Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Η καλή μέρα από την πρωινή ρουτίνα φαίνεται – πώς να αρχίσεις τέλεια!

Οι πρωινές ρουτίνες είναι πιο σημαντικές για τον εγκέφαλό σας από όσο νομίζετε



Οι πρωινές ρουτίνες είναι ακαταμάχητες. Και, ναι, μερικές από αυτές τις ρουτίνες είναι αρκετά ιδεαλιστικές. Δεν είμαι το άτομο που ξυπνά με την ξαφνική επιθυμία να καθαρίσει βαθιά ολόκληρη την κουζίνα του και πιθανότατα δεν θα το κάνω ποτέ. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, το να έχεις κάποιου είδους σύστημα στο πρωινό ξεκίνημα της μέρας σου είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλό σου. Παρακάτω, ανακαλύψτε μερικές συνήθειες που είναι υγιείς για τον εγκέφαλο που πρέπει να εφαρμόσετε, σήμερα...

Τα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου μιας πρωινής ρουτίνας

Σύμφωνα με την παθολόγο επικοινωνίας και γνωστική νευροεπιστήμονα Caroline Leaf, Ph.D., το μυαλό σας είναι πολύ ευάλωτο τη στιγμή που ξυπνάτε. «Το συνειδητό μυαλό σας είναι ξύπνιο μόνο όταν είστε ξύπνιοι», σημειώνει σε podcast του mindbodygreen, αλλά το ασυνείδητο μυαλό σας λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ακόμα και όταν κοιμάστε.

Όταν ξυπνάτε για πρώτη φορά, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι νοητικού χώρου καθώς το ασυνείδητο και το συνειδητό μυαλό σας αρχίζουν να συνεργάζονται ξανά. Και αυτό που κάνετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να επηρεάσει το υπόλοιπο της ημέρας σας, ισχυρίζεται. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ξυπνάτε, ελέγχετε αμέσως το τηλέφωνό σας και συναντάτε κάποια αρνητικά ή αγχωτικά νέα – μπορεί ασυναίσθητα να πάρετε αυτό το άγχος μαζί σας όλη την ημέρα σας.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεύτρια Joanna Grover, LCSW, συμφωνεί: «Είναι ακριβώς όπως το πρώτο πράγμα που τρως το πρωί, όπως μερικοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι νερό», λέει σε ένα άλλο επεισόδιο podcast του mindbodygreen. «Το πρώτο πράγμα που σηκώνεις, είτε είναι το τηλέφωνό σου είτε είναι το στρώμα διαλογισμού σου, είναι σημαντικό. Θα καθορίσει τις προσδοκίες για την ημέρα».

Συνιστά ακόμη και να κάνετε «πρόβα» τι θα κάνετε ή θα πείτε το πρωί, προκειμένου να αφοσιωθείτε στην υγιεινή συνήθεια. «Είναι πιο πιθανό να το κάνεις αν το κάνεις πρόβα από πριν», προσθέτει. Αυτό σημαίνει ότι ο προγραμματισμός της πρωινής σας ρουτίνας δεν είναι καθόλου επιπόλαιος – μπορεί να είναι απαραίτητος για έναν ήρεμο, υγιή χώρο.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεσμευτείτε σε μια ρουτίνα ευεξίας 10 βημάτων, πλήρης με gadget υψηλής τεχνολογίας και αισθητικά γυάλινα σκεύη (σε αντίθεση με ό,τι πιστεύετε από το TikTok). Δεν είναι αυτή η πρωινή ρουτίνα για την υγεία του εγκεφάλου που μιλούν αυτοί οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα, η διάχυτη αντίληψη ότι πρέπει να έχετε ένα πρωινό γεμάτο με «αυτοφροντίδα» μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος μακροπρόθεσμα.

 

proini-routina-b

«Ως εργαζόμενη μαμά, δεν υπάρχει χρόνος για να ξυπνήσεις το πρωί και να διαλογιστείς για 20 λεπτά, να κάνεις μια πρακτική αναπνοής και μετά να πιείς τον τέλειο καφέ και μετά ένα αναζωογονητικό μπάνιο, σάουνα, μια ωραία μεγάλη βόλτα και μια προπόνηση», σημειώνει η πιστοποιημένη προπονήτρια διατροφής και πρωτοπόρος στην κινητικότητα Juliet Starrett στο επεισόδιο podcast της mbg. «Ως εργαζόμενη μαμά, ξυπνάς και είσαι τυχερή που πίνεις μια γουλιά εσπρέσο πριν ντύσεις τα μικρά σου, φτιάξεις πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και προσπαθήσεις να βγάλεις τα παιδιά για το σχολείο. Η ιδέα ότι θα έχεις δύο ώρες το πρωί για να φροντίσεις την πρωινή σου ρουτίνα είναι παράλογη, και στην πραγματικότητα ως μαμά θα με τρέλανε».

Πείτε το μαζί μας: Οι πρωινές ρουτίνες δεν χρειάζεται να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του χρόνου. Μπορούμε ακόμη να αλλάξουμε τη φράση «πρωινή ρουτίνα» με μια «πρωινή στιγμή», καθώς η πιο σημαντική ώρα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα πρώτα λεπτά της αφύπνισης.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε το πρωινό σας

Παρακάτω, μερικές μόνο συμβουλές για να ξεκινήσετε το πρωί της ψυχικής σας υγείας με το δεξί πόδι.

Αξιολογήστε τα συναισθήματά σας

«Το πρώτο πράγμα που κάνω κάθε πρωί είναι να σημειώνω πώς έχω ξυπνήσει και να παρατηρώ αμέσως ποια συναισθήματα [αισθάνομαι]», λέει η Leaf. «Αν έχω αρνητικό mood, μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσω πέντε λεπτά περίπου για να επιστρέψω στη [βασική γραμμή]. Τι συνέβη; Ήταν όνειρο; Ήταν κάτι άλυτο από χθες που μετέφερα και πήγα να κοιμηθώ; Το τακτοποιώ και μετά αυτό με προετοιμάζει για ό,τι ακολουθεί».

Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε πώς νιώθετε πριν καν σηκωθείτε από το κρεβάτι, χρησιμοποιώντας ίσως ως οδηγό το πρωτόκολλο διαχείρισης μυαλού πέντε βημάτων της Leaf. «Ώστε μέχρι να βγείτε από την πόρτα και να μετακινηθείτε, [δεν] σύρετε αυτήν την αρνητικότητα σε αυτή τη δράση», προσθέτει.

proini-routina-a

Κοίταξε έξω από το παράθυρο

Όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, πηγαίνετε στο παράθυρο και αφιερώστε λίγα λεπτά για να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο. Αυτό κάνει αποτελεσματικά δύο πράγματα: πλημμυρίζει το σύστημά σας με φυσικό φως και η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο το πρωί μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης αργότερα το βράδυ. Επιπλέον κοιτάζοντας μεγάλες αποστάσεις (όπως ο ουρανός έξω από το παράθυρο) μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα και να σας κρατήσει ήρεμους.

Όταν κοιτάζεις τον μεγάλο ουρανό, η περιφερειακή όραση, στην πραγματικότητα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Άκου μουσική

Αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο προγραμματισμό, καθώς δεν θέλετε να ξοδεύετε πολύ χρόνο κάνοντας κύλιση στο τηλέφωνό σας το πρώτο πράγμα το π.μ. Αλλά αν έχετε μια αγαπημένη πρωινή λίστα αναπαραγωγής, δοκιμάστε να ακούσετε αυτές τις μελωδίες αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Σε τελική ανάλυση, η έρευνα λέει ότι η μουσική μπορεί να προκαλέσει δυναμωτικά συναισθήματα, γι' αυτό μη διστάσετε να απολαύσετε τον αγαπημένο σας ρυθμό καθώς ετοιμάζεστε για την ημέρα.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

CELEBS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα!

Πότε και πού θα γίνει ο γάμος του κορυφαίου μπασκετμπολίστα

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: Ξέσπασε σε λυγμούς στην εκπομπή Στούντιο 4

Όταν αναφέρθηκε στον θάνατο του πατέρα της