Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον σε θέση να ανιχνεύσει τον σακχαρώδη διαβήτη μέσω ανάλυσης φωνής

Σε μόλις 10 δευτερόλεπτα, μπορούμε να γνωρίζουμε με υψηλή ακρίβεια αν ένα άτομο πάσχει από διαβήτη. H Klick Labs μέσα από μία νέα και άκρως εντυπωσιακή έρευνα επέδειξε την ικανότητα της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης να ανιχνεύει το διαβήτη τύπου 2 μέσω ανάλυσης φωνής. Στην έρευνα που εντυπωσιάζει την επιστημονική κοινότητα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, αναλύθηκαν οι φωνητικές καταγραφές διάφορων συμμετεχόντων, με την τεχνητή νοημοσύνη να φαίνεται πως μπορεί με 89% ακρίβεια να ανιχνεύσει την ασθένεια στις γυναίκες και με 86% στους άντρες.

Η εν λόγω έρευνα αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στη φωνή ατόμων που πάσχουν ή όχι από διαβήτη και προβλέπεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διενεργούνταν οι σχετικές εξετάσεις στην ιατρική κοινότητα. Κι αυτό μιας που πλέον μπορούμε να κάνουμε λόγο για εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, σώζοντας παράλληλα άτομα που δεν εξετάζονταν συστηματικά.

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη συμμετείχαν 267 άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία έκαναν φωνητικές εγγραφές φράσεων στο smartphone τους, έξι φορές τη μέρα, για περίοδο δύο εβδομάδων. Αναλύθηκαν πάνω από 18.000 αρχεία τα οποία είχαν 14 ξεχωριστά ακουστικά χαρακτηριστικά που διέφεραν από ανθρώπους που δεν έπασχαν από διαβήτη. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη μέσω της επεξεργασίας σήματος, μπόρεσε να ανιχνεύσει αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές φωνητικές παραλλαγές, προχωρώντας σε διάγνωση. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η φωνητική τεχνολογία μπορεί να κάνει την έγκαιρη διάγνωση προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο και με πολύ μικρότερο κόστος, κάνοντας την εξέταση εύκολη στην πραγματοποίηση σε αναπτυσσόμενες ή εμπόλεμες χώρες που έχουν ελλιπείς υποδομές.

Το επόμενο βήμα των Klick Labs είναι η επέκταση της μελέτης σε πεδία εντοπισμού άλλων ιατρικών προβλημάτων, όπως η υπέρταση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 απρόσμενοι τρόποι για να διατηρηθείς δροσερή στον καύσωνα

Πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση πέρα από το κλιματιστικό και τον ανεμιστήρα

ΥΓΕΙΑ

4 εύκολα tips για να ξυπνάς το πρωί με ενέργεια και όρεξη

Αν χρειάζεσαι γερανό για να σηκωθείς από το κρεβάτι και νιώθεις δύστροπη, υπάρχει λύση

ΥΓΕΙΑ

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να είσαι έγκυος μπορεί να είναι σκληρή δουλειά, αλλά τώρα μια νέα μελέτη το αποδεικνύει

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια πλήρης εγκυμοσύνη καίει κατά μέσο όρο σχεδόν 50.000 διατροφικές θερμίδες

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 14 Ιουνίου

Η ενέργεια και η αγάπη που έχετε για τη ζωή θα είναι διάχυτη

ΣΙΝΕΜΑ

Με νέα ταινία και ακόμη ένα all-star cast επιστρέφει ο Wes Anderson

Charlotte Gainsbourg, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Willem Dafoe και Tom Hanks συναντιούνται με τους Benicio del Toro, Michael Cera και Bill Murray σε μια κατασκοπευτική ιστορία

BLOGS

H Cardi B συνεργάζεται με τη Glorilla και τη Megan Thee Stallion στο ολοκαίνουριο “Wanna Be (Remix)”

Μια νέα version του κομματιού από τον δίσκο της Glorilla με τίτλο Ehhthang Ehhthang