Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι συχνότερα συμπτώματα της διαταραχής του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου;

Μάθε να τα αναγνωρίζεις



Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερικών Διαταραχών, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει το 5-10% των ανθρώπων του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό δεν είναι άλλο από μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή, η οποία αν και δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή ενός ανθρώπου, δυσκολεύει την καθημερινότητά του σε μεγάλο βαθμό. Στις γυναίκες το σύνδρομο εμφανίζεται δύο φορές πιο συχνά από ό,τι στους άντρες, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ότι το βιολογικό φύλο αποτελεί τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Στην περίπτωση των γυναικών, κατά τη διάρκεια της περιόδου τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να διπλασιαστούν σε ένταση, αποκτώντας επίσης αϋπνία, κούραση και ευαισθησία σε ορισμένες τροφές.

Η αιτία της διαταραχής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ενώ μέχρι στιγμής δεν διαθέτει και 100% αποτελεσματική θεραπεία, πέρα από μέσα μερικής διαχείρισης.

Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής.

Κοιλιακός πόνος

Ο πόνος στην κοιλιά είναι από τα τυπικότερα συμπτώματα της εν λόγω διαταραχής, ο οποίος και εμφανίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, κάτω από τον αφαλό και είναι σταθερός ή επαναλαμβανόμενος.

Διάρροια

Ο κοιλιακός πόνος συνήθως συνοδεύεται από διάρροια, έχοντας συνεχώς την αίσθηση ότι θες να πας στην τουαλέτα.

Δυσκοιλιότητα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν έχει να κάνει μόνο με την τάση για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, αλλά και το αντίθετο. Ένα συχνό σύμπτωμα μπορεί με άλλα λόγια να είναι τα πρηξίματα ή η αίσθηση ότι δεν μπορεί το άτομο να προχωρήσει σε εκκένωση.

Αέρια, κράμπες, πρήξιμο

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, συνήθως έχουν εντερικά αέρια, που οδηγούν σε δυνατούς πόνους και κράμπες στην κοιλιά, όπως και την αίσθηση πρηξίματος.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: Η υγεία μου, δικαίωμά μου

7 Απριλίου 2024: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την 76η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

ΥΓΕΙΑ

6 τρόποι με τους οποίους η άσκηση συμβάλει στην αύξηση της libido

Η άσκηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη σεξουαλική επιθυμία

Προτεινόμενα

SEX

Ζώδια Τρίτης 16 Απριλίου

Ζήστε την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική και αναντικατάστατη

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους