6 τρόποι να προστατέψετε τα μάτια σας από την εκτεταμένη έκθεση σε οθόνες

Τα μάτια μας δεν είναι άτρωτα από τα 10ωρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, γι’ αυτό μαθαίνουμε να τα φροντίζουμε κατάλληλα!

Ναταλία Πετρίτη

Οι οθόνες των υπολογιστών και των κινητών ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την όραση και την υγεία των ματιών μας και με τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας να έχει αυξηθεί γεωμετρικά, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές παρενέργειες τους. Συνεχίστε να διαβάζετε ώστε να δείτε ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από πιθανές βλάβες από το blue light της οθόνης που μοιάζει να μην σβήνει ποτέ.

Φτιάξτε τον χώρο εργασίας σας

Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε στη σωστή απόσταση από την οθόνη του υπολογιστή σας, η οποία δεν είναι άλλη από τον χώρο που καταλαμβάνει το χέρι σας σε πλήρη έκταση μπροστά από αυτήν. Αν δουλεύετε σε λάπτοπ, επενδύστε σε ένα stand και ένα ασύρματο πληκτρολόγιο, ώστε να μην σκύβετε για να γράψετε. Κι αυτό καθώς η λάθος στάση που λαμβάνει το σώμα όταν πληκτρολογείτε επιβαρύνει ακόμη και τα μάτια σας. Τέλος, ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας ανάλογα με το φως του δωματίου όπου εργάζεστε.

Ανοιγοκλείστε συχνά τα μάτια σας

Πολλές φορές ξεχνάμε από την πολλή δουλειά να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας. Η κίνηση αυτή είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα διατηρεί ενυδατωμένα και εμποδίζει παράγοντες όπως η σκόνη να εισέρχονται σε αυτά προκαλώντας μολύνσεις και άλλα προβλήματα.

Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20

Κάθε 20 λεπτά κοιτάξτε σε απόσταση 20 ποδιών μακριά από την οθόνη για 20 δευτερόλεπτα. Η κίνηση αυτή βοηθά στην ξεκούραση των ματιών και βοηθά στον περιορισμό του ρίσκου αύξησης της μυωπίας.

Μειώστε τη φωτεινότητα στον χώρο εργασίας σας

Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι η πιο φωτεινή πηγή φωτός στον χώρο σας. Αν όχι, χρησιμοποιήστε κουρτίνες και στόρια, αλλάξτε τις λάμπες σας ώστε να παράγουν πιο μαλακό φωτισμό και γενικά αποφύγετε πηγές φωτός όπως οι fluorescent λάμπες. Σε κάθε περίπτωση, όπως να αναφέραμε και παραπάνω, παίξτε και μόνες σας με την ένταση του φωτός της οθόνης σας ώστε αυτή να είναι πιο ξεκούραστη στα μάτια σας.

Αγοράστε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Ακόμη κι αν δεν έχετε προβλήματα όρασης, χρησιμοποιήστε γυαλιά οράσεως χωρίς βαθμούς ώστε να προστατέψετε τα μάτια σας από το blue light. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα και αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής όσο εργάζεστε στον υπολογιστή.

Ρυθμίστε κατάλληλα τον υπολογιστή σας

Παίξτε με το μέγεθος των γραμμάτων, την αντίθεση των χρωμάτων και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του υπολογιστή σας ώστε να κάνετε την εμπειρία της χρήσης του πιο ξεκούραστη για εσάς. Θυμηθείτε ότι αν τα μάτια σας αρχίσουν να πονούν ή έχετε συμπτώματα φαγούρας που δεν υποχωρούν, τότε πρέπει να σταματήσετε την έκθεσή σας σε οθόνες και να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares