Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 σημαντικές ενδείξεις ότι δεν λαμβάνεις όσα λιπαρά χρειάζεσαι στη διατροφή σου

Μήπως το έχεις παρακάνει με τις σαλάτες;



Τα λιπαρά στην καθημερινή μας διατροφή σίγουρα δεν έχουν την καλύτερη φήμη. Κι όμως, παρόλα αυτά που έχεις ακούσει και διαβάσει ανά τα χρόνια, τα χρειάζεσαι κι αυτά στη διατροφή σου, σε μια κατανάλωση με μέτρο, που βοηθά στην απορρόφηση σημαντικών βιταμινών από τον οργανισμό σου, στην επούλωση πληγών, στην παραγωγή ορμονών, αλλά και στα αποθέματα ενέργειας. Κι επειδή πολλές φορές μπορούμε να το παρακάνουμε ως προς τη στέρησή τους, διάβασε τις παρακάτω ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι δεν λαμβάνεις όσα λιπαρά χρειάζεσαι στη διατροφή σου.

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να λαμβάνεις μικρότερη ποσότητα λιπαρών από τη συνιστώμενη:

Διατροφικές διαταραχές

Φλεγμονή στο έντερο

Κυστική ίνωση

Παγκρεατική ανεπάρκεια

Διατροφή εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά

Ενδείξεις έλλειψης λιπαρών:

Έλλειψη βιταμινών

Αν έχεις παρατηρήσει συστηματική έλλειψη βιταμινών όπως η Α, D, E και K, τότε υπάρχει πιθανότητα να μην λαμβάνεις τα απαραίτητα λιπαρά στη διατροφή σου. Η έλλειψη αυτή συνδέεται με την εμφάνιση του ρίσκου απώλειας δοντιών, των ξηρών μαλλιών, της κατάθλιψης, των πόνων στο μυϊκό σύστημα και των πρησμένων ούλων.

Δερματίτιδα

Η εμφάνιση δερματίτιδας, δερματικών δηλαδή φλεγμονών όπως τα εξανθήματα και η έντονη ξηροδερμία, συνδέεται άμεσα με την έλλειψη λιπαρών στη διατροφή μας.

Αργή επούλωση πληγών

Αν οι πληγές στην επιφάνεια του δέρματός σου καθυστερούν συστηματικά να επουλωθούν, τότε ίσως θα έπρεπε να αυξήσεις τα λιπαρά που καταναλώνεις. (Η έλλειψη βιταμινών Α και D συνδέεται επίσης με την καθυστέρηση αυτή).

Απώλεια μαλλιών

Τα λιπαρά που καταναλώνουμε είναι αυτά που μας βοηθούν να έχουμε πλούσια μαλλιά που ανανεώνονται συνεχώς. Αν λοιπόν παρατηρείς έντονη τριχόπτωση που δεν συνοδεύεται από την εμφάνιση νέων τριχών στο κεφάλι σου, τότε ενδέχεται να πρέπει να αυξήσεις τα λιπαρά στη διατροφή σου.

Αρρωσταίνεις συχνά

Η συχνή νόσηση από ιώσεις συνδέεται ενδεχομένως με ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω ανεπαρκούς κατανάλωσης λιπαρών. Κι αυτό γιατί τα λιπαρά χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας για την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για να αυξήσεις την κατανάλωση λιπαρών στην καθημερινότητά σου με έναν υγιή τρόπο, δοκίμασε να καταναλώνεις τροφές όπως οι παρακάτω:

Ελιές και ελαιόλαδο

Ξηροί καρποί και σπόροι

Λιπαρά ψάρια και μουρουνέλαιο

Αvocado

 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ