Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνάΜια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη, συνήθιζε να λέει ο αγαπημένος Τσάρλι Τσάπλιν ως άλλος Σαρλό. Η παροιμία λέει: Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Αλλά ποιο είναι το μυστικό πίσω από το γέλιο; Έχει πραγματικά θεραπευτικές δυνατότητες;

Τα οφέλη του γέλιου

Ενώ οι ερευνητές δεν έχουν καταγράψει αρκετά τη σχέση μεταξύ γέλιου, θετικής στάσης και βελτίωσης της υγείας, μια πρόσφατη μελέτη για το γέλιο και την υγεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γέλιο έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Η μελέτη 250 ατόμων ηλικίας 100 ετών και άνω διαπίστωσε ότι ο κοινός παράγοντας μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν μια θετική προοπτική παρά ένα φυσικό χαρακτηριστικό. Μια άλλη μελέτη που εξέτασε 600 νοσηλευόμενους, όσοι διατήρησαν μια αισιόδοξη στάση, ήταν 58% πιο πιθανό να ζήσουν πέντε χρόνια περισσότερο από τους συνομηλίκους τους.

  • Το γέλιο αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου που κυκλοφορεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
  • Το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αύξηση της ανοχής στη γλυκόζη. Kάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους διαβητικούς.
  • Το γέλιο μπορεί να χαλαρώσει τους μυς και να χαλαρώσει την ένταση. Για την ακρίβεια, οι συνέπειες του γέλιου για τη μείωση του άγχους διαρκούν μέχρι και 45 λεπτά μετά το γέλιο.
  • Το γέλιο απελευθερώνει νευροπεπτίδια, πρωτεϊνικά μόρια που μειώνουν το στρες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα καλό γέλιο είναι μεταδοτικό. Ένα γέλιο θα δημιουργήσει συχνά μια κυμαινόμενη επίδραση που διευκολύνει τους κοινωνικούς δεσμούς και τις αλληλεπιδράσεις.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, το γέλιο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής. Όταν προκύψουν προκλήσεις, το γέλιο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας, βοηθώντας μας να δούμε το θετικό σε μια δυσμενή κατάσταση. Οι άνθρωποι που γελούν, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη ή άβολη κατάσταση, μπορούν να χειριστούν καλύτερα το ζήτημα.

Θεωρίες πίσω από τις θεραπευτικές δυνάμεις του γέλιου

Είναι σαφές το γέλιο έχει απίστευτες θεραπευτικές δυνατότητες, αλλά γιατί; Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το γέλιο έχει ισχυρή επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενισχύοντας την άμυνα των κυττάρων μας από τη μόλυνση. Όταν γελάμε, ορισμένα νευροχημικά του εγκεφάλου, όπως εκείνα που είναι υπεύθυνα για τη διάθεσή μας, είναι ανυψωμένα, βοηθώντας μας να επιτύχουμε μια πιο θετική κατάσταση του νου.

Το κεντρικό νευρικό μας σύστημα επηρεάζεται επίσης από τη δύναμη του γέλιου. Στις χιουμοριστικές στιγμές, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ενδορφίνες, φυσικές ενώσεις που μιμούνται ακόμα και τα πιο ισχυρά παυσίπονα. Όταν τα επίπεδα ενδορφίνης μας είναι υψηλά, το όριο του πόνου ενισχύεται και αντιμετωπίζουμε μια αίσθηση ευφορίας που μπορεί να εξουδετερώνει την ταλαιπωρία.

Εκτός από το ότι είναι ένας ισχυρός απελευθερωτής ενδορφίνης, το γέλιο είναι αντιφλεγμονώδες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το γέλιο προστατεύει τους καρδιακούς μυς και τα αιμοφόρα αγγεία από τις επιβλαβείς επιδράσεις της καρδιαγγειακής νόσου. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς ή γιατί συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές θεωρούν ότι έχει κάτι να κάνει με τη μείωση της αντίδρασης στο στρες του σώματος, η οποία συνδέεται άμεσα με τη φλεγμονή.

Συμπέρασμα: αφέσου, χαλάρωσε, κι εστίασε στην κωμική και χιουμοριστική πλευρά των πραγμάτων.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 λόγοι για να πίνεις νερό το πρωί μόλις ξυπνάς

Οφέλη της πρωινής θεραπείας με νερό που μπορεί να μη γνώριζες ήδη

ΥΓΕΙΑ

Πώς η καλύτερη στοματική υγιεινή μειώνει τα βακτήρια που σχετίζονται με σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πώς το στοματικό διάλυμα οδήγησε σε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

ΥΓΕΙΑ

Πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει το άγχος που βιώνεις στην καθημερινότητα

Μερικές φορές, το συσσωρευμένο άγχος που σε βασανίζει ξεκινά από εκείνες τις ώρες ύπνου που έχεις χάσει

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 5 Μαρτίου

Οφείλετε να είστε προσεκτικοί στις μεγάλες υποσχέσεις

ΣΙΝΕΜΑ

Dune: Part 2: Επιστροφή στον Arrakis και στο στο μεγάλο κινηματογραφικό υπερθέαμα

Ο Βασίλης Σπανός περιπλανιέται στις αχανείς ερήμους του Arrakis και στο μεγάλο σινεμά του σύγχρονου auteur της επιστημονικής φαντασίας Denis Villeneuve

SINGLES

Οι μεγαλύτεροι ενδόμυχοι φόβοι των ναρκισσιστικών ατόμων

Μπορεί να το κρύβουν καλά αλλά και οι ναρκισσιστές φοβούνται, δείτε λοιπόν τα αδύνατά τους σημεία