7 συνήθειες που θα βελτιώσουν θετικά τη ζωή σου

Ότι κάνεις καθημερινά είναι η ατομική σου ενέργεια

Ιλένα Μπόγρη

Ας ορίσουμε τις συνήθειες. Οι συνήθειες είναι οι μικρές αποφάσεις που λαμβάνεις  και οι ενέργειες που κάνεις κάθε μέρα. Οι συνήθειες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60 τοις εκατό των συμπεριφορών μας σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα. Η ζωή σου σήμερα είναι ουσιαστικά το άθροισμα των συνηθειών σου. Πόσο σε φόρμα είσαι; Αποτέλεσμα των συνηθειών σου. Πόσο χαρούμενη ή δυστυχισμένη είσαι; Αποτέλεσμα των συνηθειών σου. Πόσο επιτυχημένη ή αποτυχημένη είσαι; Αποτέλεσμα των συνηθειών σου.
Αυτό που κάνουμε επανειλημμένα (δηλαδή αυτό που επιλέγεται από τον αυτόματο πιλότο μας για να πράξουμε κάθε μέρα) τελικά διαμορφώνει το άτομο που είσαι, τις πεποιθήσεις  που πιστεύεις και την προσωπικότητα που χτίζεις. Όλα όσα γράφω - από την αναβλητικότητα και την παραγωγικότητα έως τη δύναμη και τη διατροφή - ξεκινούν με καλύτερες συνήθειες. Όταν μαθαίνεις  να μεταμορφώνεις  τις συνήθειές σου, μπορείς να μεταμορφώσεις τη ζωή σου.
Πρώτα απ’ όλα, ξέχασε εντελώς την λέξη έμπνευση. Η λέξη συνήθεια είναι πιο αξιόπιστη. Η συνήθεια είναι αυτή που θα σε υποστηρίξει είτε είσαι εμπνευσμένη είτε όχι. Η πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στη ζωή μας δεν είναι πάντα εύκολη. Εξάλλου, υπάρχουν τόσες πολλές συνήθειες για να επιλέξεις. Ποιες αξίζουν την προσπάθεια; Ποιες είναι ικανές  να κάνουν  τη μεγαλύτερη διαφορά στην καθημερινότητά μας; Συνήθειες που θα κάνουν μια θετική διαφορά και αξίζει να τις αναπτύξεις, γιατί θα βελτιώσουν την ψυχική και συναισθηματική σου υγεία.

Η αξία της ευγνωμοσύνης
Φυσικά τείνουμε να εστιάζουμε στο αρνητικό. Και μέχρι κάποια στιγμή ήταν λογικό για την επιβίωσή μας ως είδος, αλλά σήμερα μας είναι πολύ λιγότερο χρήσιμο από ότι στο παρελθόν. Αυτή η εστίαση στο αρνητικό, μας κάνει συνήθως να θεωρούμε δεδομένα όλα όσα έχουμε. Εάν ασκήσεις καθημερινά ευγνωμοσύνη, θα συνηθίσεις  να αναγνωρίζεις  τα καλά πράγματα στη ζωή σου και να τα εκτιμάς βαθιά.

Οι προτεραιότητες σου πάνω από όλα
Είναι εύκολο μες το 24ωρο να ξεχνάμε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία. Η ζωή με όλους τους  περισπασμούς της, τις περισσότερες φορές μας παρεμποδίζει. Αυτό σημαίνει ότι μια χρήσιμη  συνήθεια που αξίζει να αναπτύξουμε είναι να διαχωρίσουμε τις προτεραιότητές μας, να αποφασίσουμε ποιο είναι το κύριο πράγμα για εμάς αυτήν τη στιγμή και να δούμε αν η καθημερινή μας ρουτίνα είναι σύμφωνη με αυτήν την αξία. Για παράδειγμα, εάν δίνεις  προτεραιότητα στην υγεία, αλλά περνάς κάθε μέρα πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση, υπάρχει μια σαφής αναντιστοιχία και ίσως π.χ χρειαστεί να ενσωματώσεις  την άσκηση ως τακτικό μέρος της ζωής σου.

Το κλειδί της αυτοφροντίδας
Το διαβόητο Self-care περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα πρακτικών, από τον ποιοτικό  ύπνο έως τον διαλογισμό. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, αναφέρεται σε ενέργειες wellbeing που σε βοηθούν να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις και να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου. Θα πρέπει να στοχεύεις να έχεις τουλάχιστον δύο-τρεις δραστηριότητες την ημέρα που θα σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα. Αυτό μπορεί να είναι από ένα μισάωρο όπου θα ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική ή ένα απολαυστικό long μασάζ.

Οι  τρεις πυλώνες της υγείας
Η υγεία μας βασίζεται σε τρία σύνολα συνηθειών: πώς κοιμόμαστε, πώς τρώμε και πώς ασκούμαστε. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να επικεντρωθούμε για να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Σκέψου τις συνήθειες που σου ταιριάζουν καλύτερα για να σου επιτρέψεις να τρως καλά, να κοιμάσαι ικανοποιητικά  και να έχεις ένα άνετο επίπεδο σωματικής άσκησης. Π.χ  μπορείς να προσθέσεις να "Τρως ένα φρούτο με το μεσημεριανό γεύμα" ή να "κάνεις τζόκινγκ  για 15 λεπτά μετά το δείπνο". Και μόνο αυτά τα τρία πράγματα να υιοθετήσεις θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς  πολύ καλύτερα.

Ζήσε στο τώρα
Το παρόν είναι το μόνο που έχουμε, για αυτό πρέπει να το προσέχουμε. Προσπαθώντας να δώσουμε περισσότερη προσοχή και να καλλιεργήσουμε την ευαισθητοποίηση για το εδώ και τώρα είναι μια από τις ποιοτικότερες συνήθειες που πρέπει να αναπτύξουμε, γιατί μας επιτρέπει να το εκτιμήσουμε και να το απολαύσουμε. Η ζωή μας δεν θα μας περάσει έτσι απλά, αλλά ουσιαστικά, αν μάθουμε να είμαστε παρόντες. Aφαίρεσε οτιδήποτε περιττό από τον χώρο σου. Ο μινιμαλισμός σε αναγκάζει να ζήσεις στο παρόν. Η κατάργηση στοιχείων που σχετίζονται με τις αναμνήσεις σου, σε ελευθερώνει και σου επιτρέπει να σταματήσεις  να ζεις στο παρελθόν. Μόλις το παρελθόν δεν έχει πλέον δύναμη, μπορείς  να αρχίσεις να ζεις τη στιγμή.

Περισσότερος  χρόνος με τους αγαπημένους
Οι σχέσεις μας είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους, συχνά περισσότερο από άλλους παράγοντες. Ωστόσο, συχνά επιλέγουμε άλλα πράγματα από τα άτομα που αγαπάμε. Μια σημαντική συνήθεια που αξίζει να καλλιεργήσεις είναι να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο με αυτούς που αγαπάς και λιγότερο χρόνο σε πράγματα που δεν έχουν σημασία.  Aπό ένα ακόμη post στα social, είναι πολύ πιο σημαντικό να επενδύσεις το χρόνο σου σε μια συζήτηση με την φίλη σου.

Μάθε να χρησιμοποιείς το ναι και το όχι
Το "ναι, ναι" μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε νέες εμπειρίες και περισσότερη ευτυχία. Μπορεί να μας ωθήσει έξω από τη ζώνη άνεσης και να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε νέες αισθήσεις, νέες πηγές χαράς. Ωστόσο, η εκμάθηση να λέμε πάντα ναι χωρίς ποτέ να λέμε όχι είναι ένας σίγουρος τρόπος για εξάντληση και κόπωση. Πρέπει να μάθουμε να διακρίνουμε μεταξύ καταστάσεων που μπορούν να μας εμπλουτίσουν και εκείνων που θα μας απογοητεύσουν. Το όχι  είναι το κύριο εργαλείο για τον καθορισμό ορίων, την προστασία του εαυτών μας και τη φροντίδα της ευημερίας μας. Η εκπαίδευση να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ λέγοντας ναι και όχι στα πράγματα είναι μια από τις καλύτερες συνήθειες που μπορούμε να αναπτύξουμε.
Αυτές είναι οι basic συνήθειες που είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σoυ. Δες ποιες είναι πιο πιθανό να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή στην τρέχουσα κατάστασή σου και ξεκίνα να χτίζεις την καλή  συνήθεια που θα σε βοηθήσει σήμερα.
 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares