Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζει το σώμα σου το άτμισμα – από τα μαλλιά μέχρι το δέρμα

Ακόμα και τη γονιμότητα αλλά και τη σεξουαλική σου επιθυμία…



Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εφευρέθηκαν μόλις πριν από 20 χρόνια – επομένως, είναι φρέσκα στο μεγάλο σχέδιο της επιστήμης, επομένως δεν υπάρχουν αρκετά για να γνωρίζουμε πώς ακριβώς το άτμισμα επηρεάζει την υγεία, την ευημερία και ακόμη και την εμφάνισή μας. Από την άλλη, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο επιβλαβή όσο τα τσιγάρα, η εισπνοή νικοτίνης και ό,τι άλλο υπάρχει σε αυτούς τους φρουτώδεις χυμούς θα έχει πιθανότατα επίδραση σε εσάς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – σε τελική ανάλυση, οτιδήποτε μπορεί να χειραγωγήσει τεχνητά χημικά στο ο εγκέφαλος, όπως η ντοπαμίνη, έχει τη δύναμη να επηρεάσει άλλα μέρη της ρουτίνας ομορφιάς σας, είτε πρόκειται για μαλλιά, δέρμα, ή ακόμα και για τη σεξουαλική σας ορμή.

Τι κάνει το άτμισμα στο δέρμα σας

Ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα δεν περιέχουν τόση νικοτίνη όσο τα τσιγάρα, τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να περιέχουν λίγη. Υπάρχουν μερικοί ατμοί που δεν έχουν βάση τη νικοτίνη και περιλαμβάνουν περισσότερα φυσικά εκχυλίσματα, αλλά η πλειονότητα περιέχει νικοτίνη που περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία και τα συρρικνώνει ελαφρώς – γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο αίμα να εισέρχεται στο δέρμα σας. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να ανακάμψει, λιγότερο πιθανό να επουλωθεί και λιγότερο πιθανό να έχει αυτή τη φυσική λάμψη σε αυτό. Στη συνέχεια, μπορεί να γίνει θαμπό, κόκκινο και φλεγμονώδες και σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναπτύξει υπερμελάγχρωση.

Χωρίς επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από το αίμα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποβάθμιση του κολλαγόνου και πρόωρη γήρανση. Το επίκεντρο της έρευνας για το άτμισμα είναι κυρίως ο αντίκτυπος στους πνεύμονές σας, αλλά η εισπνοή τοξικών χημικών ουσιών επηρεάζει αρνητικά την υγεία του δέρματος – αυξάνοντας την πιθανότητα ευαισθησίας, περιστοματικής δερματίτιδας και εξανθημάτων.

Υπάρχουν επίσης οι «ενέργειες» ατμίσματος που πρέπει να λάβετε υπόψη. Οι επαναλαμβανόμενες μυϊκές κινήσεις που σχετίζονται με το πιπίλισμα ενός τσιγάρου ή του ατμού οδηγούν σε χαρακτηριστικές ρυτίδες του καπνιστή. Πρόκειται για κάθετες γραμμές που ακτινοβολούν από τα χείλη μετά από χρόνια καπνίσματος. Οι ατμιστές επίσης συχνά τσαλακώνουν τα μάτια τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά πόδια χήνας με την πάροδο του χρόνου.

Τι κάνει το άτμισμα στα μαλλιά σας

Ακριβώς όπως ο περιορισμός της ροής του αίματος στα κύτταρα του δέρματός σας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο, μπορεί να επηρεάσει και τους θύλακες των τριχών. Ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί συγκεκριμένες μελέτες για την τριχόπτωση και το άτμισμα, πολλά από τα συστατικά που υπάρχουν στα τσιγάρα περιέχονται επίσης σε ατμούς και γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που εισπνέετε νικοτίνη ή ένα υποκατάστατο νικοτίνης, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται. Οι θύλακες των τριχών χρειάζονται καλή παροχή αίματος για να μπορέσουν να αναπτυχθούν – έτσι η λιμοκτονία της δερματικής θηλής (όπου δημιουργούνται τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής) του αίματος οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο και συνεπώς απώλεια μαλλιών.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, το άτμισμα μπορεί να είναι αιτία τριχόπτωσης, καθώς διαπιστώθηκε ότι η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες ορμόνες διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH στο αίμα). Με τη σειρά του, εκτός από το να επηρεάσει τα μαλλιά, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη σεξουαλική ορμή και να προκαλέσει αλλαγές στο βάρος.

Τι κάνει το άτμισμα στα δόντια και τα ούλα σας

Μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε το χαμόγελο ενός καπνιστή (σκεφτείτε τα κίτρινα δόντια), αλλά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και κακής στοματικής υγείας. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πιθανό να εξαρτώνται από τη δόση, όπως συμβαίνει με το κάπνισμα –για παράδειγμα πόσο ατμίζετε και την ποσότητα νικοτίνης που περιέχεται στον ατμό– αλλά σε κάθε περίπτωση, η νικοτίνη περιορίζει τη ροή του αίματος στα ούλα και μπορεί να προκαλέσει. Άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στον ατμό (συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης, της προπυλενογλυκόλης και του βενζολίου) μπορεί να αυξήσουν επιθετικά τη βλάβη στο στόμα, ξεκινώντας με προοδευτική καταστροφή των ούλων και των οστών, που οδηγεί σε μη αναστρέψιμη ασθένεια των ούλων. Το άτμισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει λοιμώξεις γύρω από τα οδοντικά εμφυτεύματα, κακή αναπνοή, αποχρωματισμένη τριχωτή γλώσσα, τερηδόνα καθώς και λοίμωξη του στόματος/λαιμού.

 vaping

Τι κάνει το άτμισμα στη γονιμότητά σας

Προτείνεται ότι το άτμισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών – όπως το κάπνισμα, έχει συνδεθεί με μειωμένο απόθεμα ωοθηκών και καθυστερημένη παραγωγή ωαρίων και γονιμοποίηση. Οι άντρες θα πρέπει επίσης να φροντίσουν. Αν και οι ατμοί δεν περιέχουν τις ίδιες χημικές ουσίες με τα τσιγάρα, όπως η πίσσα για παράδειγμα, η έρευνα υποδηλώνει ότι τόσο η νικοτίνη όσο και οι γεύσεις των ατμών επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

Στην πραγματικότητα, ερευνητές στο UCL που μελετούσαν το άτμισμα και τη γονιμότητα διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένες «γεύσεις» του ατμού είχαν διαφορετικές επιδράσεις στο σπέρμα – και ενώ η γεύση της τσίχλας σκότωνε τα κύτταρα στους όρχεις, η γεύση της κανέλας επηρέασε αρνητικά την κινητικότητα του σπέρματος.

Τι κάνει το άτμισμα στη σεξουαλική σας ορμή

Αν έχετε βρει τον εαυτό σας λίγο λιγότερο ενεργοποιημένο από τότε που ξεκινήσατε το άτμισμα, μπορεί να μην είναι τυχαίο – γιατί όπως συμβαίνει με όλες τις μέχρι τώρα ανακαλύψεις, με τον ίδιο τρόπο η νικοτίνη στα τσιγάρα μπορεί να επηρεάσει και να μειώσει τη σεξουαλική ορμή, το ίδιο και το άτμισμα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συνδεθεί με τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και στις γυναίκες η νικοτίνη έχει συσχετιστεί με μειωμένη λίπανση και δυσκολία επίτευξης οργασμού.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα