5 σημαντικές ενδείξεις ότι δεν λαμβάνεις όσα λιπαρά χρειάζεσαι στη διατροφή σου

Μήπως το έχεις παρακάνει με τις σαλάτες;

Ναταλία Πετρίτη

Τα λιπαρά στην καθημερινή μας διατροφή σίγουρα δεν έχουν την καλύτερη φήμη. Κι όμως, παρόλα αυτά που έχεις ακούσει και διαβάσει ανά τα χρόνια, τα χρειάζεσαι κι αυτά στη διατροφή σου, σε μια κατανάλωση με μέτρο, που βοηθά στην απορρόφηση σημαντικών βιταμινών από τον οργανισμό σου, στην επούλωση πληγών, στην παραγωγή ορμονών, αλλά και στα αποθέματα ενέργειας. Κι επειδή πολλές φορές μπορούμε να το παρακάνουμε ως προς τη στέρησή τους, διάβασε τις παρακάτω ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι δεν λαμβάνεις όσα λιπαρά χρειάζεσαι στη διατροφή σου.

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να λαμβάνεις μικρότερη ποσότητα λιπαρών από τη συνιστώμενη:

Διατροφικές διαταραχές

Φλεγμονή στο έντερο

Κυστική ίνωση

Παγκρεατική ανεπάρκεια

Διατροφή εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά

Ενδείξεις έλλειψης λιπαρών:

Έλλειψη βιταμινών

Αν έχεις παρατηρήσει συστηματική έλλειψη βιταμινών όπως η Α, D, E και K, τότε υπάρχει πιθανότητα να μην λαμβάνεις τα απαραίτητα λιπαρά στη διατροφή σου. Η έλλειψη αυτή συνδέεται με την εμφάνιση του ρίσκου απώλειας δοντιών, των ξηρών μαλλιών, της κατάθλιψης, των πόνων στο μυϊκό σύστημα και των πρησμένων ούλων.

Δερματίτιδα

Η εμφάνιση δερματίτιδας, δερματικών δηλαδή φλεγμονών όπως τα εξανθήματα και η έντονη ξηροδερμία, συνδέεται άμεσα με την έλλειψη λιπαρών στη διατροφή μας.

Αργή επούλωση πληγών

Αν οι πληγές στην επιφάνεια του δέρματός σου καθυστερούν συστηματικά να επουλωθούν, τότε ίσως θα έπρεπε να αυξήσεις τα λιπαρά που καταναλώνεις. (Η έλλειψη βιταμινών Α και D συνδέεται επίσης με την καθυστέρηση αυτή).

Απώλεια μαλλιών

Τα λιπαρά που καταναλώνουμε είναι αυτά που μας βοηθούν να έχουμε πλούσια μαλλιά που ανανεώνονται συνεχώς. Αν λοιπόν παρατηρείς έντονη τριχόπτωση που δεν συνοδεύεται από την εμφάνιση νέων τριχών στο κεφάλι σου, τότε ενδέχεται να πρέπει να αυξήσεις τα λιπαρά στη διατροφή σου.

Αρρωσταίνεις συχνά

Η συχνή νόσηση από ιώσεις συνδέεται ενδεχομένως με ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω ανεπαρκούς κατανάλωσης λιπαρών. Κι αυτό γιατί τα λιπαρά χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας για την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για να αυξήσεις την κατανάλωση λιπαρών στην καθημερινότητά σου με έναν υγιή τρόπο, δοκίμασε να καταναλώνεις τροφές όπως οι παρακάτω:

Ελιές και ελαιόλαδο

Ξηροί καρποί και σπόροι

Λιπαρά ψάρια και μουρουνέλαιο

Αvocado

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares