Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

7 τρόποι για να φροντίσεις το δέρμα σου από το έκζεμα

Το έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα αφορά ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και απαιτεί ειδική διαχείριση.



Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει ξηρό δέρμα, κνησμό, φλεγμονή, αλλά και έντονο τσούξιμο. Η διαχείριση του εκζέματος συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό στρατηγικών για την πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του, τα οποία μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση ασθενή. Ακολουθούν επτά τρόποι για να βοηθήσεις το δέρμα σου εάν υποφέρει από έκζεμα, προσαρμόζοντας την φροντίδα της επιδερμίδας σου αναλόγως.

Ενυδάτωσε τακτικά

Το να διατηρείς το δέρμα σου καλά ενυδατωμένο είναι ζωτικής σημασίας όταν πάσχεις από έκζεμα. Εφάρμοσε μια υποαλλεργική και χωρίς άρωμα ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το μπάνιο, αλλά και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κλειδώσεις την υγρασία.

Επίλεξε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης

Χρησιμοποίησε απαλά, μη ερεθιστικά προϊόντα περιποίησης. Αναζήτησε προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα ή δέρμα με τάση για έκζεμα και απόφυγε αυτά με αρώματα, συνθετικά χρώματα και σκληρές χημικές ουσίες.

Σύντομα, χλιαρά ντους

Το ζεστό νερό μπορεί να είναι ερεθιστικό για το δέρμα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματος. Κάνε όσο μπορείς σύντομο, χλιαρό ντους, χωρίς υπερβολές στη θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιείς. Στη συνέχεια, στέγνωσε απαλά το δέρμα σου με μια αφράτη πετσέτα που έχει πλυθεί με υποαλλεργικά προϊόντα.

Απόφυγε τους ερεθισμούς

Προσδιόρισε και απόφυγε όσα πυροδοτούν και επιδεινώνουν το έκζεμά σου. Αυτοί οι ερεθισμοί μπορεί να προκύπτουν από ορισμένα τρόφιμα, αλλεργιογόνα, σκληρά απορρυπαντικά και φυσικά το στρες. Αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το έκζεμα, γι' αυτό επένδυσε σε καλύμματα που καθαρίζονται εύκολα πάνω από τα κλινοσκεπάσματα, όπως και καθαριστές αέρα.

Βαμβακερά ρούχα

Διάλεγε φαρδιά, βαμβακερά ρούχα που αναπνέουν. Απόφυγε υφάσματα που ερεθίζουν το δέρμα, όπως το μαλλί, και δείξε προσοχή στις ετικέτες των ρούχων σου, που σε ενημερώνουν για τυχόν ερεθισμούς.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει τοπική κρεμική αγωγή ή φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα για τη διαχείριση του εκζέματος. Τα τοπικά κορτικοστεροειδή και οι αναστολείς καλσινευρίνης είναι κοινές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του κνησμού.

Διαχείριση του στρες

Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματος. Η εξάσκηση τεχνικών μείωσης του στρες όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές και η γιόγκα μπορεί να είναι ευεργετικές τόσο για το δέρμα σου όσο και για τη γενική σου ευεξία.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα