Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πόσο κατάλληλα είναι τα παπούτσια που φοράμε;

 Πόσες φορές έχεις κάνει στον εαυτό σου αυτή την ερώτηση; Στοιχηματίζουμε πολλές, καθώς όπως η ένδυση, έτσι και η υπόδηση είναι ένα θέμα αρκετά περίπλοκο, παρόλο που πολλοί δεν το αντιμετωπίζουν έτσι.



Οι άνθρωποι είναι «κατασκευασμένοι» έτσι ώστε να αφιερώνουν πολλές ώρες την ημέρα στο περπάτημα ή στην ορθοστασία, κάτι που σημαίνει ότι η ανάγκη για κατάλληλα υποδήματα είναι τεράστια.

Ωστόσο, τα παπούτσια που φοράει συνήθως ο περισσότερος κόσμος κρύβουν αρκετούς κινδύνους για τα πόδια αλλά και για άλλα σημεία του σώματος (π.χ. μέση).

Εσύ γνωρίζεις τους πιθανούς κινδύνους; Αν ναι, τότε ίσως καταλάβεις πως δε γνωρίζεις αρκετά, αν διαβάσεις τα όσα θα πούμε παρακάτω. Αν πάλι δε γνωρίζεις, ήρθε η ώρα να μάθεις!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε 5 κατηγορίες παπουτσιών που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

 

1. Ψηλοτάκουνα

Τι να κάνουν και οι γυναίκες, μία αδυναμία έχουν! Ωστόσο, φαίνεται πως όσο πιο συχνά φοριούνται αυτά τα παπούτσια, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζουν.

Αυτό συμβαίνει καθώς τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μετατοπίζουν το βάρος στο πρόσθιο τμήμα του ποδιού. Παρόλα αυτά, αυτό το μέρος του ποδιού δεν είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να δέχεται τόσο μεγάλο βάρος για αρκετό διάστημα.

Το κυριότερο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί από τη συχνή επιλογή τέτοιων παπουτσιών είναι η πτώση μεταταρσίου και στη συνέχεια έπεται η αποσταθεροποίηση του «πελματιαίου πλατό».

Επιπρόσθετα, η συχνή και μακροχρόνια χρήση τους προκαλεί βράχυνση στους μύες της γάμπας, οι οποίοι με τη σειρά τους επιφέρουν πόνους σε αστραγάλους, γόνατα, μέση, ισχία, τένοντες κ.α.

 

2. Αθλητικά Παπούτσια

Ολόκληρες περιουσίες ξοδεύονται για την αγορά αθλητικών παπουτσιών. Και όχι άδικα, καθώς βασικός στόχος των αθλητικών παπουτσιών είναι η μείωση των κραδασμών και η σωστή υποστήριξη των ευαίσθητων σημείων του ποδιού.

Η σωστή, λοιπόν, επιλογή παπουτσιού είναι πολύ σημαντική και καθορίζεται από την συχνότητα και τον λόγο χρήσης.

Για παράδειγμα, ένας αθλητής ή ένα άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα οφείλει να προσέξει τόσο την κατασκευή, όσο και τα υλικά του παπουτσιού, καθώς μια λάθος επιλογή μπορεί να του δημιουργήσει μακροχρόνια προβλήματα.

 

3. Flat παπούτσια

Παρόλο που αυτού του είδους τα παπούτσια θεωρούνται αρκετά ευρύχωρα και άνετα, στον τελικό απολογισμό δεν καταφέρνουν να μειώσουν τους κραδασμούς και να υποστηρίξουν τα κυρτά του ποδιού.

Ένα μεγάλο ποσοστό παρουσιάζει πλατυποδία και κοντό πρώτο μετατάρσιο. Και ενώ αυτή η επιλογή των γυναικών γίνεται για περισσότερη άνεση, υποβάλλουν οι ίδιες τον εαυτό τους σε μελλοντικά προβλήματα όπως σησαμοειδίτιδα, άκανθα πτέρνας, κότσι κ.α.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πως η ανακούφιση και άνεση που προσφέρουν τα flat παπούτσια όπως σανδάλια, μπαλαρίνες κ.α. είναι προσωρινές ιδιότητες αυτών των υποδημάτων.

4. Μυτερά παπούτσια

Κάθε είδους μυτερά παπούτσια, είτε ψηλοτάκουνα είτε όχι, συνδυάζουν τα προβλήματα των ψηλοτάκουνων και των flat παπουτσιών. Επομένως, τα μυτερά παπούτσια πιέζουν τις δομές του πρόσθιου ποδιού λόγω του περιορισμένου χώρου που υπάρχει και προκαλούν κότσι, μεταταρσαλγία κ.α.

5. Μπότες

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο παπούτσι είναι ανάλογα με το τακούνι και τον χώρο που έχουν στο εμπρόσθιο μέρος. Επίσης, άτομα που έχουν μεγάλο κουντεπιέ πρέπει να αποφεύγουν σφιχτά παπούτσια.

Η πολύωρη χρήση τέτοιου είδους παπουτσιών μπορεί να συμπιέσει έναν κλάδο των νεύρων και να προκαλέσει νευραλγία, ενώ νευραλγία παρουσιάζουν και τα παπούτσια του μπάσκετ.

Συμπερασματικά, κάθε παπούτσι, είτε είναι εργασίας είτε άσκησης είτε κοινωνικών περιστάσεων, πρέπει να έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά, προτού επενδυθούν λεφτά σε αυτό.

Η άνεση, η αντοχή-απόδοση, η προστασία από κραδασμούς είναι μερικά μόνο από τα γνωρίσματα που θα πρέπει να έχει οποιοδήποτε παπούτσι επιλέξεις.

Εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι και η τιμή του προϊόντος καθώς ό,τι δίνεις παίρνεις. Φρόντισε, λοιπόν, οι επιλογές σου να γίνονται με βάση τις ανάγκες σου, διότι η αξία που προσφέρει το εσωτερικό του παπουτσιού θα πρέπει να σε κάνει να μη δίνεις και τόσο μεγάλη σημασία στην τιμή.

Για πολλα επαγγέλματα, το να εργάζεσαι με τα κατάλληλα παπούτσια είναι ανάγκη και όχι επιλογή. Και σίγουρα η δική σου επιλογή θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

Προτού, λοιπόν, τρέξεις να αγοράσεις κάποιο καινούργιο παπούτσι, φρόντισε να παρατηρήσεις όσα αναφέραμε και σίγουρα η επιλογή που θα κάνεις θα σε προστατεύσει μακροπρόθεσμα από σωματικούς πόνους!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις την υγεία σου τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η έντονη περιεκτικότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις

Προτεινόμενα