Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

5 βασικοί λόγοι που δεν χάνεις βάρος ακόμη κι όταν κάνεις δίαιτα

Να γιατί δεν βλέπεις πρόοδο ως προς την απώλεια βάρους.



Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση για το σώμα και τον οργανισμό μας, αλλά και μια περίπλοκη διαδικασία που θέλει χρόνο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μην καταφέρνει να χάσει βάρος ακόμα και όταν βρίσκεται σε δίαιτα, πράγμα που ενδέχεται να προκαλέσει δυσανασχέτηση και αναστάτωση. Ακολουθούν πέντε συνηθισμένοι λόγοι που μπλοκάρεται αυτή η απώλεια.

Ανεπαρκές έλλειμμα θερμίδων

Για να χάσετε βάρος, πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει το σώμα σας, δημιουργώντας έλλειμμα θερμίδων. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να υπολογίσουν λάθος την πρόσληψη θερμίδων τους ή να καταναλώσουν εν αγνοία τους πάρα πολλές θερμίδες, ακόμη και όταν ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής. Οι κρυμμένες θερμίδες σε σάλτσες, ντρέσινγκ ή μεγέθη μερίδων μπορούν να συμβάλουν σε αυτό.

Έλλειψη συνέπειας

Η απώλεια βάρους απαιτεί συνέπεια με την πάροδο του χρόνου. Εάν ακολουθείτε μόνο σποραδικά τη διατροφή σας ή δεν την τηρείτε με συνέπεια, μπορεί να μην δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός ελλείμματος θερμίδων και για να επιτρέψετε στο σώμα σας να προσαρμοστεί στις αλλαγές.

Υποκείμενες ιατρικές παθήσεις

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η αντίσταση στην ινσουλίνη ή ορμονικές ανισορροπίες, μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την απώλεια βάρους. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας, καθιστώντας ευκολότερο να κερδίσετε βάρος και δυσκολότερο να το χάσετε.

Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η δίαιτα από μόνη της μπορεί να μην είναι επαρκής για την απώλεια βάρους. Η ενσωμάτωση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στη ρουτίνα σας μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας, να αυξήσει τη δαπάνη θερμίδων και να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά. Εάν δεν ασκείστε ή δεν το κάνετε αποτελεσματικά, μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό σας στην απώλεια βάρους.

Στρες και ύπνος

Τα υψηλά επίπεδα στρες και ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία του σώματός σας, οδηγώντας σε αύξηση βάρους ή δυσκολία στην απώλεια βάρους. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει την υπερκατανάλωση τροφής ή τις κακές επιλογές τροφίμων, ενώ ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό και τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σώμα του κάθε ατόμου είναι μοναδικό και ότι η απώλεια βάρους μπορεί να επηρεαστεί από έναν συνδυασμό παραγόντων. Εάν δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος παρά το γεγονός ότι ακολουθείτε μια δίαιτα και κάνετε επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν διαιτολόγο.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της

CELEBS

Αλέξης Κούγιας: Η δικαστική διαμάχη με την Εύη Βατίδου και οι εξηγήσεις στα παιδιά του

«Έδωσε το 25% σε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών»

FASHION RADAR

Lingerie Dress: Το φόρεμα που λατρεύουν οι Γαλλίδες

Ύφασμα απαλό σαν μετάξι και γραμμή που κολακεύει το σώμα