Μπορεί η διακοπή του καπνίσματος πριν τα 35 χρόνια να παίξει καταλυτικό ρόλο στην υγεία μας;

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι όσοι κόψουν έως αυτή την ηλικία το τσιγάρο, έχουν παρόμοια θνησιμότητα με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ στη ζωή του!

Ναταλία Πετρίτη

Τα άτομα που σταματούν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία, εμφανίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους καπνιστές, με μία νέα έρευνα μάλιστα να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι άποιος που κόβει το τσιγάρο έως τα 35 του, έχει παρόμοια θνησιμότητα με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ στη ζωή του! Η μεγάλη αμερικανο-βρετανική επιστημονική μελέτη αποτελεί και την τρίτη έρευνα που διεξήχθη παγκοσμίως η οποία και συμπεραίνει ότι έως τα 35 είναι η ιδανική ηλικία για να κόψει κανείς το κάπνισμα.

Φυσικά, ακόμη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα έχουν σημαντικό όφελος, αν και η πρόωρη θνησιμότητά τους φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη σε σχέση με όσους το έκοψαν νωρίτερα. Όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει πάντως από τότε που κάποιος σταμάτησε να καπνίζει, τόσο περισσότερο ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου του πλησιάζει τα ποσοστά ενός μηδέποτε καπνιστή.

Συμπερασματικά, ένα άτομο που κόβει το τσιγάρο σε ηλικία 35 έως 44 ετών, έχει κατά μέσο όρο 21% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ όποιος το κόβει από τα 45 έως τα 54 του, έχει 47% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίοι και προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Οpen", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 551.000 άτομα 25 έως 84 ετών (καπνιστές, πρώην καπνιστές και μηδέποτε καπνιστές), εκ των οποίων σχεδόν 75.000 είχαν πεθάνει.

Σε σχέση τους μηδέποτε καπνιστές, οι νυν καπνιστές βρέθηκαν να έχουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από συγκεκριμένες αιτίες (καρκίνο, καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθεια), κάτι που ισχύει τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares