Κατάθλιψη και λαιμαργία

Τα συμπτώματα της παθολογικής λαιμαργίας που πρέπει να προσέξεις, για τη διατήρηση και τη φροντίδα της ψυχικής σου υγείας

Ναταλία Πετρίτη

Η λαιμαργία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ψυχισμού των ανθρώπων, οι οποίοι σε περιπτώσεις υψηλού στρες, δυσκολιών στην καθημερινότητα και κατάθλιψης, ενδέχεται να οδηγηθούν σε μία κατάσταση ανεξέλεγκτης παθολογικής λήψης τροφής, γνωστής ως διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας.

Πιο συγκεκριμένα, δύο στους 100 ανθρώπους ηλικίας 20-50 ετών πάσχουν από τη διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας, με τις γυναίκες να υπερέχουν σε ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες. Τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν την εν λόγω διαταραχή, η οποία δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί με τη σειρά της να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

Τα κύρια συμπτώματα της παθολογικής λαιμαργίας είναι:

* Τακτικά επεισόδια υπερβολικής λήψης τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα, όπου το άτομο νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο απέναντι στο φαγητό που καταναλώνει.

* Έλλειψη αισθήματος ντροπής, ενοχής και αηδίας με τη σχετική κίνηση στην καθημερινότητα.

* Κατανάλωση τροφής ακόμη και σε περιπτώσεις που το άτομο δεν πεινά.

* Ζητήματα ως προς την εικόνα και το βάρος του σώματος. 

* Άλλα συμπτώματα κατάθλιψης όπως ο υπερβολικός ύπνος και η ανηδονία.

katathlipsi-kai-laimargia-2

Αντιμετώπιση της κατάστασης:

Η ψυχοθεραπεία θεωρείται η πιο κατάλληλη και απαραίτητη αντιμετώπιση όταν το άτομο παίρνει ανεξέλεγκτα βάρος, νιώθει ότι έχει χάσει πλήρως τον αυτοέλεγχό του απέναντι στο φαγητό και βυθίζεται σε μια κατάσταση δυστυχίας λόγω αυτού, η οποία δεν φαίνεται να περνά. Στις περιπτώσεις όπου συνυπάρχουν αξιολογήσιμα συμπτώματα κατάθλιψης, η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί να ενισχύσει το θεραπευτικό σχήμα, συμβάλλοντας επίσης στο να αποφευχθούν καταστάσεις όπως η αύξηση της πίεσης, τα ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης, οι καρδιακές επιπλοκές και ο διαβήτης. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares