Πώς ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας

Αν ψάχνεις διακαώς κίνητρα για να συμμαζέψεις τον χώρο σου, διάβασε πώς η ακαταστασία  μπορεί να διαταράξει το πρόγραμμα και τη συνολική ποιότητα του ύπνου σου

Ναταλία Πετρίτη

Η καθημερινότητά σου είναι γεμάτη από υποχρεώσεις που καμιά φορά σε κάνουν να παραμελείς το συμμάζεμα του σπιτιού, αφήνοντας καρέκλες γεμάτες ρούχα, πατώματα που χρειάζονται σκούπισμα και ένα γραφείο γεμάτο από αχρείαστα έγγραφα της δουλειάς ή της σχολής. Και μπορεί στο μυαλό σου να μην χάλασε κι ο κόσμος αν αφήνεις καμιά δουλειά για την επόμενη μέρα ή και για το Σαββατοκύριακο, όμως υπάρχει κάτι που η κατάσταση αυτή διαταράσσει σε εντυπωσιακό βαθμό. Αυτό δεν είναι άλλο από τον ύπνο σου.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το να αμελείς το συγύρισμα του σπιτιού και γενικά το να περνάς χρόνο σε έναν ακατάστατο χώρο, ενδέχεται να διαταράξει σφοδρά τον ύπνο σου και την ποιότητά του. Η αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η ακαταστασία εγγράφεται στο μυαλό μας ως μια υποχρέωση την οποία δεν έχουμε διευθετήσει, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε άγχος και στρες. Αυτά με τη σειρά τους είναι που μας κάνουν να έχουμε αϋπνίες ή να κοιμόμαστε ανήσυχα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουραζόμαστε ούτε επαρκώς, αλλά ούτε και ποιοτικά.

Για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας ώστε να απολαμβάνει έναν καλό νυχτερινό ύπνο, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε έστω τον χώρο της κρεβατοκάμαράς μας τακτοποιημένο και χωρίς αντικείμενα τα οποία θα μας προκαλούσαν ενδεχομένως σύγχυση.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, όταν το πρόγραμμά μας δεν μας επιτρέπει πολλά πολλά με τις δουλειές του σπιτιού, μια κίνηση ματ που μπορούμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι το κομοδίνο μας είναι στην εντέλεια. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα έπιπλα που βρίσκονται πολύ κοντά στο κρεβάτι μας. Τέλος, ένα μικρό χαλί τοποθετημένο δίπλα από αυτό, μπορεί να λειτουργήσει φτιάχνοντας την απαραίτητη ατμόσφαιρα ζεστασιάς και χαλάρωσης που έχουμε ανάγκη πριν πέσουμε για ύπνο.

Άλλες κινήσεις που βοηθούν σε έναν καλύτερο ύπνο είναι να αλλάζουμε συχνά τα σεντόνια μας και να στρώνουμε καθημερινά το πάπλωμά μας, καθώς μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο, μειώνοντας το άγχος και το στρες.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα έχεις αϋπνίες, δοκίμασε να γίνεις για λίγο η Marie Kondo του σπιτιού σου και συμμάζεψε λίγο τον χώρο σου.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares