Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να αντιμετωπίσεις την ηλίαση αυτό το καλοκαίρι

Πρακτικοί τρόποι για να προλάβεις αλλά και να αντιμετωπίσεις την ηλίαση τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού



Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, μαθαίνουμε να προστατευόμαστε από τις καυτές ακτίνες του ήλιου και από την ηλίαση.

Τα συμπτώματα της ηλίασης

Η ζαλάδα και η τάση για λιποθυμία είναι δύο κλασικά συμπτώματα ηλίασης, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από εφίδρωση, ανορεξία, δίψα, σωματική εξάντληση, αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο, ωχρό και κολλώδες δέρμα, ζάλη, μυϊκές κράμπες ή πόνους στον αυχένα. Τα προηγούμενα συμπτώματα μπορείς να εμφανίσεις ανεξάρτητα από το αν βρίσκεσαι στο νησί ή μέσα στο κέντρο της πόλης.

Τι να κάνεις εάν νιώθεις ότι έχεις πάθει ηλίαση

Αν είσαι εκτεθειμένη στον ήλιο, πήγαινε αμέσως σε ένα μέρος δροσερό και σκιερό. Ξάπλωσε, φροντίζοντας ώστε τα πόδια σου να είναι ανασηκωμένα κατά 15-20 εκ.. Ένα μαξιλάρι σίγουρα θα σε βοηθήσει ως προς αυτό. Χαλάρωσε τα ρούχα σου και βγάλε ότι είναι περιττό. Βρέξε το πρόσωπο, το κεφάλι, τα πόδια και τα χέρια σου χρησιμοποιώντας δροσερό νερό και τοποθέτησε πάνω τους κομπρέσες. Ταυτόχρονα, κατανάλωσε όσα περισσότερα υγρά μπορείς, κυρίως χυμούς φρούτων και νερό (1/2 ποτήρι ανά 15΄ για μία ώρα), ενώ αν είσαι σε θέση να φας, προτίμησε κάτι αλμυρό. Απόφυγε να πιεις καφέ ή οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό. Αν κάνεις εμετό, μην καταναλώσεις κανένα υγρό για κάποια ώρα.

Σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος συνεχίζεται και παράλληλα αισθάνεσαι έντονη εξάντληση, καλό είναι να ζητήσεις να σε μεταφέρουν στο νοσοκομείο όπου μπορεί να προχωρήσουν οι γιατροί στη χρήση ορού ενυδάτωσης.

Για την αποφυγή της ηλίασης

Μην εκτίθεσαι στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα. Φόρα πάντα ένα καπέλο (κατά προτίμηση με πλατύ γείσο), ώστε να προστατεύεις το κεφάλι σου από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και γυαλιά ηλίου. Προτίμησε επίσης να κάθεσαι κάτω από την ομπρέλα ή στη σκιά ενός δέντρου και βρέχε συνεχώς το κεφάλι σου με θαλασσινό νερό.,

Στην πόλη, προτίμησε και πάλι καπέλο, ενώ όταν έχει καύσωνα να αποφεύγεις να κυκλοφορείς τις ζεστές ώρες της ημέρας. Έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκαλάκι δροσερό νερό και χρησιμοποίησε βεντάλια για να σε δροσίζει στα ΜΜΜ ή όπου αλλού το έχεις ανάγκη.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με μελέτη

Άλλη μια έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

ΥΓΕΙΑ

6 τροφές για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή σου

Κι όμως, η βιταμίνη D δεν έρχεται μόνο μέσα από την έκθεση στον ήλιο

Προτεινόμενα

CELEBS

Δεν τους έφερε γούρι ο Σασμός: Πέντε ηθοποιοί που χώρισαν!

Από την τηλεοπτική επιτυχία στις δυσκολίες της προσωπικής τους ζωής

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Bon Jovi ανακοινώνουν την κυκλοφορία του δίσκου Forever – Ακούστε το lead single με τίτλο “Legendary”

Πότε θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του συγκροτήματος;

CELEBS

Μαρίνα Πατούλη: Η αποκάλυψη για την προσωπική ζωή κι η σχέση με τον γιο της

Αποκάλυψε ποια ήταν η χειρότερή της περίοδος