορθώσουν μια εγκυμοσύνη κατά τα πρώτα δύο χρόνια της προσπάθειάς τους να συλλάβουν.

Εάν χρησιμοποιείτε ενδομήτρια σπερματέγχυση, πάνω από το 50% των γυναικών ηλικίας <40 ετών θα συλλάβουν εντός 6 κύκλων προσπαθειών και εκείνων που δεν το κάνουν, περίπου το 50% θα κατορθώσουν εγκυμοσύνη εντός 6 επιπλέον κύκλων, επομένως υπάρχει ένα συνολικό ποσοστό άνω του 75% για εγκυμοσύνη στο διάστημα 1 έτους.

Η ηλικία έχει αντίκτυπο στη γονιμότητα και τις πιθανότητες σύλληψης;

Καθώς αυξάνεται η ηλικία σου, η γονιμότητά σου μειώνεται επισημαίνουν οι ειδικοί. Αναλυτικά οι πιθανότητες σύλληψης ανάλογα με την ηλικία σου:

Ηλικία 19-26 ετών: 92% πιθανότητα εγκυμοσύνης εντός 1 έτους και 98% εντός 2 ετών

Ηλικία 27-29 ετών: 87% πιθανότητα εγκυμοσύνης εντός 1 έτους και 95% εντός 2 ετών

Ηλικία 30-34 ετών: 86% πιθανότητα εγκυμοσύνης εντός 1 έτους και 94% εντός 2 ετών

Ηλικία 35-39 ετών: 82% πιθανότητα εγκυμοσύνης εντός 1 έτους και 90% εντός 2 ετών

Πότε πρέπει να ζητήσω βοήθεια;

Εάν είσαι κάτω των 35 ετών και δεν έχεις συλλάβει μετά από ένα χρόνο τακτικής μη προστατευμένης κολπικής επαφής, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για να συζητήσεις την προσωπική σου κατάσταση και να σου ζητηθεί έρευνα και παραπομπή σε ειδικό για να αποκλείσεις οποιαδήποτε υποκείμενη αιτία, συνιστούν οι γυναικολόγοι.

Εάν είσαι ηλικίας 36 ετών και άνω, ή εάν έχεις μια γνωστή αιτία στειρότητας ή έναν παράγοντα προδιάθεσης για στειρότητα, τότε θα πρέπει να σου προσφερθούν βοηθητικά στοιχεία νωρίτερα, συνήθως μετά από περίπου έξι μήνες προσπάθειας, αλλά αυτό μπορεί να είναι ακόμη νωρίτερα ανάλογα με το ατομικές περιστάσεις, διευκρινίζουν οι ειδικοί γονιμότητας.

Τι μπορώ να κάνω για να αυξήσω τις πιθανότητές μου;

Εάν προσπαθείς να συλλάβεις, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις τη γονιμότητα και την πιθανότητα σύλληψης, συμπεριλαμβανομένης της μη προστατευμένης κολπικής επαφής κάθε 2-3 ημέρες, της διακοπής του καπνίσματος, της κατανάλωσης υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης – σημαντικός επίσης παράγοντας το ελεγχόμενο άγχος και η καλή ψυχική κατάσταση γενικότερα. Ένα συμπλήρωμα φολικού οξέος επίσης θα δώσει μια ώθηση στη γονιμότητά σου.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 23 Απριλίου

Εάν δεν κάνετε μια προσπάθεια να ελέγξετε το άγχος σας, σύντομα θα έχετε προβλήματα

ΣΙΝΕΜΑ

Την αγγλόφωνη τηλεοπτική μεταφορά του Oldboy ετοιμάζει ο Park Chan-wook

Το εξαιρετικό revenge thriller του Κορεάτη σκηνοθέτη έρχεται για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη 

VIRAL

Η Taylor Swift κυκλοφορεί τον πολυαναμενόμενο νέο δίσκο της, The Tortured Poets Department

Στο follow-up του Midnights συμμετέχουν οι Jack Antonoff, Aaron Dessner, Post Malone, Florence Welch, ο drummer των Wilco, Glenn Kotche και πολλοί ακόμη