Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

«Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα»

Το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη - 14/11Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (WDD) ιδρύθηκε το 1991 από το IDF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κλιμακούμενη απειλή για την υγεία που δημιουργεί ο διαβήτης. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έγινε επίσημη Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών το 2006 με την ψήφιση του Ψηφίσματος 61/225 των Ηνωμένων Εθνών. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, στα γενέθλια του Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best το 1922.

Το WDD είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη στον κόσμο που προσεγγίζει ένα παγκόσμιο κοινό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε περισσότερες από 160 χώρες. Η εκστρατεία εφιστά την προσοχή σε θέματα υψίστης σημασίας για τον κόσμο του διαβήτη και κρατά τον διαβήτη σταθερά στο κοινό και στο πολιτικό προσκήνιο.

Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη έχει ως στόχο:

Να γίνει πλατφόρμα για την προώθηση των προσπαθειών υπεράσπισης των IDF καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Να αποτελέσει παγκόσμια κινητήρια δύναμη για την προώθηση της σημασίας της ανάληψης συντονισμένων και στοχευμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση του διαβήτη ως κρίσιμου παγκόσμιου ζητήματος υγείας.

Η εκστρατεία αντιπροσωπεύεται από έναν μπλε κύκλο λογότυπο που υιοθετήθηκε το 2007 μετά την ψήφιση του ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον διαβήτη. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο για την ευαισθητοποίηση του διαβήτη. Σηματοδοτεί την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας του διαβήτη ως απάντηση στην επιδημία του διαβήτη.

Κάθε χρόνο, η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη εστιάζει σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί ένα ή περισσότερα χρόνια. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021-23 είναι η Πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ

Προωθήστε τον μπλε κύκλο

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ!

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι μια παγκόσμια εκδήλωση κατά την οποία άτομα με διαβήτη, επαγγελματίες υγείας, υποστηρικτές του διαβήτη, μέσα ενημέρωσης, το ευρύ κοινό και κυβερνητικοί οργανισμοί ενώνονται για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τον διαβήτη. Η συμμετοχή σας – τόσο στη δημιουργία όσο και μετά τις 14 Νοεμβρίου – είναι το κλειδί για την επιτυχία της εκστρατείας. Η συμμετοχή μπορεί να είναι συναρπαστική και εξαιρετικά ανταποδοτική!

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021-23 είναι η Πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη. Το επίκεντρο της εκστρατείας το 2023 είναι η καθυστέρηση ή η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, με το σύνθημα «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα».

Μπορείτε να υποστηρίξετε το κάλεσμα και να ευαισθητοποιήσετε την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση για τον διαβήτη με διάφορους τρόπους:

Μοιραστείτε το εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου διαβήτη τύπου 2 για να βοηθήσετε τα άτομα να ανακαλύψουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Στείλτε μια επιστολή στον υπουργό υγείας ή στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό εργαλείο και ζητήστε τους να αφιερώσουν περισσότερους πόρους για να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων κάλυψης του διαβήτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έως το 2030.

Παρακολουθήστε και μοιραστείτε τα εκπαιδευτικά μας μαθήματα: ενισχύστε τις γνώσεις σας για τον διαβήτη με δωρεάν μαθήματα και εκπαίδευση από το IDF School of Diabetes.

Εμφανίστε τα οπτικά μας στοιχεία: κατεβάστε και εμφανίστε αφίσες, γραφήματα και banner στην κοινότητά σας.

Οργανώστε μια εκδήλωση: περπατήστε με μπλε για διαβήτη, φωτίστε ένα τοπικό ορόσημο ή οργανώστε μια τοπική έκθεση διαβήτη. Υποβάλετε τις δραστηριότητες και τις εικόνες σας στο διαδίκτυο.

Μοιραστείτε μια selfie με μπλε κύκλο: τραβήξτε μια φωτογραφία με τον μπλε κύκλο του διαβήτη και μοιραστείτε την ιστορία του διαβήτη σας στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιήστε τα φίλτρα Instagram της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη που προωθούν τον μπλε κύκλο, την έκκλησή μας για δράση και το βασικό μήνυμα για να «γνωρίσετε τον κίνδυνο σας».

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΜΠΛΕ

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του διαβήτη και της μείωσης του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, κάθε βήμα μετράει για να παραμείνετε υγιείς!

Γίνετε μέλος του Παγκόσμιου Διαβήτη Walk, μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από το Παγκόσμιο Ίδρυμα Διαβήτη για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Βγείτε στους δρόμους για να ευαισθητοποιήσετε τον αντίκτυπο του διαβήτη και τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας. Εάν οι υπαίθριες δραστηριότητες στην κοινότητά σας είναι περιορισμένες, περπατήστε ή ασκείστε στο σπίτι ή τον χώρο εργασίας σας και ενθαρρύνετε τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας να συμμετάσχουν.

Με όποιον τρόπο και αν ασκείστε, φροντίστε να φοράτε μπλε χρώμα και να δείξετε την υποστήριξή σας για την #WorldDiabetesDay και την καμπάνια #EducationToProtect.

Ακολουθήστε τη World Diabetes Day 2023:

 «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα» το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη - Γλυκούλι (glykouli.gr)

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 απρόσμενοι τρόποι για να διατηρηθείς δροσερή στον καύσωνα

Πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση πέρα από το κλιματιστικό και τον ανεμιστήρα

ΥΓΕΙΑ

4 εύκολα tips για να ξυπνάς το πρωί με ενέργεια και όρεξη

Αν χρειάζεσαι γερανό για να σηκωθείς από το κρεβάτι και νιώθεις δύστροπη, υπάρχει λύση

ΥΓΕΙΑ

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να είσαι έγκυος μπορεί να είναι σκληρή δουλειά, αλλά τώρα μια νέα μελέτη το αποδεικνύει

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια πλήρης εγκυμοσύνη καίει κατά μέσο όρο σχεδόν 50.000 διατροφικές θερμίδες

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 14 Ιουνίου

Η ενέργεια και η αγάπη που έχετε για τη ζωή θα είναι διάχυτη

ΣΙΝΕΜΑ

Με νέα ταινία και ακόμη ένα all-star cast επιστρέφει ο Wes Anderson

Charlotte Gainsbourg, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Willem Dafoe και Tom Hanks συναντιούνται με τους Benicio del Toro, Michael Cera και Bill Murray σε μια κατασκοπευτική ιστορία

BLOGS

H Cardi B συνεργάζεται με τη Glorilla και τη Megan Thee Stallion στο ολοκαίνουριο “Wanna Be (Remix)”

Μια νέα version του κομματιού από τον δίσκο της Glorilla με τίτλο Ehhthang Ehhthang