Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Συνέπειες κακού κυκλοφορικού συστήματος

Εκείνο το σύστημα οργάνων που είναι υπεύθυνο για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών μέσω του αίματος στο ανθρώπινο σώμα ονομάζεται καρδιαγγειακό ή, συνηθέστερα, κυκλοφορικό σύστημα και αποτελείται από την καρδιά, τις φλέβες, τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία.Το κυκλοφορικό είναι από τα πλέον σπουδαία αλλά, ταυτόχρονα, και από τα πιο ευαίσθητα συστήματα του οργανισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι η κακή λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ποικίλων σοβαρών θεμάτων υγείας που μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, ακόμα και απειλητικά για τη ζωή.

Pixel

Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις πιο σημαντικές παθήσεις που σχετίζονται με ένα κακό κυκλοφορικό σύστημα.

 Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα (ΟΠ) αποτελεί μια σπάνια πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονές των μικρού και μεσαίου μεγέθους αρτηριών.

Ερευνητικά στοιχεία έχουν δείξει πως το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει κρίσιμο ρόλο στην ΟΠ, με τη συνηθέστερη αιτία εμφάνισής της να είναι η μόλυνση από ηπατίτιδα Β. Βέβαια, τις περισσότερες φορές η αιτία της ΟΠ παραμένει άγνωστη.

Οι περιοχές του ανθρώπινου σώματος που επηρεάζονται συχνότερα από την οζώδη πολυαρτηρίτιδα είναι τα νεύρα, η καρδιά, το δέρμα, οι νεφροί και η εντερική οδός. Άρα, τα συμπτώματα μπορεί να χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία, με κάποια να είναι: πυρετός, ανορεξία, κόπωση, απώλεια βάρους, πόνος στις αρθρώσεις, πληγές στο δέρμα, θωρακικό άλγος κ.ά.

Θεμέλιο της θεραπείας της ΟΠ αποτελούν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως είναι τα κορτικοστεροειδή.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ) εμφανίζεται κυρίως στις φλέβες των ποδιών (μηριαίες ή ιγνυακές) και προκαλείται όταν δημιουργούνται θρόμβοι αίματος. Οι θρόμβοι είναι σχηματισμοί πηγμένου αίματος στο εσωτερικό του αγγείου που εμποδίζουν την αιματική ροή.

Τα πιθανότερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κανείς από την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι ζεστό στο άγγιγμα δέρμα, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, οίδημα και πόνος στο πόδι. Για την ανακούφιση τέτοιων συμπτωμάτων μπορείτε να προμηθευτείτε ιατρικές κάλτσες διαφόρων ειδών.

Οι συχνότερες αιτίες εμφάνισης της συγκεκριμένης πάθησης είναι το κάπνισμα, ο πρόσφατος τοκετός, η παχυσαρκία, ένα τραύμα στην περιοχή ή μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει όταν ένας θρόμβος αποσπαστεί και κατευθυνθεί προς τους πνεύμονες, καθώς υπάρχει κίνδυνος πνευμονικής εμβολής.

Ανεύρυσμα αορτής

Η αορτή είναι η σημαντικότερη και μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος, αποτελώντας τον βασικό κορμό από όπου ξεκινούν όλες οι αρτηρίες μεγάλης κυκλοφορίας.

Είναι υπεύθυνη για τη διοχέτευση του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος από την καρδιά σε ολόκληρο τον υπόλοιπο οργανισμό. Είναι εύλογο ότι η εύρυθμη λειτουργία της είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη ζωή μας, οπότε οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα θα δημιουργήσει κινδύνους.

Μια ανησυχητική δυσλειτουργία είναι το ανεύρυσμα αορτής, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα εξόγκωμα. Αυτό δημιουργείται λόγω της αποδυνάμωσης του (υπό κανονικές συνθήκες δυνατού κι ελαστικού) τοιχώματος της αορτής, με αποτέλεσμα αυτό να διογκώνεται προς τα έξω.

Τα ανευρύσματα, που συχνά δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο (π.χ. εγκέφαλος, θώρακας) αλλά τα συνηθέστερα είναι τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής. Συνηθέστεροι παράγοντες ανάπτυξής τους είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα αλλά και η γήρανση.

Αθηροσκλήρωση

Οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα τοιχώματα αρτηριών και αγγείων του κυκλοφορικού μας συστήματος ενδέχεται να οδηγήσουν στη συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό τους. Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

 Η ανάπτυξη των πλακών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της ροής του αίματος και του οξυγόνου λόγω στένωσης των αρτηριών, κάτι που μπορεί να αργήσει πολύ να εκδηλωθεί συμπτωματικά. Μόνο όταν η αρτηρία στενέψει υπερβολικά ενδέχεται το άτομο να βιώσει εφίδρωση, πόνο στο στήθος, μούδιασμα, αδυναμία, ακόμα και παράλυση, ανάλογα το σημείο που έχει προσβληθεί (π.χ. εγκέφαλος, καρδιά κ.λπ.).

 Αν η αθηροσκλήρωση προχωρήσει πολύ, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης της εν λόγω ασθένειας είναι η κακή διατροφή (πλούσια σε λίπη), η υπέρταση, το κάπνισμα, το άγχος κ.ά.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να φοράς στενά ρούχα στην καθημερινότητά σου

Μια φορά στο τόσο είναι ΟΚ, όμως σε γενικές γραμμές τα στενά ρούχα πρέπει να αποφεύγονται

ΥΓΕΙΑ

7 απρόσμενοι τρόποι για να διατηρηθείς δροσερή στον καύσωνα

Πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση πέρα από το κλιματιστικό και τον ανεμιστήρα

ΥΓΕΙΑ

4 εύκολα tips για να ξυπνάς το πρωί με ενέργεια και όρεξη

Αν χρειάζεσαι γερανό για να σηκωθείς από το κρεβάτι και νιώθεις δύστροπη, υπάρχει λύση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 24 Ιουνίου

Ανακτήστε και πάλι τις δυνάμεις και τους ρυθμούς σας

ΣΙΝΕΜΑ

Η νέα πρωτότυπη σειρά «Star Wars: Η Ακόλουθος» φέρνει νέο αέρα στο δημοφιλές franchise

Η πρωτότυπη σειρά δράσης από την Lucasfilm είναι τώρα διαθέσιμη, αποκλειστικά στο Disney+.  Γράφει ο Κώστας Λινάρδος

SELF-LOVE

Διαίσθηση: Πώς να μάθεις να ακούς και να εμπιστεύεσαι την καρδιά σου

Ψάξε μέσα σου όλες οι απαντήσεις για τις μεγάλες ανησυχίες σου