Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να είναι κληρονομική σε ορισμένες περιπτώσεις, επιβεβαιώνει μεγάλη μελέτη

Αλλά μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εντοπίσετε τον κίνδυνο σαςΟι ερευνητές γνωρίζουν ότι υπάρχει μια γενετική σύνδεση με την επιλόχεια κατάθλιψη, αλλά μια νέα έρευνα –η μεγαλύτερη ανάλυση γενετικών μελετών για την επιλόχεια κατάθλιψη – μας λέει ακόμη περισσότερα για τη γενετική προέλευσή της.

Pixel

Στην πραγματικότητα, περίπου το 14% της διακύμανσης των περιπτώσεων επιλόχειας κατάθλιψης συνδέεται με κοινούς γενετικούς παράγοντες. Με άλλα λόγια, μερικές φορές δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να σταματήσετε την επιλόχεια κατάθλιψη – τα γονίδιά σας μπορεί να σας προδιαθέτουν σε αυτήν.

Ο Jerry Guintivano, PhD, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο UNC School of Medicine, είπε ότι η μελέτη έδειξε ότι η γενετική αρχιτεκτονική της επιλόχειας κατάθλιψης είναι παρόμοια με εκείνη της γενετικής αρχιτεκτονικής της μείζονος κατάθλιψης, της διαταραχής μετατραυματικού στρες, της διπολικής διαταραχής, των αγχωδών διαταραχών, της αϋπνίας. και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει: Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να συμβεί επειδή τα γονίδια που εμπλέκονται στις άλλες καταστάσεις λειτουργούν ήδη.

«Μελετήσαμε περίπου 1,1 εκατομμύρια περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος», είπε ο Δρ Guintivano, «και μπορούμε να δούμε ότι η επιλόχεια κατάθλιψη έχει παρόμοια γενετική υπογραφή με αυτές τις άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις».

Το GABA, ο νευροδιαβιβαστής που παίζει ρόλο στην επικοινωνία του εγκεφάλου και παράγει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα, εμπλέκεται στο παζλ. Περιοχές του εγκεφάλου (θάλαμος και υποθάλαμος) που περιλαμβάνουν GABAεργικούς νευρώνες που απελευθερώνουν GABA συνδέονται επίσης με την επιλόχεια κατάθλιψη. Τόσο η Brexanolone όσο και η zuranolone, οι μόνες δύο θεραπείες για επιλόχεια κατάθλιψη που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), δρουν επίσης στους GABAergic νευρώνες, λένε οι ερευνητές.

«Θεωρούμε το εύρημά μας ως μια βελτίωση του μηχανισμού με τον οποίο λειτουργεί η βρεξανολόνη», είπε ο Δρ. Guintivano. «Έχουμε τώρα προκαταρκτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι πρέπει να στοχεύσουμε τους GABAergic νευρώνες στον θάλαμο και τον υποθάλαμο για μελλοντική έρευνα».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλαπλές κοόρτες από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, οι επιστήμονες αξιολόγησαν 18.770 άτομα με επιλόχεια κατάθλιψη και το συνέκριναν με 58.461 άτομα που δεν είχαν την κατάσταση ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό.

Η μελέτη και ο όγκος των δεδομένων που περιλαμβάνονται ακούγονται τεράστια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις για να εντοπιστούν συγκεκριμένες θέσεις εντός του γονιδιώματος που σχετίζονται με τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, είπαν οι συγγραφείς.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου στο American Journal of Psychiatry.

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να φοράς στενά ρούχα στην καθημερινότητά σου

Μια φορά στο τόσο είναι ΟΚ, όμως σε γενικές γραμμές τα στενά ρούχα πρέπει να αποφεύγονται

ΥΓΕΙΑ

7 απρόσμενοι τρόποι για να διατηρηθείς δροσερή στον καύσωνα

Πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση πέρα από το κλιματιστικό και τον ανεμιστήρα

ΥΓΕΙΑ

4 εύκολα tips για να ξυπνάς το πρωί με ενέργεια και όρεξη

Αν χρειάζεσαι γερανό για να σηκωθείς από το κρεβάτι και νιώθεις δύστροπη, υπάρχει λύση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 23 έως 30/6

Περάστε όμορφες ώρες με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου

CELEBS

Σήλια Κριθαριώτη: Στην έκθεση της Ναόμι Κάμπελ με τον σύζυγό της

Ο χορός της σχεδιάστριας με το top model στο after party