Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

«Η Γη μας η υγεία μας» - 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας #HealthierTomorrow

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδέει για το 2022 την υγεία του καθενός με την υγεία του πλανήτη μας



Εν μέσω μιας πανδημίας, ενός μολυσμένου πλανήτη και των αυξανόμενων ασθενειών όπως ο καρκίνος, το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις, ο ΠΟΥ θα εστιάσει την παγκόσμια προσοχή αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022 σε επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για να διατηρηθούν οι άνθρωποι και ο πλανήτης υγιείς και να προωθηθεί ένα κίνημα για τη δημιουργία κοινωνιών επικεντρώνεται στην ευημερία.

Μπορούμε να φανταστούμε ξανά έναν κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το νερό και τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε όλους; Όπου θα επικεντρώνονται οι οικονομίες στην υγεία και την ευημερία; Όπου θα μπορούν να ζουν οι πόλεις και οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο της υγείας τους και της υγείας του πλανήτη;

Εν μέσω πανδημίας, ενός μολυσμένου πλανήτη, αυξανόμενων ασθενειών όπως ο καρκίνος, το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022, στις 7 Απριλίου, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) θα εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σε επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για να διατηρηθούν οι άνθρωποι και ο πλανήτης υγιείς και να προωθηθεί ένα κίνημα για τη δημιουργία κοινωνιών επικεντρώνεται στην ευημερία.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό περιλαμβάνει την κλιματική κρίση που είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η κλιματική κρίση είναι επίσης μια κρίση υγείας.

Οι πολιτικές, κοινωνικές και εμπορικές μας αποφάσεις οδηγούν την κρίση του κλίματος και της υγείας. Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα που προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων. Ένας κόσμος που θερμαίνεται βλέπει τα κουνούπια να μεταδίδουν ασθένειες πιο μακριά και πιο γρήγορα από ποτέ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η υποβάθμιση της γης και η λειψυδρία εκτοπίζουν τους ανθρώπους και επηρεάζουν την υγεία τους. Η ρύπανση και τα πλαστικά βρίσκονται στον πυθμένα των βαθύτερων ωκεανών μας, στα ψηλότερα βουνά, και έχουν μπει στην τροφική μας αλυσίδα. Τα συστήματα που παράγουν εξαιρετικά επεξεργασμένα, ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά προκαλούν ένα κύμα παχυσαρκίας, αυξάνοντας τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, ενώ παράγουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ενώ η πανδημία COVID-19 μας έδειξε τη θεραπευτική δύναμη της επιστήμης, ανέδειξε επίσης τις ανισότητες στον κόσμο μας. Η πανδημία έχει αποκαλύψει αδυναμίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών ευημερίας που είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη δίκαιης υγείας τώρα και για τις μελλοντικές γενιές χωρίς να παραβιάζονται τα οικολογικά όρια. Ο σημερινός σχεδιασμός της οικονομίας οδηγεί σε άνιση κατανομή του εισοδήματος, του πλούτου και της εξουσίας, με πάρα πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να ζουν στη φτώχεια και την αστάθεια. Μια οικονομία ευημερίας έχει ως στόχους την ανθρώπινη ευημερία, την ισότητα και την οικολογική βιωσιμότητα. Αυτοί οι στόχοι μεταφράζονται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, προϋπολογισμούς ευημερίας, κοινωνική προστασία και νομικές και δημοσιονομικές στρατηγικές. Το σπάσιμο αυτών των κύκλων καταστροφής για τον πλανήτη και την ανθρώπινη υγεία απαιτεί νομοθετική δράση, εταιρική μεταρρύθμιση και την υποστήριξη και την παροχή κινήτρων στα άτομα να κάνουν υγιείς επιλογές.

Ακολουθούν μερικά από τα μηνύματα της φετινής καμπάνιας:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 13 ανθρώπους κάθε λεπτό λόγω καρκίνου του πνεύμονα, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Σταματήστε να καίτε ορυκτά καύσιμα όπως πετρέλαιο, άνθρακας και φυσικό αέριο.

 

Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα. Σταματήστε να καίτε ορυκτά καύσιμα όπως πετρέλαιο, άνθρακας και φυσικό αέριο.

 

3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ασφαλείς τουαλέτες παγκοσμίως. Τα ακατέργαστα ανθρώπινα απόβλητα υποβαθμίζουν τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία.

 

829.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαρροϊκές ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένο νερό και κακές συνθήκες υγιεινής.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

CELEBS

Αμαλία Κωστοπούλου: Για σαφάρι στη Νότια Αφρική με το αγόρι της!

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram «κόβουν» την ανάσα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα