Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 κοινές αιτίες τριχόπτωσης

Τι μπορεί να ευθύνεται για την απώλεια των μαλλιών μας;



Η τριχόπτωση είναι μια συνθήκη που μπορεί να εκδηλωθεί για διάφορους λόγους σε ένα άτομο και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αιτίες της μπορεί να διαφέρουν για κάθε άνθρωπο. Ακολουθούν πέντε συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί απώλεια μαλλιών.

Γενετική (Ανδρογενετική Αλωπεκία)

Μία από τις πιο κοινές αιτίες τριχόπτωσης είναι η γενετική. Εάν διαθέτετε οικογενειακό ιστορικό πλήρους απώλειας ή αραίωσης μαλλιών, μπορεί να έχετε γενετική προδιάθεση για να χάσετε κι εσείς τα μαλλιά σας. Αυτή η πάθηση, γνωστή ως ανδρογενετική αλωπεκία ή ανδρική/γυναικεία φαλάκρα, μπορεί να επηρεάσει άνδρες και γυναίκες και συνήθως εξελίσσεται με την ηλικία.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών. Για παράδειγμα, ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού, της εμμηνόπαυσης ή παθήσεων όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, οδηγώντας σε προσωρινή ή μόνιμη απώλεια μαλλιών.

Ιατρικά προβλήματα

Διάφορες ιατρικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών ως παρενέργεια. Μερικές από αυτές είναι αυτοάνοσες ασθένειες (όπως η γυροειδής αλωπεκία), διαταραχές του θυρεοειδούς, μυκητιάσεις του τριχωτού της κεφαλής και χρόνιες ασθένειες. Η αντιμετώπιση του υποκείμενου ιατρικού ζητήματος μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ή να αναστρέψει την τριχόπτωση.

Φάρμακα και θεραπείες

Ορισμένα φάρμακα και ιατρικές θεραπείες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών ως παρενέργεια. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της κατάθλιψης, της αρθρίτιδας και της ακμής. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι προσωρινή σε αυτές τις περιπτώσεις και τα μαλλιά συχνά ξαναβγαίνουν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Παράγοντες στρες και τρόπου ζωής

Τα υψηλά επίπεδα στρες, οι κακές διατροφικές συνήθειες, οι σκληρές δίαιτες και η υπερβολική απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται telogen fluvium, προκαλώντας την είσοδο περισσότερων τριχοθυλακίων στη φάση ηρεμίας. Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί επίσης να στερήσει στα μαλλιά σας βασικά θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να αραιώνουν και να πέφτουν.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης απαιτεί συχνά μια εξατομικευμένη προσέγγιση με βάση τη συγκεκριμένη αιτία. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή την αναστροφή της τριχόπτωσης, επομένως η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας από επαγγελματία υγείας είναι σημαντική.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα