Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να έχω ενέργεια;

Φτιάξε το ωράριο ύπνου σου, αποσυνδέσου από το κινητό και ξεκίνα ήπια γυμναστική


Κατερίνα Ανδρομιδά

Όλες μας βιώνουμε κατά διαστήματα εκείνες τις μέρες που όχι απλώς δεν έχουμε το κουράγιο να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας αλλά ούτε καν να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας. Ο νέος τρόπος που οργανώνουμε τη καθημερινότητά μας πια (τη ποιά;) μετά την οριστική καθήλωση του κορωνοϊού, έχει ανατρέψει τελείως τις ισορροπίες μας και το πρόγραμμά μας, όπως το ξέραμε. Οι καθιερωμένες ώρες που ξυπνούσαμε, παίρναμε πρωινό, δουλεύαμε ή γυμναζόμασταν έχουν ανατραπεί και όλα πλέον γίνονται μιξ. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να μην έχει συνέπειες στο κομμάτι ''ενέργεια'' που είναι και το πιο βασικό για να ανταπεξέλθουμε σε όλα. 

Η συχνή χρήση υπολογιστή έχει γίνει μία πληγή για όλους πλέον, αφού οι ώρες που περνάμε μπροστά στην οθόνη είτε για λόγους δουλειάς είτε για λόγους ψυχαγωγίας (πώς αλλιώς να τη παλέψουμε;) έχει επηρεάσει δραματικά το πρόγραμμά μας. Του φαγητού και του ύπνου. Μπορεί να αισθανόμαστε κάποια ευχαρίστηση όταν τρώμε βλέποντας Netflix ή επαναλήψεις αλλά στη πραγματικότητα δεν απολαμβάνουμε τη διαδικασία του φαγητού. Το φαγητό μπαίνει σε δεύτερη μοιρά εφόσον ο νους μας δεν είναι εστιασμένος στη γεύση αλλά απορροφημένος σ' αυτό που βλέπουμε. Πρακτικά, το φαγητό καταλήγει να είναι άλλη μία παράλληλη δραστηριότητα, να έρχεται δεύτερη μετά την ενασχόληση με τον υπολογιστή μας. Στον ίδιο βαθμό έχει επηρεαστεί και ο ύπνος μας αφού λίγα δευτερόλεπτα προτού πούμε αντίο στη πραγματικότητα και αποσυρθούμε στο μαξιλάρι μας, ασχολούμαστε με τις εφαρμογές.

Αν πριν την καραντίνα ήταν συνήθεια που δε κόβεται το κινητό, τώρα είναι στο πικ των συνηθειών μας και είναι από τις πιο ύπουλες αιτίες που μας τρώνε τόση ενέργεια. Έχει ενδιαφέρον το Instagram, έχουν γέλιο οι ομαδικές συζητήσεις αλλά την ενέργεια που ψάχνει το σώμα μας δεν θα τη βρούμε εκεί. Βρίσκεται σε πιο απλά πράγματα που περνάνε από το χέρι μας και όχι από το playstore:

1. Κοιμήσου νωρίς

Θα έχεις συνειδητοποιήσει κι εσύ ότι τα περισσότερα βράδια που το ''ξενυχτάς'' από το σπίτι, είναι χαμένος χρόνος από τον ύπνο σου. Μπορείς να αρχίσεις σταδιακά να κοιμάσαι δέκα λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ ώσπου να φτάσεις να εξασφαλίζεις μία έως τρεις ώρες παραπάνω ύπνου. Η ενέργεια που θα έχεις το επόμενο πρωί δε συγκρίνεται...

2. Μη τρως βαριά το βράδυ

Προτίμησε να φας ένα πλούσιο μεσημεριανό παρά ένα βαρύ βραδινό γεύμα. Τρώγοντας τροφές με λιπαρά αργά καταστρέφεις τη ποιότητα του ύπνου σου και αυτό θα έχει αντίκτυπο το επόμενο πρωί. Φρούτα, σαλάτες, ντάκος, τορτίγιες είναι ιδανικές επιλογές για ένα ελαφρύ βραδινό.

3. Τέλος το mute

Από τα πιο επικίνδυνα που μπορείς να κάνεις όταν ξυπνήσεις είναι να πατήσεις αναβολή στο ξυπνητήρι σου. Ο πιο έξυπνος τρόπος για να είσαι ''ξύπνια'' μες στη μέρα, είναι να τιναχτείς αμέσως πάνω στη πρώτη ειδοποίηση. Η αναβολή σε πάει πίσω όλη την υπόλοιπη μέρα. Αποφάσισε να παίξεις σωστά με το μυαλό σου...

4. Οffline σε όλα

Κλείσε το κινητό σου, αποσυνδέσου από Facebook, mail, Instagram, Twitter και ησύχασε πραγματικά τις ώρες που είσαι μόνη σου. Είναι δέκα φορές πιο κουραστικό, από το να ήσουν στη δουλειά σου, το να χαλαρώνεις στα social media. Αφιέρωσε τις ώρες χαλάρωσης στο διαλογισμό, τη γιόγκα, τη μουσική, ό,τι σε κάνει να νιώθεις λίγο πιο ελεύθερη.

5. Ήλιος

Μπορεί να τον στερήθηκες όλο αυτό το διάστημα λόγω των περιορισμών, όμως μπορείς να βρεις εναλλακτικές. Ακόμη και η έκθεση στον ήλιο από το μπαλκόνι σου, αρκεί για να πάρεις την απαραίτητη βιταμίνη D. Τον απόλυτο σύμμαχο  για καλή ψυχολογία, κατά της κατάθλιψης και υπέρ της καλής διάθεσης. Δοκίμασε να μη ξοδέψεις αυτό το πρωινό Σαββάτου να σκρολάρεις αλλά να λιαστείς!

6. Κεφάλαιο ''άσκηση''

Είκοσι λεπτά την ημέρα είναι υπεραρκετά για να δεις τις πρώτες αλλαγές στη διάθεσή σου κι αργότερα στο σώμα σου. Διάλεξε τον τύπο άσκησης που σε εκφράζει, είτε αυτός είναι γιόγκα, πιλάτες, βάρη και ξεκίνα καθημερινά ένα χαλαρό πρόγραμμα. Κάποια στιγμή θα φτάσεις τη μία ώρα ημερησίως και τότε ποιός σε πιάνει!

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department