Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Κρίση πανικού; Το TikTok έχει τη λύση

Δοκίμασε αυτές τις οκτώ τεχνικές που υπόσχονται να ηρεμήσουν το σώμα και το μυαλό σου



 

Εδώ κι έναν χρόνο έχεις πολλούς καλούς λόγους για να έχεις την τάση να παθαίνεις κρίσεις πανικού. Μπορεί να έχει αυξηθεί ο χρόνος σου και η διάδραση με τις εφαρμογές και το TikTok έχει στεφθεί ο βασιλιάς που πρωταγωνίστησε αυτή την τόσο διαφορετική χρονιά.

Όσον αφορά τις συμβουλές mindfulness και διαλογισμού, το TikTok είναι γεμάτο με έξυπνα κόλπα που μπορούν να καταπραΰνουν ένα μυαλό που αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει πολλές πηγές άγχους. Και, σε συνδυασμό με αυτές τις συμβουλές που ενισχύουν την ψυχική υγεία είναι μερικές τεχνικές γείωσης για κρίσεις πανικού στο TikTok που μπορούν να βοηθήσουν να αποκτήσεις την πολυπόθυτη αίσθηση της ηρεμίας.

Όταν βιώνεις μια κρίση πανικού, μπορεί να αισθανθείς τον καρδιακό παλμό σου να επιταχύνεται, να αισθάνεσαι τρέμουλο με εφίδρωση και μια αίσθηση φόβου. Παρόλο που μερικές φορές μπορεί να φαντάζει αδύνατο να διαχειριστείς αυτό που σου συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, οι τεχνικές γείωσης είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να επαναφέρεις την αυτοκυριαρχία σου, να κερδίσεις τον αυτοέλεγχο και να καταφέρεις να ηρεμήσεις. Μια μελέτη του 2013 από το Frontiers of Psychology εξηγεί την έννοια της γείωσης ως μια διαδικασία στην οποία «οι φυσικές εμπειρίες αλληλοεπιδρούν με γνωστικές διαδικασίες». Με άλλα λόγια, η χρήση σωματικής διέγερσης ενώ βιώνεις συναισθήματα πανικού και άγχους μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μία από τις πιο κοινές τεχνικές γείωσης είναι η μέθοδος 5-4-3-2-1, η οποία έχει στόχο να σε επανασυνδέσει και με τις πέντε αισθήσεις σου προκειμένου να επιστρέψεις στην παρούσα στιγμή. Καθεμία από αυτές τις τεχνικές γείωσης που έχουν μεγάλη απήχηση στο TikTok που υπόσχονται να σε βοηθήσουν στη διαχείριση των κρίσεων πανικού είναι μια παραλλαγή αυτής της γνωστής μεθόδου - από τη χρήση μιας κρύας συμπίεσης έως την πτώση σε μια από τις πιο χαλαρωτικές στάσεις γιόγκα, αξίζει να δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές σε στιγμές ανάγκης.

Δοκίμασε την αγκαλιά της πεταλούδας

Ακόμα και το όνομα αυτής της τεχνικής ακούγεται χαλαρωτικό. Σύμφωνα με αυτήν τη διάσημη μέθοδο, να τι χρειάζεται για να δοκιμάσεις την αγκαλιά της πεταλούδας: Ένωσε τα χέρια σου και βάλε τα στο στήθος σου, στις πλευρές των ώμων σου ή στους μηρούς σου. Στη συνέχεια, άγγιξε τα δάχτυλά σου στη μία πλευρά κάθε φορά. Μπορείς να το κάνεις όσο θέλεις ή έως ότου η αίσθηση της αυτοαφής σε βοηθά να αισθάνεσαι πιο ήρεμη.

Κράτησε ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό

Αρκετοί είναι αυτοί που ορκίζονται σε αυτό το τέχνασμα του ανθρακούχου νερού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό και να αρχίσεις να παρατηρείς τις φυσαλίδες, να τις ακούς και να νιώθεις την κινητικότητα. Σημείωσε ότι είναι ένας εύκολος τρόπος να εμπλέξεις όλες σου τις αισθήσεις για να διευκολύνεις τον εαυτό σου να βγει από μια εσωτερική πάλη ή συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση.

Πιάσε ένα αντικείμενο

Οι περισσότεροι συνδυάζουν αυτό το τρικ με την άλλη ανερχόμενη τάση του TikTok, αυτή των κρυστάλλων. Ήρθε η ώρα λοιπόν να πιάσεις τον αγαπημένο σου κρύσταλλο. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι το να κρατήσεις ένα αντικείμενο – οτιδήποτε- λειτουργεί στα χέρια σου καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς συνδεδεμένη με το παρόν. Όσο κρατάς το αντικείμενο προσπάθησε να κάνεις στον εαυτό σου μερικές ερωτήσεις σχετικά με αυτό που να αφορούν την αφή: Είναι ομαλό; Είναι κοφτερό; Τι αίσθηση σου αφήνει στα χέρια;

Κράτησε ημερολογιακές σημειώσεις

Το ημερολόγιο δεν είναι μόνο ένα χαλαρωτικό εργαλείο προσοχής, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο όταν αισθάνεσαι ανήσυχη ή πανικοβλημένη. Προτείνεται να δώσεις στον εαυτό σου την παρακίνηση και να γράψεις ένα πράγμα που είδες, άκουσες, άγγιξες, γεύτηκες και μύρισες εκείνη τη στιγμή για να γειώσεις τη στιγμή.

Δοκίμασε μια στάση γείωσης

Μερικές φορές η καλύτερη τεχνική γείωσης είναι να φτάσεις κυριολεκτικά στο έδαφος. Η πτώση σε malasana, γνωστή και ως η βαθιά στάση από τη γιόγκα, μπορεί να σε βοηθήσει να ξαναβρείς το κέντρο βάρους σου. Κράτησε τη στάση για 30 δευτερόλεπτα για να αισθανθείς πιο συνδεδεμένη στο τώρα (και επωφελήσου από τα οφέλη από πιο ανοιχτούς γοφούς ενώ βρίσκεσαι σε αυτή τη στάση).

Αναζήτησε ένα χρώμα

Εάν πρέπει να εστιάσει το μυαλό σου σε κάτι διαφορετικό από την πηγή του άγχους σου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, αυτό το τέχνασμα γείωσης μπορεί να βοηθήσει. Ξεκίνησε επιλέγοντας ένα χρώμα και, στη συνέχεια, αναζήτησε το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεσαι για να το βρεις. Όταν ανακαλύψεις όλα τα αντικείμενα με αυτό το χρώμα, επίλεξε ένα άλλο και επανάλαβε τη διαδικασία.

https://www.youtube.com/watch?v=uFmOeHJ22a4

Η τέχνη της πίεσης

Η εφαρμογή Emotion Freedom Technique (EFT) είναι μια συμβουλευτική πρακτική που λειτουργεί πατώντας τα σημεία ακουστικής πίεσης στο πρόσωπο και το σώμα σου και αυτό επιτρέπει στην ενέργεια να ρέει πιο ελεύθερα και να σε ηρεμεί. Ξεκίνησε πατώντας το πάνω μέρος του κεφαλιού και των ώμων σου για να το χαλαρώσεις.

Βάλε πάγο στον λαιμό σου

Ένα από τα πιο εύκολα τρικ συγκέντρωσης συνιστά απλώς να βάζεις πάγο στο λαιμό σου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Η εμπλοκή με την αίσθηση της αφής μπορεί να σε βοηθήσει να επανέλθεις στο παρόν - ειδικά αν εφαρμόσεις κάτι παγωμένο.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ

DO IT YOURSELF

Pastels for spring: 7 παστέλ βερνίκια νυχιών για το μανικιούρ της άνοιξης

Χρώματα που θυμίζουν σορμπέ, για τα μανικιούρ που θα δοκιμάσουμε την περίοδο που η φύση ανθίζει

CELEBS

Νικόλαος - Τατιάνα: Έχουν χωρίσει εδώ και καιρό - Σε νέες σχέσεις και οι δύο

Ο γάμος του Νικόλαου και της Τατιάνας Μπλάτνικ διήρκησε 14 χρόνια