Πέντε σοβαρές ενδείξεις κατάθλιψης που πρέπει να σταματήσεις να αγνοείς

Ενδείξεις ότι είσαι λιγότερο ευτυχισμένη από όσο πίστευες που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου

Ναταλία Πετρίτη

Όταν μιλάμε για την κατάθλιψη και τους γύρω μας, είναι συνήθως εύκολο να διαγνώσουμε καταστάσεις όπου ένας άνθρωπος φαίνεται να έχει βυθιστεί στη θλίψη. Τι συμβαίνει όμως με τον εαυτό μας και πώς θα αντιληφθούμε αν κάτι δεν πηγαίνει καλά και στη δική μας ζωή και ψυχική υγεία; Ακολουθούν 5 σοβαρές ενδείξεις κατάθλιψης που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, φροντίζοντας την υγεία μας και το πνεύμα μας που ίσως περνά λίγο δύσκολα τελευταία.

Σε κυριεύει αναβλητικότητα και βρίσκεις συνεχώς προσωρινές λύσεις

Αν το τελευταίο διάστημα η αναβλητικότητα είναι κυρίαρχη στη ζωή σου ως προς τη δουλειά, το διάβασμα ή τις υποχρεώσεις, ή απλώς βρίσκεις συνεχώς προσωρινές λύσεις στα προβλήματά σου αντί να κυνηγήσεις τη ρίζα τους, τότε ίσως είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι η κατάθλιψη έχει κάνει την εμφάνισή της. Αυτό εξηγείται από την αδυναμία λήψης αποφάσεων, ρίσκων και αρμοδιοτήτων, που συνδέεται με τη χαμηλή σου όρεξη για πράγματα που άλλοτε φαίνονταν απλά και εύκολα.

Νιώθεις αποσύνδεση από ό,τι είναι σημαντικό στη ζωή σου

Έχεις ανθρώπους γύρω σου, ενδιαφέροντα, δραστηριότητες και μια πλούσια καθημερινότητα που σε κάνουν να νιώθεις ότι όλα είναι καλά. Ωστόσο, εδώ και κάποιο διάστημα αδυνατείς να εστιάσεις σε όλα αυτά, χάνοντας σταδιακά το νόημα στη ζωή σου και τους απώτερους στόχους για αυτήν.

Νιώθεις διαρκώς απογοήτευση και νεύρα

Η απογοήτευση με τα πάντα, όπως και τα νεύρα με την πρώτη ευκαιρία όταν συμβεί μια αναποδιά είναι ένα είδος απόγνωσης που βιώνει κανείς όταν ταλαιπωρείται από κατάθλιψη. Προσπάθησε να καταγράψεις όλες τις φορές που νιώθεις έτσι για να δεις κατά πόσον είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται διαρκώς, άρα και χρήζει βοήθειας.  

Αποφεύγεις ή ελέγχεις την ψυχική δυσφορία που νιώθεις

Προσπαθείς συχνά να κρύψεις τη δυστυχία που νιώθεις ή προσπαθείς να τη μετριάσεις, ελέγχοντάς τη, επιβάλλοντας με τοξικό τρόπο στον εαυτό σου τα θετικά συναισθήματα, όταν αυτά απέχουν έτη φωτός από τη δική σου πραγματικότητα. Και κάνεις μόνο κακό σε εσένα με αυτόν τον τρόπο.

Είσαι κάτι διαφορετικό από αυτό που ονειρεύεσαι να γίνεις, αλλά δεν προσπαθείς να το αλλάξεις

Αναγνωρίζεις ότι δεν είσαι εκεί που θα ήθελες να βρίσκεσαι στη ζωή σου καισε όσα κάνεις σε αυτήν, όμως δεν προσπαθείς να αλλάξεις καθόλου τα πράγματα ή ακόμη βάζεις εσύ η ίδια/ο ίδιος εμπόδια στον εαυτό σου. Μπορεί να μην υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά ενδέχεται να σε κρατούν μακριά από τη χαρά, όπως και από μια καλύτερη πραγματικότητα που θα άλλαζε θεαματικά την καθημερινότητα και την ψυχική σου υγεία.

 

 

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares