Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

10 tips στοματικής υγιεινής για γερά δόντια και ούλα

Τι πρέπει να κάνεις για να φροντίσεις τη στοματική σου υγεία;



Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η καταστροφή των δοντιών και των ούλων είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αποφευχθεί όταν διατηρούμε μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής. Για να διατηρήσεις λοιπόν τα δόντια και τα ούλα σου γερά, ακολούθα αυτά τα 10 tips και θα μας θυμηθείς.

Βούρτσισε τα δόντια σου για τουλάχιστον δύο λεπτά

Η Αμερικανική Ένωση Επαγγελματιών Στοματικής Υγιεινής συστήνει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά, ώστε να απομακρύνονται σωστά όλα τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια που συγκεντρώνονται σε αυτά.

Μάθε τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών

Το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πολύ δυνατά μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία υποχώρηση των ούλων και να καταστρέψει το σμάλτο τους. Για να βουρτσίσεις σωστά τα δόντια σου, κράτα την οδοντόβουρτσά σου σε μια γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τα ούλα σου και κάνε κυκλικές κινήσεις που δεν τραυματίζουν την στοματική κοιλότητα.

Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

Ακόμη κι αν βουρτσίζεις τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα, τα υπολείμματα των τροφών μπορούν πάντα να εγκλωβίζονται στα κενά ανάμεσα στα δόντια και ευθύνονται για παθήσεις όπως η πέτρα, αλλά και η κακοσμία. Η χρήση οδοντικού νήματος βοηθά στην πρόληψη από αυτές, ενώ συμβάλει στην προστασία από την ουλίτιδα.

Επισκέψου τον οδοντίατρό σου τουλάχιστον μία φορά ανά 6 μήνες

Οι επισκέψεις ρουτίνας στον οδοντίατρο παίζουν τεράστιο ρόλο στην πρόληψη από διάφορες ασθένειες των δοντιών και των ούλων. Φρόντισε να επισκέπτεσαι τον γιατρό σου δύο φορές τον χρόνο για τον καθιερωμένο καθαρισμό αλλά και εξέταση της στοματικής κοιλότητας και διατήρησε υγιή δόντια και ούλα.

Αντικατάστησε την οδοντόβουρτσά σου κάθε τρεις μήνες

Με το πέρασμα του χρόνου, οι τρίχες της οδοντόβουρτσας μπορούν να χάσουν το αρχικό τους σχήμα και να αρχίσουν να καταστρέφονται. Για να καθαρίζεις σωστά και αποτελεσματικά τα δόντια σου, φρόντισε να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου ανά τρεις μήνες

Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Υπάρχουν πολλά είδη οδοντόβουρτσας στην αγορά και μερικά από αυτά είναι καλύτερα από άλλα. Όταν πρόκειται να αλλάξεις την οδοντόβουρτσά σου, δοκίμασε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, καθώς αυτή μειώνει την πλάκα περισσότερο σε σχέση με τις κοινές οδοντόβουρτσες. Αν ωστόσο επιμένεις σε αυτές, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μικρή κεφαλή.

Χρησιμοποίησε στοματικό διάλειμμα

Ένα στοματικό διάλειμμα με fluoride προστατεύει από την καταστροφή των δοντιών και σκοτώνει τα κακά βακτηρίδια στο στόμα. Φρόντισε ωστόσο να κάνεις διαλείμματα στη χρήση του και να μην καταναλώνεις τροφές και αναψυκτικά για τουλάχιστον μισή ώρα μετά τη χρήση του

Ενυδατώσου

Το σάλιο βοηθά στην προστασία των δοντιών και ένας τρόπος να ενισχύσεις την παραγωγή του δεν είναι άλλος από το να καταναλώνεις περισσότερο νερό. Το νερό ξεπλένει επιπλέον, έστω και σε μικρό βαθμό, το στόμα από τα υπολείμματα τροφών μέχρι την επόμενη φορά που θα βουρτσίσεις τα δόντια σου.

Περιόρισε τα ζάχαρη και τις όξινες τροφές

Το σμάλτο των δοντιών καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν σάκχαρα ή οξέα. Με τον περιορισμό των τροφών αυτών συμβάλουμε στην προστασία του από τη διάβρωση.

Κατανάλωσε τραγανά φρούτα και λαχανικά

Τα τραγανά φρούτα και λαχανικά όπως τα μήλα, τα καρότα και το σέλερι ουδετεροποιούν την περιεκτικότητα ζάχαρης και καθαρίζουν το στόμα από τα βακτήρια που ευθύνονται για την πλάκα των δοντιών. Επιπλέον, ενισχύουν την παραγωγή σάλιου που λειτουργεί επίσης προστατευτικά για τα δόντια.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια